Šport a olympizmus
4 min. čítania

E-športy sú na vzostupe a budú ďalej rásť: Ako môže vyzerať ich spolupráca s klasickým športom?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
saes.sk

Elektronický šport je na vzostupe už dlhší čas. Hoci si to možno väčšina populácie ani neuvedomuje, v hraní počítačových hier je podobný systém ako v „reálnych“ športoch. Hráči musia trénovať, mať svoju taktiku, môžu hrať len tak pre radosť či, súťažiť ako profesionáli.

Na Slovensku popularizáciu a rozvoj e-športu zastrešuje Slovenská asociácia elektronických športov. Jej prezident Karol Cagáň bude jedným z prednášajúcich na 3. ročníku konferencie SPORT (R)EVOLUTION.

Pre tých najlepších hráčoch sú e-športy živobytie a na turnajoch inkasujú porovnateľné „prize money“ ako tí najlepší športovci sveta. Len pre porovnanie – víťaz Wimbledonu v roku 2019 zarobil 2,9 milióna dolárov. Víťaz Fortine World Cupu 2019 si na svoje konto pripísal až 3 milióny.

E-športy vníma aj MOV

E-športy ako súťažnú disciplínu vníma aj Medzinárodný olympijský výbor. Niekoľko hier sa objavilo v programe Ázijských hier, počas konania olympijských hier v Tokiu zase prebiehala Olympic Virtual Series, kde mohli hráči súťažiť v rôznych simulačných športoch.  „Olympic Virtual Series je nový, jedinečný olympijský digitálny zážitok, ktorého cieľom je zvýšiť priamy kontakt s novým publikom v oblasti virtuálnych športov. Jeho koncepcia je v súlade s olympijskou Agendou 2020 + 5 a s digitálnou stratégiou MOV. Podporuje športovú participáciu a propaguje olympijské hodnoty so špeciálnym zameraním na mládež,“ uviedol nedávno prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

E-športy majú prienik s klasickým športom

Na Slovensku sa o popularizáciu, ale aj o reprezentáciu e-športov stará Slovenská asociácia elektronických športov. Jej cieľom je prostredníctvom uznania e-športov docieliť lepšie a kvalitnejšie prostredie pre rozvoj tohto nového odvetvia na Slovensku, ale aj akceptovania e-športov ako súčasť športovej rodiny. „Nechceme docieliť, že vám dieťa povie, že dnes som štyri hodiny hral Dotu, už som športoval, nechaj ma. Zároveň však tvrdíme, že z aspektu súťaživosti, zručnosti, tréningu a prípravy sú e-športy podobné s klasickými športami,“ hovorí Karol Cagáň, prezident asociácie.

El Clásico sa virtuálne odohrá miliónkrát

E-športy podľa neho môžu slúžiť na pritiahnutie mladých ľudí k športu, gamifikácia im dáva nový spôsob zapojiť sa do športového hnutia. Pripomína, že globálnym trendom po veľkých futbalových zápasoch je ich opätovné prehratie fanúšikmi v elektronickej verzii. Pri zápase medzi FC Barcelona – Real Madrid, známym ako El Clásico, hovoríme  o viac ako milióne zápasov, ktoré sa po ňom odohrajú.

Na Slovensku sa z e-športov chytil najmä futbal

Ako podľa Cagáňa vyzerá súčasný stav medzi e-športami a športovými zväzmi na Slovensku? Je tu viac spolupráce, alebo odmietania? „Slovenský šport má istú pozíciu, ktorú si drží. E-športy zase dynamicky rastú a menia sa. Teší nás že niektoré slovenské športového inštitúcie sa rozhodli prijať e-športy a pracovať s nimi vo svoj prospech.. E-športy tu budú a nikam neodchádzajú, budú rásť. Otázka s ktorou pomáhame športovým zväzom pracovať je, ako s nimi spolupracovať,“ myslí si Cagáň, ktorý je aj zakladateľom najväčšieho herného turnaja na Slovensku Y-Games.

Úzka spolupráca „klasického“ športu a e-športu je na našom území predovšetkým vo futbale. „Kluby ako Slovan Bratislava, AS Trenčín či Spartak Trnava majú svoje e-športové sekcie, v ktorých majú svojich hráčov. Tí ich reprezentujú na rôznych podujatiach a súťažiach.“

  • Čo všetko sú a nie sú e-športy?
  • Ako vznikali a ako sa stretávajú so športovými hnutiami?
  • Ako sa delia e-športy?
  • Aké e-športy sa už predstavili na Ázijských hrách?
  • Čo je to Olympic Virtual Series a aké športy tam patria?
  • Aká budúcnosť čaká e-športy?
  • Na akých projektoch spolupracuje Slovenská asociácia elektronických športov s SOŠV
  • Prečo je eFortuna liga úspešná a ako pomáha v popularite klasického futbalu?

To všetko sa dozviete na prednáške Karola Cagáňa na konferencii Sport (R)evolution.

SPORT (R)EVOLUTION prichádza už po tretíkrát! Uskutoční sa 23. septembra, opäť v online priestore.

Program konferencie sme vyskladali v spolupráci s mnohými športovými odborníkmi, a preto sa v témach nájdu najmä tí, ktorí sa pohybujú v športe a chcú sa o ňom dozvedieť omnoho viac z úst najpovolanejších.

Po náročnom olympijskom roku, v ktorom našu i vašu trpezlivosť stále preveruje pandémia a opatrenia s ňou súvisiace, vám SPORT (R)EVOLUTION prinášame exkluzívne ZADARMO. Stačí sa zaregistrovať na https://www.olympic.sk/sportrevolution

tipos
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV