Šport a olympizmus
6 min. čítania

Futbalstory Martina Murcka motivuje ľudí, ktorí to nemajú ľahké

Životný príbeh nádejného futbalistu Martina Murcka, ktorého sľubne rozbehnutú kariéru ukončila vážna autonehoda, môže slúžiť aj ako autentická inšpirácia na osvetu medzi mladými športovcami. Vznik dokumentárneho filmu, ktorý bude mať premiéru 28. septembra v Modre a o dva dni neskôr v Košiciach, podporila aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru.

Martina Murcka považovali za jeden z najväčších talentov slovenského futbalu. Nastupoval za mládežnícke reprezentácie, bol na skúškach v anglických veľkokluboch Manchester United a Manchester City. Mimoriadne sľubne rozbehnutú kariéru vtedy 17-ročného hráča zastavila 26. decembra 2017 vážna autonehoda.

Martin Murcko utrpel fatálne zranenia hlavy s 30 úlomkami lebky v mozgu. Jeho rodičia deň po osudnej autonehode s plačom museli odmietnuť ponuku agenta Juraja Vengloša na pôsobenie v nemeckom Norimbergu. Lekári vtedy dávali Martinovi minimálnu šancu na prežitie...

Víťazstvo v najťažšom zápase

Martin Murcko napokon víťazne zvládol najťažší zápas – o život, ba znova hrá aj futbal napriek odporúčaniu lekárov, aby sa už na zelené trávniky nevracal. Na konci septembra sa uskutoční slávnostná premiéra dokumentárneho filmu „MARTIN MURCKO– FUTBALSTORY“, ktorý dynamicky a za pomoci súčasných filmárskych postupov atraktívne prezentuje jeho životný príbeh. Film je primárne určený mladšiemu divákovi a prostredníctvom silných emócií v ňom zanechá nezmazateľnú stopu, odkaz osobnej zodpovednosti za svoj život a podporí vôľu prekonávať vlastné ťažkosti. Režisérom 41-minútového dokumentárneho filmu je Michal „Romeo“ Dvořák.

„Ja by som si nevedel predstaviť nehrať futbal. Začal som, aj keď som nemal. Odpútať sa od niečoho, čo milujete, je veľmi náročné. Hrávam v Modre, okrem toho tam trénujem mládež a robím správcu štadióna. Snažím sa pozbierať v každom smere,“ vraví odchovanec bardejovského futbalu Martin Murcko, ktorý 19. septembra oslávi 21 rokov.

Vzhľadom na to, že v súčasnosti žije a pracuje v Modre, prvá premiéra filmu sa uskutoční v utorok 28. septembra o 19.00 h v tamojšom kine Mier. Keďže za projektom tohto dokumentárneho filmu producentsky stojí spolu s filmovou spoločnosťou ROMEOFILMS aj v Košiciach sídliace občianske združenie Liga na ochranu slovenských športovcov (LOSS), dejiskom druhej premiéry budú v metropole východu vo štvrtok 30. septembra o 19.00 h Kasárne/Kulturpark.

Inšpirácia pre mladých športovcov i nešportovcov

Martin Murcko

Príbeh Martina Murcka je fascinujúcou autentickou inšpiráciou pre mladých športovcov aj nešportovcov a ukazuje nezlomnú vôľu a vytrvalosť žiť, hrať futbal a vrátiť sa do spoločnosti. Futbal pre neho nie je cieľ, ale cesta. LOSS bude využívať film na vzdelávanie a osvetu medzi dospievajúcimi mladými ľuďmi v stredoškolskom veku, najmä športovcami, na prednášky a projekcie pre mládežnícke športové kluby či stredné športové školy. Ich zámerom je motivovať mladých ľudí, nielen športovcov, k prekonávaniu životných prekážok a hendikepov.

„Príbeh nášho člena Martina Murcka považujem za mimoriadne silný a inšpiratívny. Keďže témy ako duálna kariéra športovcov, kariéra po kariére či duševné zdravie športovcov sa v činnosti LOSS stali dominantnými, pokúsili sme sa využiť potenciál Martinovho príbehu, ktorý môže pozitívne inšpirovať mladých športovcov. Talentovaní športovci často stavia všetko na jednu kartu, obetujú svoj život športu a neuvedomujú si, aká tenká hranica je medzi úspechom a neúspechom. Šport aj život majú spoločné nevyspytateľnosť – všetko sa môže zmeniť z minúty na minútu, či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle. Ďakujem Martinovi, že bol ochotný preniesť svoj život do dokumentárneho filmu, prostredníctvom ktorého bude možné interaktívnou formou upriamiť pozornosť mladých ľudí na vyššie uvedené témy,“ zdôrazňuje Róbert Jano, predseda občianskeho združenia Liga na ochranu slovenských športovcov (LOSS).

Návrat do bežného života

„Martin Murcko sa potrebuje kompletne vrátiť do života, nielen do toho futbalového. Na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave úspešne absolvoval prvý ročník. Začal si robiť trénerský kurz, trénuje mládež a vlani, tri roky po nehode, začal hrávať za piatoligový klub FC Slovan Modra. Pomáha dokonca pri správe štadióna. Dnes vieme, že je absolútne schopný normálne fungovať v živote, čo je po jeho nehode oveľa dôležitejšie ako futbal samotný. Takýto pokrok, aký spravil Martin, nezvládne veľa športovcov ani na konci ich úspešnej vrcholovej kariéry. Sme na neho úprimne hrdí,“ tvrdí Norbert Sališ, člen LOSS a zároveň aj Murckov spoluhráč z Modry, ktorý Martinovi podal pomocnú ruku v čase, keď naňho takmer všetci zabudli.

Natáčanie filmu finančne podporila aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru. Členov správnej rady presvedčil životný príbeh Martina Murcka, ktorým môže inšpirovať súčasných mladých ľudí.

„V Nadácii SOŠV dostávame veľa žiadosti o podporu, ale nie je v našich možnostiach podporiť všetky. Príbeh Martina je veľmi hodnotný, veríme, že môže osloviť ľudí, najmä tých, ktorí to nemajú v živote ľahké. Je príkladom pre mnohých. Nevzdal sa a pokračuje v tom, čo miluje,“ hovorí riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Vo filme účinkujú okrem Martina Murcka a jeho mamy Márie aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, členovia LOSS Zuzana Žirková, Albert Rusnák mladší, Róbert Jano, Tomáš Medveď, Norbert Sališ, Mojmír Trebuňák, bývalí ligový futbalista Martin Mikulič, Alena Gombošová, ktorá bola Murckovou učiteľkou na bardejovskom gymnáziu, aj raper Kali, keďže k Martinovej autonehode došlo pri návrate partie mladých ľudí práve z jeho koncertu.

Kalimu nie je ľahostajný osud jeho fanúšika: „Prvých päť minút som si to akoby dával za zlé, že sa to stalo, keď sa vracali domov z môjho koncertu. Viem, že za to nemôžem, ale je mi to ľúto.“

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV