Športové aktuality
2 min. čítania

Grigar aj Paňková si vybojovali účasť v Paríži 2024!

Foto
SOŠV

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková získala miestenku na budúcoročné olympijské hry v Paríži v disciplíne C1. Miestenku vybojoval aj Jakub Grigar v kategórii K1. Pridali sa tak k Matejovi Beňušovi, ktorý miestenku v C1 vybojoval v piatok a Eliške Mintálovej, ktorá si miestenku na olympijské hry v kategórii K1 vybojovala v septembri na MS v Londýne.

Jakub Grigar si miestenku vyjazdil 19. miestom v semifinále Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne. V internej nominácii tak zdolal Martina Halčina a Adama Gonšenicu.

V semifinále sa predstavil len Grigar, mal teda olympijskú nomináciu vo vlastných rukách a potreboval obsadiť minimálne 20. miesto. Na olympijskom kanáli riskoval a na druhom medzičase bol najrýchlejší. Na šestnástej bránke však stratil dosť času a nakoniec prišiel do cieľa až na 19. priečke a o bod predstihol v internej nominácii Halčina a kvalifikoval sa tak do Paríža. Na posledné postupové miesto do finále mu chýbali viac ako tri sekundy, najrýchlejší bol Čech Jiří Prskavec. Ďalší Slováci v tejto fáze neštartovali. Halčin obsadil 33. priečku a Gonšenica figuroval na 35. pozícii.

Dvadsaťšesťročný Grigar sa kvalifikoval na tretie OH za sebou. V Tokiu získal striebro, keď ho zdolal len Prskavec. Vo svojom premiérovom finále v brazílskom Riu de Janeiro (2016) skončil piaty, keď mu ušla medaila o 44 stotín sekundy.

Paňková mieri na prvé olympijské hry

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková získala miestenku na budúcoročné olympijské hry v Paríži v disciplíne C1. Zaistila si ju postupom do finále na podujatí Svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne. V internej nominácii zdolala Soňu Stanovskú, ktorá skončila v semifinále na 14. mieste.

Paňková nezačala svoju jazdu dobre a spravila chybu hneď na druhej bránke. Zvolila však odvážnu prudkú jazdu a na olympijskom kanáli dosiahla štvrtý najlepší čas v semifinále. Na najrýchlejšiu Britku Kimberley Woodsovú stratila 0,79 stotín sekundy. Jazda nevyšla jej krajanke Stanovskej, ktorá síce neurobila žiadny dotyk, ale na postup jej chýbali viac ako tri sekundy. Osemnásťročná Paňková bola už pred pretekmi vo výhode, keďže mala desaťbodový náskok v internej nominácii na Stanovskú. Ďalšia Slovenka Emanuela Luknárová v tejto fáze neštartovala, v rozjazdách skončila na 33. pozícii.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV