Športové aktuality
2 min. čítania

Viktória Čerňanská si odváža z Pekingu aj cenný suvenír od Petry Vlhovej

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Na jednom z tréningov neodolala spoločnej fotografii ani čerstvá olympijská šampiónka Petra Vlhová.
Foto
Archív VČ

Bobistka Viktória Čerňanská si bude olympijskú premiéru v Pekingu dlho pamätať. Nie iba pre 17. miesto v premiérovej súťaži monobobov na zimných olympijských hrách. Pri jej jazdách ju podporovala aj slalomárska hviezda Petra Vlhová. Olympijská víťazka jej venovala podpis na tretry.

Po prvých dvoch súťažných jazdách bola Čerňanská na 15. mieste. V pondelok si však túto pozíciu neudržala a klesla o dve priečky nižšie. Devätnásťročnej všestrannej športovkyni dnes už nikto nevezme primát prvej slovenskej bobistky na ZOH. Zároveň bola účastníčkou prvej olympijskej súťaže monobobov.

„Môžem byť spokojná, nestratila som sa. Na tejto technicky náročnej dráhe som mala pred súťažou dokopy len desať tréningov. Nedeľňajšie prvé dve jazdy som išla najlepšie. Mrzí ma, že som napokon neudržala 15. pozíciu. Boli tu však skúsenejšie pretekárky,“ povedala Čerňanská.

V 20-člennom štartovom poli bola strieborná medailistka ZOH mládeže najmladšia. V tobogane v Jen-čchingu nabrala ďalšie cenné skúsenosti. „Pre mňa je úspech, že som sa na tieto ZOH dostala. Získala som nové skúsenosti a mám motiváciu nielen pre ďalšiu sezónu, ale aj pre ďalšie hry,“ priznala.

Viktória Čerňanská
Viktória Čerňanská krátko po štarte na olympijskej dráhe v Jen-čchingu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Olympijská atmosféra ju nadchla a zapamätá si ju do konca života. Okrem súťaží bobistov a sánkarov v ľadovom tobogáne navštívila aj preteky zjazdových lyžiarok v obrovskom slalome a slalome a mohutne povzbudzovala svoj veľký športový vzor Petru Vlhovú. Na pamiatku si odváža z Pekingu aj tretry s podpisom slalomárskej hviezdy.

„Boli to moje prvé olympijské skúsenosti. Boli výnimočné, keďže sa konali v dobe koronavírusu. Navyše, v Olympijskej dedine som bývala so svojím vzorom Petrou Vlhovou. Dosť sme sa rozprávali, aj ma podporila a povzbudila. Tie tretry som si dala podpísať, aby som bola taká rýchla ako ona,“ dodala olympijská debutantka.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV