Šport a olympizmus
5 min. čítania

Bývalí športovci si oddýchli, zregenerovali sa i zabavili sa v Dudinciach

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Účastníci 8. ročníka projektu Olympijské srdce pre seniorov.
Foto
SOŠV/ZUZANA VODÁČKOVÁ

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru sa nevenuje len projektom, ktoré sú zamerané na podporu mladých športových talentov. Myslí aj na športovcov, ktorí na svoje najväčšie športové úspechy už len s úsmevom na tvári spomínajú. Počas 8. ročníka projektu Olympijské srdce pre seniorov vládla v kúpeľoch v Dudinciach skvelá atmosféra. 

Projekt s názvom „Srdce pre seniorov” už osem rokov spája bývalých športovcov a trénerov, ktorí nás reprezentovali na európskych a svetových podujatiach. Nadácia SOŠV v spolupráci s Kúpeľmi Dudince každoročne odmení olympionikov za ich športové výsledky a činnosť v športovom hnutí liečebnými poukazmi. Za osem rokov absolvovali kúpeľný pobyt mnohé osobnosti slovenského športu na čele s olympijskými medailistami Františkom Kunzom, Mariannou Némethovou-Krajčírovou, Dáriusom Rusnákom či osobnosťami v olympijských športoch Stanislavom Kropilákom, Janou Stašovou, Máriou Mračnovou a mnohými ďalšími.

Stretnutia po rokoch i nové zoznámenia

Bývalí reprezentanti dostali aj tento rok možnosť zregenerovať v kúpeľnom prostredí, ale aj zaspomínať si so svojimi kolegami na úspešné roky kariéry. Niektorí o sebe dlhé roky počuli len z médií a dostali tak skvelú príležitosť spoznať sa a vymeniť si svoje bohaté skúsenosti a zážitky. Ďalší sa stretli opäť po desiatkach rokoch.

Tento rok pozvanie do Dudiniec prijali bývalá skvelá atlétka Jozefína Čerchlanová, hádzanárka Gabriela Sabadošová, lyžiarka Anna Blahutová-Droppová, hokejista Dárius Rusnák, futbalista František Kunzo, lyžiarka Janka Gantnerová, basketbalistky Ľudmila Pěčová a Ľudmila Gajdošová i manželská dvojica z klasického lyžovania Ján a Viera Klimkovci. 

Bývalých skvelých športovcov prišiel do Dudiniec pozdraviť aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. „S olympionikmi, športovcami i trénermi sa vždy s radosťou stretnem a pozhováram. S mnohými, ktorí prišli na takýto pobyt, sme sa postupne stali priateľmi. Tieto momenty pre mňa veľa znamenajú,“prihovoril sa počas večere účastníkom pobytu Anton Siekel.

Športovci odchádzali z Dudiniec veľmi spokojní. „Bolo to milé stretnutie v skvelej atmosfére,“ povedala Janka Gantnerová.

Účastníci 8. ročníka projektu Olympijské srdce pre seniorov sa v Dudinciach dobre zabavili.
Účastníci 8. ročníka projektu Olympijské srdce pre seniorov sa v Dudinciach dobre zabavili.
Foto
SOŠV/ZUZANA VODÁČKOVÁ

Vtipné historky i spomienky

Počas celého kúpeľného pobytu vládla medzi bývalými športovcami skvelá atmosféra. Povedali si desiatky historiek, stovky vtipov a vylovili z pamäte množstvo spomienok.

„Aktívne športujem 65 rokov. Ešte aj dnes súťažím vo Svetovom pohári veteránov v zjazdovom lyžovaní, viackrát som sa stala veteránskou majsterkou sveta,“ prekvapila informáciou Anna Blahutová-Droppová, ktorá kedysi súťažila aj v atletike a súperila aj s Jozefínou Čerchlanovou. „Vždy som sa obávala, keď bola so mnou v rozbehu. Súťažiť dnes a v minulosti bol veľký rozdiel. Nemali sme dostatok financií, pri cestách sme prespávali často na staniciach,“ spomínala si Blahutová-Droppová.

Po takmer štyroch desaťročiach sa stretli basketbalistky Ľudmila Pěčová a Ľudmila Gajdošová. Obe si zaspomínali v Dudinciach na olympijský turnaj v Montreale 1976, z ktorého si odniesli krásne štvrté miesto. Podľa ich slov bol tento výsledok obrovským sklamaním, keďže mali medailové ambície.

Kúpeľné stretnutie bolo aj príležitosťou na menšie posťažovanie sa s problémami, ktoré niekdajších skvelých športovcov trápia. Niektorí majú zdravotné problémy, ďalších trápia iné veci. „Nechceli mi započítať do odpracovaných rokov pre dôchodok tie z legionárskeho pôsobenia v maďarskom Györi,“ priznala Gabriela Sabadošová.

Futbalista František Kunzo, zlatý medailista z olympijských hier 1980 v Moskve, si ešte aj vo veku 69 rokov zahrá futbal za starých pánov. „So zdravím som nemal problémy,“ poznamenal s hrdosťou.

Olympijské srdce pre seniorov je pre Nadáciu SOŠV srdcovka

Záujem o kúpeľné pobyty bývalých športovcov v Dudinciach prevyšuje kapacity. Nadácia SOŠV už má v plánoch aj budúci ročník projektu.

„Projekt Olympijské srdce pre seniorov je naša srdcovka. Športovci, ktorí absolvovali pobyt v kúpeľoch ocenili nielen ozdravný charakter pobytu, ale aj to, že sa stretli s ďalšími bývalými reprezentantmi. Spoločne mali šancu si zaspomínať na svoju športovú minulosť a úspechy. Tešíme sa každoročnému veľkému záujmu našich športových osobností, ktoré nás inšpirujú, učia a ako spomenul prezident SOŠV Anton Siekel, stávajú sa našimi dobrými priateľmi,“ dodáva riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Srdce pre seniorov
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV