Šport a olympizmus
4 min. čítania

Emil Zátopek i jeho manželka Dana boli veľmi spoločenskí, spomína si slávny boxer Ján Zachara

(pp, TASR)
Ján Zachara pred premietaním filmu Zátopek.
Foto
Bontonfilm SK

Dramatický osud slávneho športovca na pozadí komunistického režimu zachytáva životopisný film Davida Ondříčka Zátopek. Príbeh legendárneho česko-slovenského bežca v hlavných úlohách s Václavom Neužilom a Marthou Issovou prichádza od 9. septembra do slovenských kín.

Film Zátopek je príbehom o prerode neduživého chlapca z Baťovej továrne v Zlíne, ktorého na jeho prvé preteky prihlásili vlastne iba náhodou, na muža, ktorý na olympijských hrách v roku 1952 získal tri zlaté medaily. Slávneho bežca veľmi dobre poznal aj slovenský boxerský velikán Ján Zachara, ktorý v Helsinkách 1952 získal zlato v pérovej váhe do 57 kg. So Zátopkom bol spolu aj na vojne. Aj preto má Zachara svoje miesto vo filme, rolu boxera zahral Peter Nadásdi.

Ján Zachara
Ján Zachara (v strede) s tvorcami filmu Zátopek.
Foto
Bontonfilm SK

Deväťdesiattriročný Zachara už mal možnosť pozrieť si aj celý film. „Ako človek bol Emil vynikajúci, nemal rád hodnosti, ktoré dirigovali,“ priblížil svojho kamaráta. „Bol veľmi priateľský, aj jeho manželka Danka. Ak niekde boli a mali čo i len trocha voľného času, už spievali tie svoje moravské pesničky. Boli úžasne spoločenskí, nebolo na nich vidieť nejakú veľkosť, na ktorú si mohli potrpieť. Smolu mali v tom, že nemali detičky.“

 

 

Zátopek neprehrával na dráhe, ale v osobnom a politickom živote

Snímka s veľkým úspechom otvárala tohtoročný karlovarský festival, na ktorom získala Cenu divákov. Od prvej myšlienky po výslednú realizáciu filmu ubehlo trinásť mesiacov. „Bolo veľmi náročné napísať dobrý scenár. Spolupracovalo na ňom množstvo ľudí, veľa dramaturgov. Zátopkove prehry sa neodohrávali na pretekárskej dráhe, ale v jeho osobnom a predovšetkým v politickom živote,“ uviedol režisér David Ondříček.

Dej filmu sa začína v pohnutom roku 1968. Austrálsky rekordér Ron Clarke práve napriek všetkým očakávaniam premárnil pravdepodobne poslednú šancu na olympijskú medailu, keď počas kľúčových pretekov utrpel vážny zdravotný kolaps. Následne na to prepadáva pochybnostiam o zmysle vlastnej kariéry. Vydáva sa do Prahy za legendárnym bežcom Emilom Zátopkom, ktorého bezmedzne obdivuje. Príbehová línia rozhovoru medzi Clarkom a Zátopkom divákov retrospektívne vracia ku kľúčovým momentom Zátopkovho športového i súkromného života.

Vo filme sa objaví aj viacero športovcov. Známy český vodný slalomár Vavřinec Hradilek si zahral olympijského reprezentanta v kanoistike Alfréda Jindru, ktorý skončil v Helsinkách tretí na 10 000 m. Predstaviteľ Alaina Mimouna, veľkého Zátopkovho súpera, je zasa marocký bežec na dlhé trate Saji Abdelkabir. Vo vedľajších úlohách si zahrali účastníkov bežeckých finále aktívni atléti.

„Bol to ťažko polapiteľný človek, ktorý ľuďom prinášal veľa radosti, ale tiež niekoľkokrát v živote zlyhal,“ priznal Ondříček, ktorý natáčal film na niekoľko etáp po celom Česku i Slovensku. Náročné scény olympijských zápolení v Londýne 1948 a v Helsinkách 1952 zasa vznikli na štadióne Za Lužánkami v Brne. Architekt Ján Vlasák ho upravil tak, pripomínali stánky v Anglicku a Fínsku. Sú na nerozoznanie od pôvodných originálov až na nepresne umiestnenú slávnu vežu pri helsinskom štadióne. Pri úpravách zdevastovaných brnianskych Lužánek vysekali z tribún náletové dreviny, rekultivovali trávnik, vysiali nový a z povrchu odviezli 1721 ton zeminy. Počas natáčania čierny povrch dráhy, ktorý bol v Londýne, zamenili za červený antukový, ktorý bol v Helsinkách.

Václav Neužil trénoval šesť rokov

Extrémne náročný herecký i športový výkon podal v Zátopkovi jeho herecký predstaviteľ Václav Neužil. Trénoval na úlohu šesť rokov, naučil sa, ako vyzerá pri behu profesionálny atlét i ako predvádzať typický zátopkovský krivohubý asymetrický beh. Pri tréningu sa niekoľkokrát zranil a schudol na 66 kg, čo bola hmotnosť vytrvalca počas víťazného helsinského maratónu. Na úlohu ho pripravoval atletický tréner Jan Pernica, ktorý si vo filme zahral bronzového z OH v Helsinkách v maratóne Gustafa Janssona.

„Vo chvíli, keď sme našli kľúč, ako hrať Emila, prestal som byť vnútorne zviazaný tým, že hrám taký idol. Bol to zásadný krok. Tým pádom som bol na pľaci chlapcom z Kopřivnice, ktorý sa stal najlepším bežcom a vzorom pre niekoľko generácií. Ale vôbec som na to nemyslel,“ povedal Neužil.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV