Športové aktuality
5 min. čítania

Stovky detí oslávili v Banskej Bystrici Olympijský deň

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Takmer 1500 detí z materských, základných a stredných škôl z Banskej Bystrice, jej okolia i z iných slovenských miest oslávilo v Parku pri pamätníku SNP Olympijský deň. V rámci celoslovenských osláv Olympijského dňa aj svojou účasťou vyzdvihli dôležitosť pohybu i hlavné motto „Hýb sa! Uč sa! Objavuj! Spoločne za lepší svet!“

Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s organizačným výborom Európskeho olympijského festivalu mládeže Banská Bystrica 2022 a s mestom Banská Bystrica pripravili Olympijský deň aj ako oslavu Medzinárodného dňa detí a príchodu Ohňa mieru pre EYOF Banská Bystrica 2022.

Beh Olympijského dňa

Olympijský deň
V úvode Olympijského dňa nechýbala rozcvička s Olympijskou víťazkou Anastasiou Kuzminovou.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Počas stredajšieho predpoludnia bol pre účastníkov pripravený bohatý sprievodný program. Nechýbali tradičné Behy Olympijského dňa, do ktorých sa zapojilo takmer 400 detí. Osobnou účasťou v pozícii štartérov či tých, ktorí najlepších dekorovali medailami, boli olympijskí víťazi Anastasia Kuzminová, Elena Kaliská a Matej Tóth, členka MOV a bronzová olympijská medailistka Danka Barteková, prezident SOŠV Anton Siekel, primátor Banskej Bystrice Ján Nosko či banskobystrický župan Ján Lunter. Každý účastník Behu Olympijského dňa získal medailu, najlepší aj vecné ceny.

Program v Parku pod Pamätníkom SNP odštartovala rozcvičkou so šesťnásobnou olympijskou medailistkou Anastasiou Kuzminovou. Počas celého predpoludnia si mohli návštevníci vyskúšať netradičné i tradičné športové disciplíny – kin-ball, bubble football, spikeball, footdarts, pannafootball, skákanie na malých trampolínkach, zábavnú prekážkovú dráhu a mnohé ďalšie. Športovci VŠC Dukla Banská Bystrica umožnili záujemcom okúsiť streľbu z laserových pušiek a pištolí.

„Bola to skvelá oslava. Dobre sme si zašportovali, zabavili sa a strávili sme príjemné predpoludnie,“ zhodli sa viacerí účastníci. Úspešní športovci počas predpoludnia rozdali desiatky autogramov a absolvovali aj množstvo fotografovaní.

O Olympijskom dni

Olympijský deň je celosvetová oslava športu. Oslavuje sa od roku 1948 ako pripomienka prijatia rozhodnutia o založení novovekých olympijských hier a ustanovenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Za Olympijský deň je vyhlásený 23. jún, oslavuje sa však v oveľa dlhšom časovom období. Je to oveľa viac než len športové podujatie. Je to deň, keď sa každý človek na svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť nové športy.

Olympijský deň a jeho aktivity umožňujú zdieľať radosť zo športu, zapájať sa do športových aktivít a zjednotiť sa v duchu olympijských hodnôt. Do osláv Olympijského dňa sa každoročne zapája aj Slovenský olympijský a športový výbor. Vďaka podpore olympijských klubov, škôl či športových subjektov sa každý rok darí zorganizovať širokú paletu podujatí a aktivít, ktoré dôstojným spôsobom pripomínajú nesmrteľnú olympijskú myšlienku.

Organizátori zaregistrovali u SOŠV viac ako 400 rôznych podujatí Olympijského dňa po celom Slovensku, hlavné oslavy hostila Banská Bystrica.

Olympijský deň aj s podporou škôl z programu OCEP

Tento rok podporili Olympijský deň aj školy zapojené do vzdelávaco-kultúrneho programu OCEP, ktorý sa zameriava na vzdelávanie mládeže prostredníctvom športu, vzdelávacích a kultúrnych aktivít a zdieľania znalostí cez výmenu informácií medzi partnerskými slovenskými a zahraničnými školami. Do Banskej Bystrice pricestovalo niekoľko desiatok detí zo škôl, ktoré sa zapojili do spoločného projektu SOŠV a organizačného výboru EYOF 2022.

Príchod Ohňa mieru do Banskej Bystrice

Olympijský deň
Súčasťou osláv bol aj Beh Olympijského dňa.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V rámci osláv Olympijského dňa dorazil do Banskej Bystrice po štrnásťhodinovej ceste na Slovensko aj Oheň mieru pre Európsky olympijský festival mládeže EYOF 2022 (24. – 30. júla).

Bronzová olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková pricestovala s ohňom mieru priamo z Ríma. „Slávnostná ceremónia bola veľmi dojemná a ja som si ju nesmierne užila. Cítim veľkú hrdosť, že sme mohli priviezť na Slovensko plameň, ktorý sa rozhorel neďaleko oltára Ara Pacis v Ríme a má potešiť deti a všetkých športových fanúšikov u nás. Pre mňa bola veľkým zážitkom aj samotná cesta domov s pochodňou. Spestrili sme si ju niekoľkými zastávkami na ikonických miestach, s celým tímom sme si užili veľa zábavy,“ uviedla úspešná športová strelkyňa, ktorá je zároveň aj ambasádorkou EYOF.

„Cítim obrovskú hrdosť, že pochodeň prišla na Slovensko. Pevne verím, že v nás všetkých zapáli lásku k športu a pripomenie nám, aké dôležité hodnoty pre život sa vďaka nemu môžeme naučiť. Myslím, že pre mladú generáciu slovenských detí je to veľmi dôležitý moment.“

Oheň mieru pre EYOF 2022 do Banskej Bystrice priviezli okrem Danky Bartekovej aj zástupkyňa športovcov, talentovaná volejbalistka Alexandra Fričová a zástupca dobrovoľníkov Tomáš Kubica.

„Bol to nezabudnuteľný zážitok, niečo, čo sa už nikdy v mojom živote nemusí opakovať. Ďakujem, že som sa ocitla vtak príjemnej spoločnosti, som plná nových zážitkov astretnutí so zaujímavými ľuďmi, zažili sme krásny program s ceremoniálom, ktorý vo mne zanechal veľmi pozitívny pocit,“ uviedla jedna z opôr nášho volejbalového tímu Alexandra Fričová.

Súčasťou bohatého stredajšieho programu boli aj oslava Medzinárodného dňa detí s mestom Banská Bystrica a vyslanie Ohňa mieru do slovenských miest a obcí. Rozžiari sa na desiatkach miest a škôl po celom Slovensku a do Banskej Bystrice sa vráti 24. júla počas slávnostného otvorenia EYOF. V rámci programu vystúpili aj Fíha Tralala či kapela Desmod.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV