Športové aktuality
5 min. čítania

Šiesty súťažný deň v Győri: Zlatá medaila pre Slovensko vďaka kanoistom Lucii Valovej a Eduardovi Strýčkovi

Tomáš Turčan

Győr, 29. júl 2017 (od tlačového atašé slovenskej výpravy Tomáša Turčana) – Mladí kanoisti Lucia Valová Eduard Strýček získali v posledný súťažný deň na XIV. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v maďarskom Győri vytúženú zlatú medailu. Okrem nej pribudli z 3 kategórii v rýchlostnej kanoistike na 200 m pre slovenskú výpravu ďalšia strieborná a dve bronzové medaily. Celková bilancia z Győru je spolu 10 medailí - 1 zlatá, 4 strieborné a 5 bronzových, ktoré získali naši športovci v súťažiach v rýchlostnej kanoistike, džude a atletike. Tohtoročný EYOF sa stal pre Slovensko z hľadiska počtu medailí najúspešnejší v 26-ročnej histórii tohto podujatia.  

Naši zlatí kanoisti Lucia Valová a Eduard Strýček s trénerom Mariánom Ostrčilom.
Naši zlatí kanoisti Lucia Valová a Eduard Strýček s trénerom Mariánom Ostrčilom.

ÚŽASNÝ ZÁVER: 1 ZLATO, 1 STRIEBRO A 2 BRONZY 

Zlato vybojovala v kategórii C2 mix na 200 m dvojica kanoistov Lucia Valová a Eduard Strýček s najlepším časom 44,053 s a porazila v superfinále tím z Ukrajiny v zložení Yuliana Putnin a Lev Kirpik (strieborná medaila), Bielorusov Anastasiyu Zhuk a Uladzislaua Shakhnitskeho (bronzová medaila) a maďarskú dvojicu Csenge Molnár a Benedeka Horvátha. Táto disciplína sa bežne nejazdí, prišli s ňou organizátori EYOF, a preto sme zo začiatku veľmi nevedeli, čo môžeme od zohrania Lucie s Edom očakávať. Nemali toho spolu veľa najazdené, boli spolu len párkrát. Ale obidvaja sú veľké talenty na tento šport, čo dokazujú aj ich individuálne jazdy a dnes vo finále ukázali tiež výbornú súhru, hodnotí výkon svojich zverencov tréner Marián Ostrčil, úspešný slovenský olympionik.

Vyhrať zlato spolu s Luciou v poslednej súťaži na EYOF je neskutočné nakopnutie. V single jazdách predtým som sa umiestnil dvakrát na štvrtom mieste, tesne pred medailami, čo nie je ľahké na psychiku. Je to pre mňa veľké povzbudenie ísť ďalej. Najbližšie ma čakajú už budúci víkend Majstrovstvá Slovenska a ak sa kvalifikujem, tak aj olympijské nádeje,“ hodnotí svoje pocity za zlatých medailistov Eduard Strýček. Ten dnes podal vynikajúci výkon aj v superfinále medzi prvou štvorkou kanoistov v pretekoch C1 na 200 m. Medaila mu však ušla o 13 stotín sekundy. Na čestnom štvrtom mieste skončil aj v stredu v kategórii C2 mix s Luciou Valovou na 500 m.

Zlatých medailistov dekoroval generálny sekretár SOV Jozef Liba. FOTO: : Peter Bende
Zlatých medailistov dekoroval generálny sekretár SOV Jozef Liba.
Foto
: Peter Bende

Naša nádejná olympionička, kanoistka Lucia Valová dnes vybojovala okrem zlatej medaily aj ďalšie striebro v dievčenskej kategórii C1 na 200 m. Dráhu prešla za 51,859 s, predbehla ju však Ruska Anastasiia Vazhinskaia. Lucia má na svojom konte okrem dnešných cenných kovov už aj striebornú medailu, ktorú získala na EYOF v stredajších pretekoch C1 dievčat na 500 m.

Kajakár Martin Hvojník dnes získal ďalší bronzový kov za preteky K1 na 200 m v chlapčenskej kat. s časom 38,834 s. V prvej trojke pred ním skončili na druhom mieste Rus Nikita Byzov a Maďar Kristóf Domonkos Keresztes. Martin podával už od kvalifikácií spomedzi 30 kajakárov výborný výkon a v semifinále skončil druhý.

Martin Hvojník si z EYOF dnes odnáša aj ďalší bronz, ktorý získal spolu s Richardom Némethom. Mladí kajakári skončili tretí v kategórii K2 chlapcov na 200 m s časom 35,192 s. Striebro získali pretekári z Lotyšska a zlato Rusi. V tejto kategórii súťažilo na EYOF 23 chlapčenských dvojíc. Celková bilancia pre Martina sú po dnešku 1 strieborná medaila a 3 bronzové. Pre Richarda Németha je to 1 strieborná a 2 bronzové. Zvyšné medaily si chlapci odnášajú zo stredy (2. miesto K4 500 m, 3. miesto K2 500 m)  

Martin Hvojník si z Győru odnáša dokopy štyri medaily, Richard Németh tri.
Martin Hvojník si z Győru odnáša dokopy štyri medaily, Richard Németh tri.

V dievčenskej kategórii K1 skončila dnes spomedzi 25 pretekárok naša kajakárka Romana Jakubisová celkovo na 7. mieste s časom 46,677. Takisto na celkovom 7. mieste dnes skončili naši športovci aj v súťaži štvorkajaku na 200 m, v ktorej chlapcov Martina Hvojníka a Richarda Németha doplnili dievčatá Romana Jakubisová a Karolína Seregiová. Celkové umiestnenie na 7. mieste dosiahla aj Karolína Seregiová v stredajšej súťaži K1 dievčat na 500 m.

Vzhľadom na to, že v Győri súťažiaci pretekali len v 4 dráhach namiesto zvyčajných 8-9 dráh, bolo potrebné v každej kategórii finálovú osmičku rozdeliť na dve skupiny. Štvorica najrýchlejších individuálnych športovcov alebo tímov zo semifinále sa stretla v tzv. superfinále, kde išlo o medaily. Ostatní súťažili o konečné umiestnenie v tzv. finále B. „Všetci naši kajakári podali na EYOF výborný výkon. Tak v kategóriách na 200 ako aj 400 m. Okrem zisku medailí nesmieme brať na ľahkú váhu ani umiestnenia v prvej osmičke, pretože to znamená, že sa dostali do finále,“ vysvetľuje tréner kajakárov na EYOF, olympijský reprezentant a exmajster sveta Róbert Erban a dodáva, že naši rýchlostní kanoisti súťažili v celoeurópskej konkurencii spomedzi 33 štátov.

CELKOVÁ BILANCIA: 10 MEDAILÍ 
Dnešnými výbornými výkonmi našich rýchlostných kanoistov sa skončilo účinkovanie našej výpravy na XIV. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže v Győri. Celková medailová bilancia na EYOF 2017:

Zlato:

  • Lucia ValováEduard Strýček, rýchlostná kanoistika, C2 mix 200 m
Striebro:
  • Lucia Valová, rýchlostná kanoistika, C1 dievčatá 500 m
  • Romana Jakubisová, Karolína Seregiová, Martin Hvojník, Richard Németh, rýchlostná kanoistika, K4 mix 500m
  • Denis Turac, džudo, kat. chlapci do 90 kg
  • Lucia Valová, rýchlostná kanoistika, C1 dievčatá 200 m
Bronz:
  • Martin HvojníkRichard Németh, rýchlostná kanoistika, K2 chlapci 500 m
  • Andrej Paulíny, atletika, beh 1500 m chlapci
  • Nina Geršiová, džudo, kat. dievčatá do 70 kg
  • Martin Hvojník, rýchlostná kanoistika, K1 chlapci 200 m
  • Martin Hvojník a Richard Németh, rýchlostná kanoistika, K2 chlapci 200 m
Zľava: Martin Hvojník, Richard Németh, Lucia Valová, Eduard Strýček, Karolína Seregiová, Romana Jakubisová, Nina Geržiová, Denis Turac, Andrej Paulíny
Zľava: Martin Hvojník, Richard Németh, Lucia Valová, Eduard Strýček, Karolína Seregiová, Romana Jakubisová, Nina Geržiová, Denis Turac, Andrej Paulíny
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV