Športové aktuality
6 min. čítania

Povedali mu, že najväčšia škoda je premrhaný talent. Martin sa po náročnom období vrátil k lukostreľbe a neľutuje to

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Lukostrelec Martin Mach pochádza z Viničného, ktoré považuje za „hlavné mesto lukostreľby”. Študuje na pezinskom gymnáziu, kam kvôli tréningom prestúpil z inej školy. Jeho osobný aj športový príbeh však nie je ani zďaleka jednoduchý.

Keď mal Martin päť rokov, jeho otcovi diagnostikovali rakovinu mozgu. Operácia sa nevydarila podľa plánu a otec zostal pripútaný na lôžku. Po piatich rokoch, keď sa už situácia ustálila, sa s mamou rozhodli strieľať z luku, keďže bývali blízko klubu Blue Arrows Viničné. „Rýchlo som sa do strieľania zamiloval, už ako malé dieťa som chcel vždy strieľať. Koncom roka 2014 mojej mame diagnostikovali rakovinu pečene a hrubého čreva v poslednom štádiu. Vtedy som sa lukostreľbe prestal venovať. V roku 2017 tejto zákernej chorobe podľahla,“ hovorí o ťažkej životnej skúške mladý športovec.

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru spustila už 6. ročník grantového programu Ukáž sa!, v ktorom môžu mladí talentovaní športovci od 13 do 18 rokov a mládežnícke športové tímy získať spolu grant v hodnote 34 000 eur. Prihlasovanie do  grantového programu Ukáž sa! ti zaberie len pár minút. Vyplníš formulár a vyberieš si konkrétne dva prázdninové týždne, počas ktorých budeš súťažiť. Prihlásiť sa môžu jednotlivci, ale aj mládežnícke (juniorské) športové tímy a kolektívy do 4. júla 2021! 

Chcem sa prihlásiť!

Najväčšia škoda je premrhaný talent

Martin následne zostal bývať s bratom, jeho manželkou a malou neterou. V roku 2019 sa však stal účinkujúcim v dokumente RTVS Stará škola. Účinkovanie v ňom mu dodalo motiváciu opäť sa vrátiť k športu. „Náplňou tejto relácie bolo zblížiť generáciu seniorov s generáciou Z. Každý teenager, ktorý vystupoval v tejto relácii, mal prideleného jedného seniora. Navzájom sme si vymýšľali rôzne aktivity, ja som vyberal aktivity blízke nám teenagerom ako napríklad rôzne druhy športu a na oplátku senior vyberal aktivity typické pre staršiu generáciu. Jednou z aktivít, ktorú som vybral, bola aj lukostreľba. Napadlo mi, že by to mohla byť fajn skúsenosť aj pre seniora a aj pre mňa na osvieženie spomienok,“ spomína Martin.

Na nakrúcaní sa ho ujal jeden z trénerov ktorý mu povedal, že najväčšia škoda je premrhaný talent a že určite by mal znovu začať strieľať. „Nedalo mi to. Hneď o týždeň na to som prišiel na tréning. Bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote,“ dodáva.

Šport zlepšuje disciplínu

Z dávnejších úspechov je najviac hrdý na niekoľko vicemajsterských titulov a na výhru Slovenského pohára v roku 2014. „Čo sa týka terajších úspechov, to nie je až také ružové, ako by som si predstavoval. Ale teší ma, že sa každým tréningom zlepšujem,“ priznáva finalista projektu Ukáž sa!

„Šport pre mňa znamená veľa. Hlavne je to príležitosť zlepšovať sa a prekonávať samého seba. Zlepšuje mi disciplínu a v neposlednom rade je to vynikajúci oddych,“ vysvetľuje lukostrelec , ktorého snom je čoraz viac sa zlepšovať a dostať sa do reprezentačného tímu. „Túto sezónu je kalendár nabitý. Skoro každý víkend je nejaká súťaž. Mávam každodenné dvojfázové tréningy. Dá sa povedať, že lukostreľba sa viac-menej vrátila do starých koľají z čias pred COVID-19,“ dodáva.

Projekt „Ukáž sa!” je vynikajúci spôsob, ako získať finančné prostriedky pre rozvoj klubu alebo športovca. Mne osobne tento grant veľmi pomohol najmä v tom, že namiesto letnej brigády som sa mohol naplno venovať tréningu a súťažiam. Nemusel som si robiť starosti o peniaze na výbavu. – Martin Mach o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Kvôli lukostreľbe zmenil školu

Zvládať školské povinnosti a športovú prípravu je náročné pri akomkoľvek športe. Martin však hovorí, že všetko sa dá, keď sa chce. Aj keď je pravda, že kvôli lukostreľbe prestúpil z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave na Gymnázium v Pezinku. „Nevedel som skĺbiť cestovanie s tréningami. Bývam vo Viničnom a cestovanie mi zaberalo veľkú porciu času. Som v druhom ročníku a zatiaľ nemám problém zvládať školské povinnosti. Vždy som zatiaľ prospel s vyznamenaním a vyzerá to tak, že ani tento rok to nebude inak,“ hovorí študent.

Aj on si všíma, že k športu je pre mladých ľudí čoraz náročnejšia cesta. „Z generácie na generáciu je to horšie a horšie. Trochu sa obávam, ako sa tento problém ďalej vyvinie. Je to ale prirodzený jav. Všetko navôkol nás sa digitalizuje a pandémia to značne urýchlila. Dokonca aj súťaže v lukostreľbe sa na istý čas presunuli do online sveta. Možno je chyba v tom, že rodičia nevedú svoje deti k športu a zdravému životnému štýlu, lebo je to časovo a finančne náročné. Omnoho jednoduchšie je dať im do rúk nejaké elektronické zariadenie. Veľmi sa mi ale páči projekt Olympijský odznak všestrannosti, ktorý má potenciál tento problém do veľkej miery vyriešiť,“ dodáva Mach.

Pri práci na sociálnych sieťach musel premýšľať

Sociálne siete využíva najmä ako konzument. Berie ich ako zdroj informácii a inšpirácie. Občas na ne ale aj on pridá príspevok z tréningu alebo súťaže. Ako mu šla rola influencera počas projektu Ukáž sa? Mladí športovci museli byť počas dvoch letných týždňov aktívni na Instagrame a mali za úlohu ukázať, že to so svojím športom myslia naozaj vážne. „Bolo to veľmi vyčerpávajúce. Neustále som musel premýšľať, čo pridám na „storku”, akú fotku pridám na nástenku (feed), či je to vhodné, zaujímavé, či sa to veľmi neopakuje a hlavne či stíham plniť predom stanovené limity. Po súťažnom období som si dal týždňový detox od sociálnych sietí. Teraz pridávam veci iba príležitostne, ak sa deje niečo zaujímavé,“ hovorí.

Grant použil na športové vybavenie

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Martin Mach získal 1071 hlasov a finančný grant vo výške 1000 eur. „Podporovať mladých športovcov je nevyhnutné. Často strácame obrovské talenty kvôli nedostatku financií, čo je obrovská škoda. Finančný grant som použil na lukostrelecké vybavenie, ako napríklad stabilizátory, závažia, zameriavač, šípy,“ vymenúva športovec.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV