Šport a olympizmus
Komentár
3 min. čítania

Kedy športovať s rúškom, kedy bez rúška?

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

Mnohým pri športovaní prekážajú rúška na tvárach, najradšej by pohybové aktivity vykonávali bez nich. Majú športovci, rekreační aj vrcholoví, počas jazdy na bicykli či behu povinnosť nosiť ochranu nosa a úst?

Podľa usmernenia  hlavného hygienika SR Jána Mikasa k opatreniu Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/3461/2020 zo dňa 21. apríla 2020 vo veci prevádzky vonkajších športovísk pre bezkontaktný šport je možné v presne definovaných prípadoch nepoužívať rúška či iné ochranné veci. „Športovci aktívne vykonávajúci športovú činnosť vo vonkajších športoviskách nie sú povinní pri výkone športovej aktivity mať prekryté horné dýchacie cesty,“ píše sa v usmernení, ktoré sa týka vonkajších športových zariadení. Od povinnosti nosiť ochranné prostriedky dýchacích ciest je teda v zmysle usmernenia explicitne oslobodené výhradne len športovanie na vonkajších športoviskách, teda nie v parkoch, prírode a na iných verejne dostupných miestach. Zároveň platí, že všetky ostatné osoby, ktoré sa zúčastnia na tréningu alebo sa budú nachádzať na športovisku, sú povinné mať prekryté horné dýchacie cesty. Výnimka platí len pre osobu, ktorá riadi športovú činnosť a ktorá je v dostatočnej vzdialenosti od ostatných osôb.

Z usmernenia nie je možné jednoducho odvodzovať, že športovci nemusia mať ochranné prostriedky pri jazde na bicykli po pozemných komunikáciách či behu po lesných cestách. V týchto prípadoch je potrebné vychádzať z ďalších všeobecných obmedzení zo strany orgánov štátnej správy. Podľa opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR z 20. apríla 2020 je možné vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest (nos, ústa) rúškom, šálom, šatkou alebo inými prostriedkami, ktoré bránia šíreniu kvapôčiek, len v presne určených prípadoch. Z nich sa dá odvodiť, že ak športujú osoby nežijúce v spoločnej domácnosti v prírode, nemusia mať rúška, len ak je ich minimálna vzdialenosť od seba 20 metrov. Bežecké dráhy či cyklotrasy sú však v týchto dňoch plné ľudí. Nasadzovať a následne skladať si rúško pri behu či jazde na bicykli, ak míňa športovec cudziu osobu je na nich veľmi nepraktické.

V každom prípade pre každého športovca platí výzva, aby sa správal zodpovedne a neohrozoval svoje okolie.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV