Športové aktuality
3 min. čítania

Aj Juraj Tužinský ide do Paríža

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Juraj Tužinský.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Po Londýne 2012, Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020 pocestuje strelec Juraj Tužinský aj na olympijské hry 2024 do Paríža. Pištoliar sa stal po zisku striebra na majstrovstvách Európy v maďarskom Györi v poradí štrnástym slovenským športovcom a šiestym strelcom s istotou štartu na Hrách XXXIII. olympiády.

Juraj Tužinský si miestenku vybojoval vo vzduchovej pištoli 10 metrov. V tejto disciplíne získal na štvrtkových majstrovstvách Európy v streľbe zo vzduchových zbraní v Györi striebornú medailu. Je to jeho štvrtý cenný kov z európskeho šampionátu, po Hamare 2022 druhý strieborný. Majstrom Európy sa stal v roku 2021 v Osijeku, v Merakeri 2010 bral bronz.

Tridsaťdeväťročný člen VŠC Dukla Banská Bystrica vo finále prehral o jednu desatinu bodu s Talianom Paolom Monnom. Do boja o medaily postúpil s nástrelom 580 bodov z kvalifikácie. Pred finálovými bojmi vedel, že na miestenku do Paríža 2024 bude potrebovať zdolať aspoň piatich z celkovo ôsmich súperov. Nemec Robin Walter a Švajčiar Jason Solari už mali istotu účasti na olympijských hrách.

Tužinský nezačal finále ideálne. Po prvých piatich výstreloch bol posledný, po desiatich sa posunul o jednu priečku vyššie. Postupne sa posúval dopredu, po dvadsiatich ranách už bol druhý s odstupom 0,5 bodu na Monnu. Po vypadnutí Ukrajinca Viktora Bankina už mal istotu nielen medaily, ale aj miestenky na OH. Následne sa so strelnicou rozlúčil aj Walter a Tužinský bojoval s Monnom o zlato. Pred poslednými výstrelmi viedol pred Talianom o 1,8 boda, avšak v posledných dvoch výstreloch trafil len 9,7 a 9,3 bodu, kým jeho súper 10,5 a 10,4 a o pol bodu sa posunul pred Slováka.

„Nikdy sa nepozerám na výsledkovú tabuľu s výsledkami súperov, keďže mi to nerobí dobre. Radšej si strieľam svoje a sústredím sa na vlastný výkon. Dnes som však urobil výnimku a videl som, že súperi vypadávajú. Keď som mal miestenku istú, aj som sa potešil. Dva roky som sa za ňou naháňal, bolo to veľmi náročné. Teraz si môžem konečne aj psychicky oddýchnuť,“ povedal pre RTVS Juraj Tužinský.

Juraj Tužinský spolu s krajanmi Marekom Kostúrom a Petrom Balážom obsadil v súťaži družstiev v Györi 5. pozíciu.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV