Športové aktuality
3 min. čítania

Na Európskych hrách čaká športovcov veľká novinka – atletika dostane novú podobu

Stanislav Krško
Foto
TASR

V bieloruskom Minsku sa odštartovalo najväčšie športové podujatie v histórii krajiny – Európske hry. Po úspechu I. európskych hier v azerbajdžanskom Baku, na ktorých súťažili aj juniori, sa v hlavnom meste Bieloruska predstavia už len výlučne športovci v seniorskom veku. A v olympijskom športe číslo jeden – v atletike, ich čaká zaujímavá novinka.

Reč je o zvláštnej podobe atletiky. DNA (Dynamic New Athletics) bude moderná verzia miešanej súťaže, ktorá sa bude na hrách v Minsku testovať. Podľa oficiálnej stránky projektu ide o dvojhodinovú nepredvídateľnú tímovú súťaž, v ktorej víťaz berie všetko. DNA sa stále bude konať vo vnútri štadióna, ale na rozdiel od tradičnej atletiky bude mať vždy len jednu udalosť, ktorá sa bude diať v jednom okamihu. Miešané mužské a ženské tímy s ôsmimi ženami a siedmimi mužmi budú súťažiť v deviatich podujatiach.

beh cez prekazky
Foto
TASR

Disciplíny budú pozostávať:

  • šprint na 100 m (muži)
  • skok do diaľky (ženy)
  • hod oštepom (ženy)
  • beh na 100 m (ženy)
  • štafeta 4x400m (2 muži a 2 ženy)
  • beh na 110 m cez prekážky (muži)
  • skok do výšky (muži)
  • 100 m beh cez prekážky (ženy) 
  • záverečná stíhacia štafeta „Hunt“: 800 m (m) − 600 m (ž) − 400 m (m) − 200 m (ž)

V záverečnej štafete budú mať zástupcovia jednotlivých tímov rôzne štartovacie pozície v závislosti od výsledkov svojho tímu v predchádzajúcich disciplínach. Štartovať sa bude intervalovým systémom, čo pripomína stíhacie preteky v biatlone.

Ján Volko
Foto
TASR

Je čas na zmeny, netreba sa však báť o klasiku

Tvorcovia DNA hovoria o tom, že atletiku treba prispôsobiť 21. storočiu. Ubezpečujú však, že ich projekt nemá ambíciu nahradiť tradičnú atletiku. „Vyjasnime si to, všetci sme hrdí na tradičnú atletiku – nechceme zmeniť náš šport, chceme ho len ukázať v inovatívnom svetle, snažiť sa byť inovatívni a dynamickí,“ povedal pre webovú stránku európskej atletiky Libor Varhaník, viceprezident európskej atletickej asociácie. „Budeme začleňovať nové technológie a pokúsime sa o všetkom správne informovať a komunikovať. Výskumy nám ukázali, že existuje obrovský potenciál, takže teraz je na nás, aby sme boli odvážni a využili šancu,“ dodal funkcionár, ktorý je za projekt DNA zodpovedný. „Páči sa mi, čo robia, veľmi sa mi to páči. DNA v sebe zahŕňa tímovú etiku. Myslím si, že je to inovatívny a premyslený prístup, ktorý sa snaží zapáliť ešte viac vzrušenia medzi mladými ľuďmi,“ vyjadril sa prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Seb Coe.

skok do vysky
Foto
TASR

Čo sa stane s DNA po Európskych hrách?

DNA je rozpracovaný projekt a tvorcovia očakávajú, že flexibilný formát sa bude ďalej rozvíjať. Je potrebné, aby ho vyskúšali športovci všetkých úrovní a tí im spolu s divákmi poskytli svoje názory a pripomienky.

DNA sa plánuje zaviesť na národnej úrovni v celej Európe. Na jej implementácii a podpore ďalších inovácií bude nevyhnutná spolupráca s federáciami, klubmi a inými subjektmi. Tvorcovia na svojich webových stránkach píšu, že DNA nemusí byť len záležitosťou pre elitnú súťaž, ale môže byť použitá na najnižšej úrovni a umožňuje rôzne prispôsobenia, ako napríklad možnosť zahrnúť len niektoré disciplíny.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque