Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 min. čítania

Druhý súťažný deň v Lausanne: Bronz na dosah

Zjazdová lyžiarka Rebeka Jančová dnes v alpskej superkombinácii obsadila 4. miesto.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Počas druhého súťažného dňa v Lausanne sme mali na dosah prvú medailu z tretích zimných olympijských hier mládeže. Nakoniec z toho bolo krásne 4. miesto, ktoré si zjazdárka Rebeka Jančová vybojovala v alpskej kombinácii. Svoju premiéru má za sebou aj šestica mladých biatlonistov a hokejisti so svojimi medzinárodnými tímami pokračovali v ďalších zápasoch. 

Slnkom zaliate lyžiarske stredisko Les Diablerets Alpine Centre bolo dnes dejiskom alpskej kombinácie. V tejto disciplíne o medaily bojovali dievčatá i chlapci z takmer všetkých kútov sveta. Vynikajúci výsledok dosiahla mladá Slovenka Rebeka Jančová, ktorá v nabitej konkurencii obsadila 4. miesto. K zisku bronzovej medaily jej pritom chýbali len dve stotiny sekundy.

Zjazdárke Rebeke Jančovej k zisku bronzovej medaily chýbali len dve stotiny sekundy.
Zjazdárke Rebeke Jančovej k zisku bronzovej medaily chýbali len dve stotiny sekundy.
Foto
OIS

Rovnakú priečku pred ôsmimi rokmi na premiérových zimných olympijských hrách v Innsbrucku obsadila aj súčasná slovenská zjazdárska jednotka Petra Vlhová. K zisku bronzovej medaily jej vtedy chýbalo šesť stotín sekundy. Na prvú Magdalenu Fjällströmovú z Nórska vtedy Vlhová stratila 1,40 sekúnd. Rebeka Jančová dnes na zlatú Amandu Salzgeberovú z Rakúska stratila 1,13 sekúnd. „Rovnako ako včera lyžovala dobre a jazda sa jej podarila. Umiestnenie je pekné, škoda že dve stotiny sekundy hrali v náš neprospech... No taký je náš šport," vyjadrila sa po pretekoch Jančovej trénerka Miriam Poprocká. Na mladú pretekárku dnes čakala konkurencia 62 pretekárok zo 40 krajín.

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Alpská kombinácia pozostáva z dvoch disciplín, tú prvú odjazdila už včera. Super-G Jančová zajazdila za 56,99 sekúnd, dnešný slalom zvládla za 37,88 sekúnd so šiestym najlepším časom. „Myslím si, že som dnes podala najlepší výkon, aký som vedela. Samozrejme, bolo tam ešte veľa chýb, na ktorých budem musieť popracovať na tréningu. Je to za mnou, teraz sa idem pripravovať na zajtrajší obrovský slalom," povedala nám mladá pretekárka, ktorú už 12. januára čaká obrovský slalom.

Mladých zjazdových lyžiarov prišli na preteky podporiť aj slovenské olympioničky Danka Barteková, Anastasia Kuzminová, prezident SOŠV Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.
Mladých zjazdových lyžiarov prišli na preteky podporiť aj slovenské olympioničky Danka Barteková, Anastasia Kuzminová, prezident SOŠV Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Mladých zjazdárov dnes prišli podporiť aj šesťnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová, predsedníčka koordinačnej komisie MOV pre III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020 a strelkyňa Danka Barteková, prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel spolu s generálnym sekretárom SOŠV Jozefom Libom.

Žampa na 24. priečke 

Teo Žampa dnes v alpskej kombinácii obsadil 24. miesto. Na prvého Aulnetta z Francúzska stratil 5,53 sekúnd. Ďalšie preteky čakajú mladého zjazdára o dva dni. V stredisku Les Diablerets zabojuje o čo najlepšie umiestnenie v obrovskom slalome.

V biatlone najlepšia Kapustová 

Vo francúzskom stredisku Les Tuffes Nordic Centre sme dnes videli všetkých šiestich slovenských biatlonistov. Ako prvé sa v individuálnych pretekoch na 10 km postavili na štart dievčatá. Z 97 pretekárok sa najlepšie umiestnila Ema Kapustová, ktorá do cieľa prišla na 21 pozícii. „Na štart som šla s cieľom užiť si preteky a podať čo najlepší výkon. Bežalo sa mi dobre, lyže išli fantasticky. Musím pochváliť servis. Prvá streľba sa mi vydarila, potom prišla prvá stojka a uleteli mi tri rany. Boli to moje chyby, viem o tom. Potom som ešte pridala ďalšie dve trestné. S výsledkom som spokojná, hoci viem, že to mohlo byť lepšie. Mrzia ma chyby, ale pred sebou mám ďalšie preteky, v ktorých sa budem snažiť ukázať to, čo predvádzam aj na tréningoch,” zhodnotila svoj výkon po pretekoch mladá biatlonistka. 

V individuálnych pretekoch na 10 km sa najlepšie umiestnila Ema Kapustová, ktorá do cieľa prišla na 21 pozícii.
V individuálnych pretekoch na 10 km sa najlepšie umiestnila Ema Kapustová, ktorá do cieľa prišla na 21 pozícii.
Foto
OIS

Jej krajankám Barbare Skačanovej a Sáre Pacerovej sa v prvej dvadsiatke umiestniť nepodarilo. Barbara obsadila 36. miesto a Sára 72. miesto. „Vyzdvihol by som najmä výkon Emy Kapustovej. Ak by nezaváhala na stojke, ktorá je jej silnou stránkou, mohli sme ašpirovať na medailu. Veľmi ma mrzí, že preteky psychicky až tak dobre nezvládla Sára Pacerová, pretože viem, na čo má. Barborka Skačanová predviedla svoj slabší priemer. Popracujeme na tom hlavne po psychickej stránke a verím, že to pôjde lepšie,” zhodnotil výkony svojich zverenkýň tréner Peter Vránsky. 

Chlapcom prvé preteky nevyšli podľa predstáv

V individuálnych pretekoch na 12,5 km sa najlepšie umiestnil Matej Gregor, ktorý v konkurencii 99 účastníkov obsadil 61. miesto. Bruno Matovič skončil na 80. mieste a Matej Badáň na 93. pozícii. „Dnešné preteky sa nám vôbec nevydarili. Bruno Matovič zaváhal hneď v úvodnej položke, kde slabo zareagoval na vietor a boli z toho tri chyby. S nimi sa mu už ťažko pretekalo. Matej Gregor taktiež doplatil na slabú korekciu mieridiel a v obidvoch ležkách nechal po dve chyby. Matej Badáň sa vytrápil na stojkách, kde zaznamenal až osem chýb,” opisoval priebeh pretekov tréner Filip Kramla, ktorý zároveň dodal, že chlapci doplatili na tlak a stres zo svojich prvých pretekov. „Na dnešný deň musia zabudnúť a musia sa pozitívne naladiť na ďalšie preteky,” povedal na záver Kramla. Obidvaja tréneri vyzdvihli pomoc servismana Samuela Zavalca, ktorému poďakovali za skvelo pripravené lyže.

Úvodné kolá 3x3 hokeja stále prebiehajú 

V lausannskej Vaudoise aréne to dnes vrelo. Už od rána tu prebiehali zápasy medzi miešanými tímami. V tabuľkách nižšie nájdete poradie jednotlivých tímov po troch odohraných zápasoch.

Chlapci

Poradie 

Tím 

Body

1

Zelený

8

2

Hnedý (Rastislav Eliáš) 

6

3

Oranžový

6

4

Sivý (Patrik Melicher)

6

5

Červený (Peter Repčík) 

4

6

Čierny (Adam Sýkora)

3

7

Žltý

3

8

Modrý

0

Dievčatá 

Poradie

Tím

Body

1

Žltý

9

2

Modrý (Dobiašová)

9

3

Čierny (Nikola Janeková) 

6

4

Hnedý (Ivana Látková)

3

5

Sivý

3

6

Oranžový

3

7

Zelený (Emma Donovalová) 

3

8

Červený (Barbora Kapičáková)

0

Výsledky 2. súťažného dňa

Program 3. súťažného dňa (12. január)

Zjazdové lyžovanie

Miesto: Les Diablerets Alpine Centre

10:00 - 11:30

Obrovský slalom 1. kolo (D)

Rebeka Jančová

12:45 - 14:15

Obrovský slalom 2. kolo (D)

Rebeka Jančová ?

Biatlon 

Miesto: Les Tuffes Nordic Centre

10:30 - 11:40

miešaná štafeta jednotlivcov

Slovensko (Barbara Skačanová, Matej Badáň)

Hokej 3x3 

Miesto: Lausanne Vaudoise Arena

Chlapci

4. kolo 

9:00 (vľavo) oranžoví vs. hnedí (Eliáš) 

10:30 (vľavo) čierni (Sýkora) vs. žltí

10:30 (vpravo) červení (Repčík) vs. siví (Melicher)

5. kolo 

16:00 (vľavo) červení (Repčík) vs. hnedí (Eliáš)

16:00 (vpravo) siví (Melicher) vs. zelení

17:30 (vľavo) čierni (Sýkora) vs. oranžoví

Dievčatá

4. kolo dievčat

12:00 (vľavo) oranžové vs. hnedé (Látková)

12:00 (vpravo) zelené (Donovalová) vs. modré (Dobiašová)

13:30 (vľavo) čierne (Janeková)  vs. žlté

13:30 (vpravo) červené (Kapičáková) vs. sivé

5. kolo dievčat 

19:00 (vľavo) červené (Kapičáková) vs. hnedé (Látková) 

19:00 (vpravo) sivé vs. zelené (Donovalová)

20:30 (vľavo) čierne (Janeková)  vs. oranžové

20:30 (vpravo) modré (Dobiašová) vs. žlté

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV