Športové aktuality
3 min. čítania

Zomrela legendárna trénerka Ondreja Nepelu Hilda Múdra

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Legendárna trénerka Hilda Múdra zomrela vo veku 95 rokov.
Foto
FACEBOOK/PAVOL MÚDRY

Slovenský šport a krasokorčuľovanie zastihla v pondelok smutná správa. Vo veku 95 rokov zomrela legendárna trénerka olympijského víťaza v krasokorčuľovaní a čestná členka Slovenského olympijského a športového výboru Hilda Múdra.

Rodáčka z Viedne (1. januára 1926 ako Hildegard Klimpelová) sa po druhej svetovej vojne po svadbe s Jozefom Múdrym presťahovala do Bratislavy. Na Slovensku najskôr korčuľovala v bratislavskej ľadovej revue, neskôr začala pracovať ako trénerka.

Stretnutie s malým sedemročným Ondrejom Nepelom bolo v roku 1958 pre Hildu Múdru osudové. Po ôsmich rokoch sa jej zverenec stal bronzovým medailistom na ME v Bratislave 1966 a začala sa jeho úspešná kariéra. V rokoch 1969 až 1973 všetko, čo sa dalo. Získal 10 zlatých medailí - jednu na ZOH (1972), tri na MS (1971 – 1973), päť na ME (1969 – 1973) a jednu na svetovej zimnej univerziáde (1970).

Pre Ondreja Nepelu bola Hilda Múdra nielen trénerka, ale aj druhá mama. Niekedy išla zaňho do školy aj na rodičovské združenie. Jej zverenec ju nazýval „teta“, aj preto jej mnohí neskôr hovorili Teta Hilda.

Hilda Múdra s Ondrejom Nepelom.
Hilda Múdra s Ondrejom Nepelom.
Foto
TASR/Š. PETRÁŠ

Hilda Múdra okrem Ondreja Nepelu, ktorého priviedla k zlatu na zimných olympijských hrách 1972 v Sappore, trom titulom majstra sveta a piatim prvenstvám na šampionáte starého kontinentu, trénovala aj mnoho ďalších našich krasokorčuliarov (Jana Mrázková-Dočekalová – bronzová z ME 1961, Agnesa Wlachovská-Búřilová, Marián Filc, Eva Grožajová, Miroslav Šoška, Ľudmila Bezáková, Eva Krížková-Ďurišinová, Martin Skotnický), povinné cviky učila Jozefa Sabovčíka. Juhoslovanskú krasokorčuliarku Sandru Dubravčičovú, ktorá bola finišmankou štafety s ohňom na ZOH 1984 v Sarajeve, priviedla k striebru z ME.

Mama dcéry Dagmar a syna Pavla sa v krasokorčuľovaní pohybovala do neskorého veku. Ešte v osemdesiatke trénovala deti, viedla aj mentálne postihnutých športovcov. Po nešťastnom páde spred pár rokov už na korčule nemohla chodiť.

Za svoju činnosť v športe dostala Trofej MOV Šport a etika (1998), Zlaté kruhy SOV a Cenu fair-play SOV (2000) i Medailu Pierra de Coubertin od MOV (2003). V roku 2004 sa stala čestnou členkou SOV. V júni tohto roka jej prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti športu a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Keďže jej to zdravotný stav už nedovoľoval, ocenenie prevzal jej syn Pavol.

Česť jej pamiatke!

Slovenský olympijský a športový výbor vyslovuje rodine Hildy Múdrej úprimnú sústrasť!

Posledná rozlúčka s Hildou Múdrou sa v bratislavskom Krematóriu uskutoční v stredu 1. decembra o 11:00 h. Počet prítomných na nej však bude vzhľadom na prísne protipandemické opatrenia veľmi striktne limitovaný na 10 osôb.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV