Športové aktuality
6 min. čítania

1000 dní do Paríža 2024: Francúzi chystajú novinky, otázniky nad boxom a vzpieraním

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Olympijská vlajka už veje pred radnicou v Paríži.
Foto
TASR/AP

Paríž sa stane o tisíc dní po Londýne druhým mestom v histórii, ktorý privíta tretíkrát olympijské hry. Do Paríža sa chystajú premiérovo zástupcovia breakingu, na hrách nebudú chýbať ani niektoré ďalšie pouličné športy, necelé tri roky pred otváracím ceremoniálom však visí veľký otáznik nad vzpieraním a boxom. Tisícdňový míľnik do otváracieho ceremoniálu si pripomínajú Francúzi v nedeľu masovým behom na 5 km na Elyzejských poliach so svetovým rekordérom Eliudom Kipchogem.

Paríž hostil olympijské hry už v rokoch 1900 a 1924. Na ďalšie musí čakať sto rokov. Olympijský oheň bude nad Seinou horieť od 26. júla do 11. augusta 2024.

„Pre nás to veľa znamená. Francúzsko ma k olympijským hrám veľmi silný vzťah,“ hovorí prezident organizačného výboru, bývalý výborný vodný slalomár a trojnásobný olympijský víťaz Tony Estanguet.

Všeľudová slávnosť v uliciach Paríža

Tony Estanguet
Prezident organizačného výboru OH 2024 v Paríži Tony Estanguet.
Foto
TASR/AP

Parížania chcú z organizátorského mesta vytvoriť najväčší športový park na svete. Súťaže sa neobmedzia len na štadióny a haly, ale budú sa konať aj na otvorených priestranstvách v centre francúzskej metropoly. „Olympiádu premeníme na všeľudovú slávnosť a viac vtiahneme návštevníkov do aktívneho pojatia športu,“ naznačuje Estanguet.

Už teraz je jasné, že na svoje si prídu milovníci vytrvalostného behu. Predpoludním budú v Paríži bojovať o olympijské medaily maratónci, popoludní si trať vyskúšajú amatérski bežci. Súboje o miestenky už bežia. V nedeľu ich získajú všetci, ktorých počas päťkilometrových pretekoch po Elyzejských poliach nepredbehne Eliud Kipchoge. Keňan bude štartovať s hendikepom a jeho úlohou bude predbehnúť čo najviac vytrvalcov.

Podobné masové preteky na olympijskej trati po skončení bojov o medaily chystajú Francúzi aj v cestnej cyklistike.

Parížania využijú na súťaže aj historické objekty a zaujímavé mestské prvky. Pod Eiffelovou vežou na Marsových poliach sa budú hrať zápasy v plážovom volejbale, na Elyzejských poliach budú súťažiť skejtbordisti, pri Invalidovni sa rozložia lukostrelci, vo Verseilles zasa zástupcovia jazdeckého športu. Na námestí Place de la Concorde sa bude hrať turnaj v basketbale 3x3 a uskutoční sa tam aj súťaž v novom olympijskom športe breakingu, ktorých vychádza z breakdancu.

Olympionici zavítajú aj na ikonické parížske športoviská. Atléti budú bojovať na Stade de France v St. Denis, tenisti na Roland Garros, kde dokonca plánujú jeden kurt zastrešiť pre potreby boxerského turnaja. V hale Bercy sa bude hrať basketbal a súťažiť v gymnastike.

Olympijské boje sa prvýkrát uskutočnia aj v Polynézii. Dedina Teahupo’o na Tahiti bude dejiskom súťaží v surfingu. „Každoročne sa tam konajú významné preteky Billabong. Profesionáli tvrdia, že tamojšie vlny sú najťažšie na svete. Sú to vlny francúzske, tak sme sa ich rozhodli prepojiť s olympijskými hrami,“ vysvetlil Tony Estanguet.

Otázniky nad dvoma tradičnými športami

V porovnaní s tokijským olympijským programom budú chýbať bejzbal, softbal a karate, pribudol breaking. Miesto v olympijskom programe si zachovali aj športové lezenie, surfing či skejtbording. Celkovo sa bude bojovať v 32 športoch. V Medzinárodnom olympijskom výbore však strácajú trpezlivosť s boxom a vzpieraním, v ktorých sa objavilo v poslednom čase veľa škandálov. Čoraz častejšie sa preto objavujú hlasy, že oba tradičné športy už nebudú v Paríži na olympijskej scéne.

„O tejto otázke musíme rozhodnúť čo najskôr. Sme znepokojení spôsobom riadenia týchto dvoch federácií. Situáciu dôsledne monitorujeme,“ povedal prezident MOV Thomas Bach pre L’Equipe.

Podľa výsledkov nezávislej vyšetrovacej komisie vedenej Richardom McLarenom prišlo na olympijských hrách k ovplyvneniu najmenej desiatich zápasov v boxe. Podľa niektorých funkcionárov amatérsky box dnes smrdí od hlavy až k päte, o čom sa na majstrovstvách sveta v Belehrade nepríjemne presvedčil aj slovenský boxer Matúš Strnisko.

Ministerstvo financií USA identifikovalo bývalého šéfa Medzinárodnej asociácie amatérskeho boxu AIBA Gafura Rachimova ako člena zločineckej skupiny Bratský kruh, v ktorej mal byť zapletený do obchodovania s heroínom. Jeho nástupcu Mohameda Moustahsana z Maroka zasa obviňujú s manipulácie so stanovami organizácie. Boxerský turnaj v Tokiu už riadil MOV, nie AIBA.

Podľa McLarena Medzinárodná vzpieračská federácia IWF je takmer polstoročia podriadená autokratickému vedeniu, ktoré zaviedlo v organizácii kultúru strachu. Kritike čelí predovšetkým 82-ročný Tamás Aján, dlhoročný prezident i generálny sekretár IWF. Vďaka prijímaniu úplatkov mal kryť rôzne dopingové prehrešky. Traja jeho nástupcovia za rok a pol nedokázali vrátiť IWF dôveru a MOV naďalej vyjadruje znepokojenie nad závažnými a znepokojivými obvineniami z dopingu a korupcie.

Najekologickejšie olympijské hry

V Paríži by sa mohol dočkať revolučných zmien aj otvárací ceremoniál. Zatiaľ sa počíta s klasickým na štadióne St. Denis, ale zástupcovia organizačného výboru už pracujú aj s myšlienkou veľkej šou v uliciach Paríža či na brehoch Seiny, ktorú by mohlo sledovať až 300-tisíc divákov. V hlavách majú aj nástup výprav na lodiach po Seine s plavbou okolo hlavných pamätihodností.

V súčasnom svete musia Francúzi pracovať s viacerými scenármi hier. Isté je, že podujatie nebude také nákladné ako tokijské. Väčšina športových stavieb stojí, na výstavbu provizórnych nebude potrebné investovať desiatky miliárd eur. Dnes však nikto nevie, ako napokon podujatie bude vyzerať. Všetci veria, že sa už nebude konať v pandemickej dobe.

„Poctivo sme študovali všetky opatrenia, ktoré zaviedli naši priatelia v Tokiu. Musíme mať v zálohe viacero scenárov. Veríme, že napokon uplatníme plán A, olympijské hry bez reštrikcií,“ priznal Estanguet, ktorý sľubuje najekologickejší olympijský sviatok v histórii.

Už teraz vyzývajú Francúzi okolité krajiny, aby na presuny športovcov použili hromadnú dopravu a najlepšie železnice. Medzi športoviskami bude premávať len minimum automobilov. A organizátori chcú ešte viac znižovať uhlíkovú stopu.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV