Športové aktuality
4 min. čítania

Petra Vlhová tretíkrát v kariére vyhrala slalom SP v Kranjskej Gore

Petra Vlhová strieka šampanské po víťazstve v slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala nedeľný slalom Svetového pohára v slovinskom stredisku Kranjska Gora. Na druhé miesto odsunula Nemku Lenu Dürrovú, ktorá zaostala o 72 stotín, tretia skončila prekvapujúco Američanka AJ Hurtová (+0,87). Vlhová zaknihovala po prvenstvách v Levi a Courcheveli tretí triumf v sezóne a celkovo 31. v prestížnom seriáli.

Dvadsaťosemročná Slovenka využila vypadnutie líderky SP Mikaely Shiffrinovej. V priebežnom poradí disciplíny stiahla manko na Američanku zo 105 na päť bodov, druhá je aj v celkovej klasifikácii, za Shiffrinovou zaostáva o 207 bodov. Posunula sa aj v historickom poradí. Celkovo 31. prvenstvom v kariére prekonala zápis legendárnej Chorvátky Janice Kosteličovej (30) a poskočila na 11. miesto, keď sa vyrovnala Švajčiarke Erike Hessovej. Tá dosiahla 31 víťazstiev vo SP v rokoch 1978 – 1987. Na čele rebríčka je Shiffrinová s 93 triumfami.

Vlhová slávila v slovinskom stredisku svoj tretí triumf (2020, 2022, 2024). Žiadna iná žena nevyhrala slalom v Kranjskej Gore ani dvakrát. „Som šťastná a hrdá. Boli to veľmi ťažké podmienky, najmä druhé kolo bolo náročné. Od prvej až po poslednú bránku som sa snažila lyžovať najlepšie ako viem. Tlačila som do toho, ako sa len dalo. Keď som videla v cieli, že som v zelených číslach, bola to erupcia radosti, veľmi som sa tešila, najmä pred takým množstvom slovenských fanúšikov,“ povedala v cieli.

Vlhová viedla už po 1. kole, v ktorom si vybudovala náskok 26 stotín na Dürrovú a Chorvátku Leonu Popovičovú. Naplno využila štartové číslo jeden a napriek sneženiu a zníženej viditeľnosti predviedla plynulú jazdu. Spomedzi všetkých pretekárok zajazdila najrýchlejšie horný úsek, rýchlo napravila aj zaváhanie v strednej časti na zlome do strminy a v záverečnej pasáži patrila opäť medzi najrýchlejšie. Z vedúcej pozície ju v úvodnom kole nikto nezosadil.

„Nešla som úplne najlepšie, ale ani zle. Trochu som sa trápila s viditeľnosťou, pretože sneží a sneh je mokrý. Od polovice trate som cez okuliare nič nevidela, zišli by sa mi stierače. Urobila som chybu v strednej časti trate na zlome do strminy, úplne som zastala. Stál tam Mauro, ten mi zakričal, aby som chytila znovu rytmus. Inak je to celkom fajn. Prvý a posledný úsek som mala dobrý, iba prostredná časť nevyšla,“ uviedla.

Shiffrinová vypadla v 1. kole po špicari, so štartovým číslom sedem zaostala už na prvom úseku za Vlhovou o 47 stotín. Američanka naposledy nedokončila slalom SP taktiež v Kranjskej Gore, keď v roku 2022 vypadla v 2. kole. Úvodnú jazdu nedokončila po vyše siedmich rokoch. „Včera som bola úplne vyčerpaná. Dnes to bolo lepšie, ale mala som zlé načasovanie, čo sa v slalome okamžite trestá. Bude to však lepšie,“ povedala v mixzóne.

Druhé kolo sa vydarilo 23-ročnej Hurtovej, ktorá sa najlepšou druhou jazdou posunula zo 16. pozície až na pódium. Prekvapila aj Švajčiarka Camille Rastová, ktorá skončila štvrtá (+1,17). Popovičová po obrovských problémoch v dolnej časti klesla až na 11. miesto, s rozbitou traťou bojovala aj Dürrová, ale o 15 stotín sekundy napokon prekonala Američanku a hodila rukavicu Vlhovej. Olympijská víťazka z Pekingu si na medzičasoch držala náskok na Nemku, predviedla sústredenú jazdu a dolu ešte zrýchlila. Na prvenstvo jej napokon stačil aj siedmy najlepší čas v 2. kole.

Bol to veľmi náročný deň, som však šťastná. Prvé kolo vyšlo, ale v druhom boli naozaj ťažké podmienky. Bolo dôležité sa na to pripraviť a lyžovať trocha inak. Snažila som sa ísť to, čo viem, hlavne to nejako prežiť a zároveň ukázať svoje lyžovanie. Som šťastná, že sa mi to podarilo. Trať bola veľmi náročne postavená, to mi vyhovovalo, vedela som, do čoho idem. Pred cieľom som trochu urobila chybu, lebo to bolo náročné. Čo sa týka boja o malý krištáľový glóbus, o tom sa budeme baviť až po sezóne,“ povedala po svojom šiestom pódiovom umiestení v sezóne a celkovo 72. v seriáli.

Veľkú radosť z víťazstva mal aj jej tréner Mauro Pini: „Vidíte moju tvár, že sa usmievam. Včera nám to tesne ušlo, ale dnes bolo vidno, že Peťa je veľmi silná, v 2. kole ukázala, že má sily. Čo sa týka celkového poradia v slalome, sme veľmi radi, že sme späť v hre. Organizátori si zaslúžia obrovské uznanie, ako pripravili trať, nebolo to ľahké pri tomto snežení, zachránili preteky. Potešilo nás, koľko bolo v cieli slovenských fanúšikov. Keď vidím túto atmosféru, neviem si predstaviť, čo nás čaká v Jasnej.“

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV