Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Juniorský olympijský tím je pre mladú taekwondistku Gabrielu Briškárovú veľkou motiváciou

Foto
archív

Gabriela Briškárová začala taekwondo trénovať ako päťročná a očarilo ju natoľko, že sa mu venuje dodnes. Čo nám o sebe prezradila a ako jej pomáha Juniorský olympijský tím, ktorého je súčasťou? Dozviete sa v našom rozhovore.

Spomínaš si na deň, keď si sa prvýkrát stretla s taekwondom? Ako si sa k nemu dostala?

Dostala som sa k nemu úplnou náhodou. Ešte ako deti sme s bratom a s rodičmi boli na prechádzke a zrazu si brat všimol deti, ktoré tento šport trénovali. Samozrejme si ho chcel vyskúšať aj on. Postupne sme ho skúsili všetci a venujeme sa mu dodnes. Už od svojich piatich rokov trénujem v klube KORYO Taekwondo UPJŠ Slávia Košice. Čoskoro to bude už 12 rokov, čo sa tomuto športu venujem.

Gabriela Briškárová (Zdroj: osobný archív Gabriely Briškárovej)

Dvanásť rokov je skutočne dlhá doba a je dôkazom toho, že ťa tvoj šport musí baviť. Čo ťa na ňom fascinuje najviac?

Asi to, že je stále o niečom inom. Každý zápas je odlišný. Taktiež sa mi na tom celom veľmi páči aj spoznávanie nových ľudí a miest.

Ako si už sama naznačila, profesionálny šport je aj o cestovaní. Zároveň však stále chodíš do školy a inak tomu nebolo prakticky odvtedy, ako si sa taekwondu začala venovať profesionálne. Stíhaš popritom všetkom aj školu?

Je pravda, že so školou je to občas ťažké, najmä keď som na nejakom turnaji dlho alebo ich mám viacero za sebou. Chodím však na športovú školu, takže ma moji učitelia vedia pochopiť a podporujú ma. Učivo, samozrejme, musím dohnať, ale ich prístup mi v tom veľmi pomáha.

Vieš nám priblížiť svoj tréningový deň? Ako vyzerá?

Ráno vstanem, idem na tréning, potom do školy a zo školy znovu rovno do telocvične. Samozrejme, tréningy sú rôzne a občas nejaký aj vynechám. Buď kvôli škole, alebo kvôli tomu, že mám toho už naozaj veľa a potrebujem si oddýchnuť. Avšak pokiaľ sa dá, vždy sa snažím ísť naplno.

Gabriela Briškárová

O tom, že svoj šport berieš vážne, svedčia aj tvoje skvelé výsledky na medzinárodných športových podujatiach. Na juniorských majstrovstvách sveta v roku 2016 a 2018 si pre Slovensko vybojovala 3. miesto, si niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska a na turnaji Pan American President Cup 2017 si obsadila fantastické 1. miesto. Čo považuješ za svoj doterajší najväčší úspech?

Jednoznačne dve bronzové medaily z juniorských majstrovstiev sveta, ale nemôžem zabudnúť ani na medaily zo všetkých rankingových podujatí. Tie sú pre mňa tiež veľmi dôležité.

Spomenieš si aj na najemotívnejší zážitok zo súťaže?

Asi keď som po prvý raz vyhrala zápas o medailu na majstrovstvách sveta. Pamätám si, že som aj plakala, ale bol to naozaj skvelý pocit.

Prezradíš našim čitateľom, kedy ťa najbližšie uvidíme v plnom športovom nasadení?

Najbližšie ma čaká pár rankingových turnajov. Najviac sa však sústreďujem na majstrovstvá sveta seniorov v Manchestri a majstrovstvá Európy do 21 rokov. Na to sa veľmi teším a dúfam, že sa nám podarí doniesť nejakú medailu.

Gabriela Briškárová

Čo by si odkázala ostatným dievčatám, ktoré premýšľajú nad taekwondom?

Musia to skúsiť a nepozerať sa na to, či sa to niekomu páči, alebo nie. A, samozrejme, nemali by sa vzdávať, ak im niečo nebude vychádzať podľa ich predstáv!

Vďaka svojmu talentu a výsledkom si sa dostala do výberu Juniorského olympijského tímu, ktorý každoročne zostavuje Slovenský olympijský a športový výbor.  Potešilo ťa to?

Určite áno. Je to pre mňa niečo nové a myslím si, že ma to posunie vpred. Je pravda, že mi Juniorský olympijský tím pomáha aj z finančnej stránky, ale mne osobne pomáha najviac asi v tom, aby som sa viac snažila a ukázala to najlepšie, čo vo mne je.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Gabrielu Briškárovú podporuje aj spoločnosť Berlitz Bratislavahttp://www.berlitzbratislava.sk

Zdroj foto: osobný archív Gabriely Briškárovej

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV