Športové aktuality
3 min. čítania

Florbalisti zvládli taktickú nudu, zahrajú si štvrťfinále a živia nádej na Birmingham

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Radosť slovenských florbalistov po postupe do štvrťfinále MS.
Foto
IFF

Slovenskí florbalisti si druhýkrát v histórii a prvýkrát po deviatich rokoch zahrajú vo štvrťfinále majstrovstiev sveta. Slováci sú naďalej v hre o miestenku na Svetové hry 2022, ktoré bude v júli budúceho roka hostiť Birmingham v americkom štáte Alabama.

Florbalisti SR na svetovom šampionáte v Helsinkách vyhrali prvé štyri duely. Po troch víťazstvách vo výkonnostne slabšej základnej skupine proti USA, Poľsku a Thajsku si v osemfinále poradili s Nemeckom v siedmom vzájomnom zápase v histórii 7:3 a splnili základný cieľ, s ktorým cestovali na sever Európy. Vo štvrťfinále ich už v stredu 8. decembra od 17.45 h čaká domáci favorit z Fínska.

Slováci živia v Helsinkách nádej na najlepšie umiestnenie v histórii MS. Doteraz ním bola 8. priečka z premiéry medzi elitou vo Švajčiarsku 2012. Odvtedy sa im trikrát nepodarilo prejsť cez osemfinále.

Na Svetové hry 2022 sa kvalifikuje 5 najlepších tímov z majstrovstiev sveta v Helsinkách. V Birminghame bude hrať osem krajín, najlepších z MS doplnia domáce Spojené štáty a po jednom tíme z americkej a oceánsko-ázijskej zóny.

„Hlavne starším hráčom sa dlhodobo nedarilo prekonať túto osemfinálovú prekážku a bolo na nich badať obrovskú zodpovednosť a nervozitu,“ hovoril po stretnutí podľa webu SZFB tréner Slovenska Radomír Mrázek.

Jeho zverenci sa vyrovnali s psychickým tlakom. Zodpovednosť z dôležitosti duelu sa ukazovala od prvej sekundy. Družstvá sa sústredili predovšetkým na pozornú defenzívu.

„Musím všetkých chlapcov pochváliť. Tento zápas nebol o florbale, ale čisto o hlavách a ich vnútornej psychike. Bola to takzvaná taktická nuda, no takéto zápasy nejde hrať inak. Som rád, že to chalani zvládli, aj keď niektoré prvky v hre by som nazval ako priam šialené,“ doplnil hodnotenie Radomír Mrázek.

Slováci boli na ihrisku lepším tímom, za stavu 2:0 sa Nemci rozhodli napádať rozohrávku ďaleko od svojej bránky. Postupne sa slovenskému tímu otvárali priestory na pohodlnejšie zakončenie, vďaka čomu sa dostali do vedenia 4:0. Nemeckí hráči začali častejšie ohrozovať brankára Jakuba Klobučníka, ktorý musel vytiahnuť aj niekoľko výborných zákrokov. Za stavu 3:5 už hrali vabank a slovenskí hráči sa presadili v závere dvakrát do prázdnej bránky.

„V prvej tretine sme podali suverénny výkon, čo sa prejavilo aj na priebežnom skóre a Nemcov sme takmer k ničomu nepustili. Vo zvyšnom priebehu sa súper zmobilizoval a pridal, no myslím si, že sme to ako tím zvládli a dotiahli do vytúženého úspešného konca,“ hovoril podľa SZFB kapitán Michal Pažák.

Pri zatiaľ jedinej účasti vo štvrťfinále narazili pred deviatimi rokmi Slováci na favorizovaných Švédov, neskorším svetovým šampiónom podľahli v Berne 1:18. Aj tentoraz budú na štvrťfinále nastupovať s vedomím, že nemajú čo stratiť. Fíni dokázali doma zdolať aj veľkého rivala zo Švédska a sú najväčší favoriti na zlato.

„Splnili sme náš veľký cieľ a spadol nám doslova kameň zo srdca. Teraz si začneme šampionát užívať a ja verím, že predvedieme ešte lepší florbal ako doteraz,“ doplnil Pažák.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV