Šport a olympizmus
Bratislava
4 min. čítania

Ešte do soboty si môžete pozrieť výstavu obrazov Martina Kellenbergera „Cesta do Paríža“

Slovenský výtvarník, grafik a ilustrátor Martin Kellenberger pred jedným zo svojich vystavených obrazov s olympijskými motívmi.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Od 4. apríla do soboty 20. apríla je v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave sprístupnená výstava obrazov známeho slovenského výtvarníka Martina Kellenbergera. Obrazy, inšpirované olympijskou tematikou, spája názov výstavy „Cesta do Paríža“. Jej slávnostná vernisáž sa odohrala 16. apríla – deň pred spustením odpočítavania zvyšných 100 dní do slávnostného otvorenia olympijských hier v Paríži.

Dva z vystavených obrazov Martina Kellenbergera.
Dva z vystavených obrazov Martina Kellenbergera.

Výstava sa realizuje v spolupráci Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) i Slovenskej olympijskej akadémie s Francúzskym inštitútom na Slovensku. Hodno pripomenúť, že jeden z vystavených obrazov 66-ročného bratislavského rodáka Martina Kellenbergera sa nachádza v zbierkach Slovenského olympijského a športového múzea.

Na vernisáži výstavy „Cesta do Paríža“ boli okrem iných významných hostí prítomní aj štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu pre šport Ján Krišanda, prezident SOŠV Anton Siekel, či veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Pascal Le Deunff.

Čestný prezident SOŠV František Chmelár, ktorý k OH v Paríži inicioval túto výstavu, v úvodnom slove pripomenul, že francúzska metropola je mestom umenia aj sídlom UNESCO a že v deň vernisáže zapálili v antickej Olympii oheň pre olympijské hry v Paríži.

Ďalšie dva z vystavených obrazov Martina Kellenbergera.
Ďalšie dva z vystavených obrazov Martina Kellenbergera.

„K pochodni s olympijským ohňom, ktorá bude z Grécka putovať do Francúzsku, vieme takto pripnúť pomyselnú slovenskú farebnú stužku. Touto výstavou zároveň posielame do Paríža posolstvo, že si želáme, aby tam olympijské hry prebehli v pokoji, v duchu priateľstva, rešpektu a olympijského prímeria, aj aby na nich športovci prejavili svoju snahu o výnimočnosť,“ uviedol v príhovore František Chmelár.

Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff adresoval autorovi obrazov, maliarovi, grafikovi a ilustrátorovi Martinovi Kellenbergerovi, tieto slová: „Nechali ste sa vo svojej tvorbe inšpirovať mnohými francúzskymi umelcami. Vaše obrazy s olympijskou tematikou sú dokonalou pozvánkou na OH v Paríži a oslavou spojenia umenia a športu.“

Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff pri prejave na vernisáži výstavy "Cesta do Paríža".
Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff pri prejave na vernisáži výstavy "Cesta do Paríža".
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Vernisáž ozvláštnilo hudobné vystúpenie Jordany Palovičovej, ktorá je aj členkou vedenia Slovenskej olympijskej akadémie. Tvorbu Martina Kellenbergera potom celkove predstavil historik umenia Jakub Prokeš.

O ceste do Paríža Martina Kellenbergera

Martin Kellenberger

V sprievodnom letáku k výstave František Chmelár napísal: „Martin Kellenberger, náš popredný maliar, grafik, ilustrátor cestu do Paríža našiel už dávnejšie. Stačilo mu na to počúvať srdce, cit a používať etický kompas. V jeho kresbách a maľbách nemusíme hľadať súťažiacich svalovcov, aby sme pochopili užitočnosť a krásu športu. Stačí vnímať emócie, radosť, ktorú je cítiť za jeho farebnosťou. Zo spektra stoviek farebných odtieňov dominujú modrá, čierna, červená, žltá a zelená. Áno, sú to farby olympijských kruhov. Vyjadrujú esenciu všetkých farieb, a tak chcú aj zdôrazniť naliehavú potrebu integrity, rešpektu a lásky. Martin Kellenberger nám týmto naznačuje, že „cesta do Paríža“ je v skutočnosti cestou k mieru. Nie všetci sa pochopiteľne do Paríža dostaneme. Ale ako hovorí mudrc: cesta je dôležitá.“

SOŠV organizuje výtvarnú súťaž k OH v Paríži

Martin Kellenberger a hudobníčka Jordanka Palovičová budú členmi odbornej poroty vo výtvarnej súťaži SOŠV „Paríž 2024 - Olympijské hry mojimi očami“. Žiaci základných škôl a študenti stredných škôl vďaka účasti v tejto súťaži dostávajú príležitosť prostredníctvom kresieb a malieb vyjadriť atmosféru a ducha blížiacich sa OH 2024 v Paríži. Viac informácií o výtvarnej súťaži SOŠV nájdete TU:

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV