Športové aktuality
2 min. čítania

Boxeri zabojujú o miestenky na OH v Paríži počas Európskych hier

Andrej Csemez (vľavo) sa ako jediný slovenský boxer kvalifikoval na olympijské hry do Tokia.
Foto
TASR/Michal Svítok

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil nový systém kvalifikácie na olympijský turnaj v boxe v Paríži 2024. Je menej komplikovaný ako ten pre hry v Tokiu 2020. O miestenky sa bude bojovať predovšetkým na kontinentálnych multišportových podujatiach.

Kvalifikačnými podujatiami do Paríža 2024 budú budúcoročné Panamerické hry v Santiagu, Európske hry v Krakove a Malopoľsku, Tichomorské hry na Šalamúnových ostrovoch a Ázijské hry v Chang-čou.

V súčasnosti ešte MOV rokuje s predstaviteľmi Asociácie národných olympijských výborov Afriky, aby sa Africké hry v Accre 2023 stali tiež kvalifikačným podujatím.

Po kontinentálnej fáze plánuje MOV usporiadať v roku 2024 dva svetové kvalifikačné turnaje, na ktorých sa pred usporiadaním olympijských hier v Paríži určia zostávajúce miestenky.

MOV bude po Tokiu aj v Paríži organizátorom boxerských turnajov, keďže Medzinárodná boxerská federácia (IBA) nesplnila všetky stanovené podmienky.

„Schválený kvalifikačný systém je menej zložitý ako predchádzajúci. Na prvé miesto kladie boxerov, čo bolo vždy naším cieľom. Na kontinentálnych hrách budú mať rovnaké podmienky bojovať o olympijské miestenky,“ povedal športový riaditeľ MOV Kit McConnell.

Slovenskí boxeri po rozhodnutí MOV budú o miestenky bojovať od 21. júna 2023 v poľskom Krakove.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV