Šport a olympizmus
2 min. čítania

Vytvorte s nami tlak na politikov na zmenu ich postoja k športu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Ak si myslíte, že šport by politickými elitami nemal byť vnímaný primárne ako „voľnočasová“ aktivita a mal by sa zmeniť ich prístup k nemu, podporte Deklaráciu slovenského športu! Vytvorme spoločne tlak na politikov, aby sa o športe nehovorilo len v rovine sľubov a prázdnych rečí. Pridajte svoj podpis pod dokument Deklarácia slovenského športu bez ohľadu na to, či ste športovec, funkcionár, tréner, podporovateľ, fanúšik či len zástupca verejnosti. Čím viac podpisov, tým väčší mandát rokovať o jednotlivých požiadavkách slovenského športu z deklarácie. Doteraz sa podpísalo takmer 4000 ľudí zo športového prostredia. 

TEXT DEKLARÁCIE A MOŽNOSŤ PODPÍSANIA

Deklarácia je súhrn požiadaviek športového hnutia voči zástupcom politických strán a hnutí. Má síce len 7 bodov, ale snaží sa podchytiť všetky sféry športu. Je to len základný dokument na posunutie problematiky vpred, aj keď problémov v športe je oveľa viac. Snahou je, aby sa zmenil pohľad a prístup politických elít k športu.

Text Deklarácie slovenského športu 2023 schválili delegáti 64. valného zhromaždenia Slovenského olympijského a športového výboru. Na prípravách dokumentu sa podieľali experti z SOŠV a Slovenského futbalového zväzu, ktorého prezident Ján Kováčik inicioval celý proces.

Podľa prezidenta SOŠV Antona Siekela deklarácia predstavuje začiatok komunikácie s politikmi. „Chceli by sme, aby sa do volebných programov politických strán dostal aj šport. Radi by sme sa od ich predstaviteľov dočkali nejakého verejného prísľubu, ako chcú po voľbách postupovať smerom k oblasti športu,“ poznamenal prezident SOŠV. „Postupne sme kreovali z množstva bodov tie najdôležitejšie a najvýstižnejšie. Je to iba začiatok. Radi by sme otvorili diskusiu s politickými elitami a hovorili s nimi o obsahu tohto materiálu, hľadali kompromis. Ak od politikov zaznejú nejaké vyhlásenia, budeme dúfať, že po voľbách nepríde k zmene a takto spracovaný materiál, ktorý bude mať celospoločenskú podporu a podporu politických strán, sa dostane aj do programového vyhlásenia.“

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV