Športové aktuality
5 min. čítania

Hokejisti SR v pozícii favoritov začínajú boj o Peking 2022

(pp, TASR)
Hokejisti SR budú na domácom turnaji olympijskej kvalifikácie favoritmi.
Foto
FOTO TASR/SZĽH/ANDREJ GALICA

Slovenských hokejistov čaká od štvrtka do nedele boj o účasť na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu. V Bratislave budú ich súpermi postupne reprezentácie Rakúska, Poľska a Bieloruska. Na olympijský turnaj do Číny postúpi len víťaz skupiny.

Slovenskí hokejisti sa predstavili v hlavnom olympijskom turnaji doteraz päťkrát, hrali v Lillehammeri 1994, v Turíne 2006, o štyri roky neskôr vo Vancouveri, v roku 2014 v Soči aj pred tromi rokmi v Pjongčangu. V Nagane 1998 a Salt Lake City 2002 sa predstavili v kvalifikácii, z ktorej nepostúpili do hlavného turnaja.

Prvý zápas na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave čaká slovenskú reprezentáciu vo štvrtok, keď nastúpi o 19.15 h proti Rakúsku. O deň neskôr sa stretne s Poľskom (19.15) a v nedeľu zakončí svoje účinkovanie duelom s Bieloruskom (17.30).

V elitnom útoku Hrivík, Cehlárik a Jurčo

Peter Cehlárik
Oporou reprezentačného tímu bude aj Peter Cehlárik.
Foto
TASR/ANDREJ GALICA

„Viac ako na súperov sa budeme zameriavať na našu hru. Najdôležitejšie je, ako budeme hrať my ako tím. Samozrejme, na videu si zanalyzujeme hru našich súperov. Áno, Bielorusi vyzerajú byť papierovo najsilnejší súper a musíme sa na nich zodpovedne pripraviť, ale my sa nemôžeme pozerať ďaleko dopredu. Treba sa dobre pripraviť na prvý zápas a úvodné buly, bez ohľadu na to, na koho narazíme. Netreba nič podceniť, hneď ako si začnete myslieť v hlave, že by to mohol byť ľahký zápas a že nemusíte ísť naplno, tak ste okamžite v problémoch,“ uviedol tréner SR Craig Ramsay.

Asistent hlavného trénera Ján Pardavý uviedol, že v elitnej formácii nastúpia Marek Hrivík, Peter Cehlárik a Tomáš Jurčo, v druhom útoku budú hrať Adam Ružička, Róbert Lantoši a Kristián Pospíšil. Realizačný tím pripravoval mužstvo nielen na pozíciu favorita, ale aj na tlak od slovenských fanúšikov.

„Mali sme dva tréningy denne, nacvičili sme si nejaké veci, najmä chalani, ktorí neboli v Rige. Je to iné ako v príprave na MS, už len tým, že je to v auguste, pre každého je to dôležité podujatie. Verím, že od prvej minúty budeme pripravení,“ uviedol Peter Cehlárik, ktorého vyhlásili na uplynulom svetovom šampionáte za najlepšieho útočníka.

Zranenie vyradilo Fehérváryho

Tomáš Jurčo
V presilovkách by nemal chýbať na ľade ani Tomáš Jurčo.
Foto
TASR/ANDREJ GALICA

Cehlárik hral v Rige  v útoku spolu s Hrivíkom a Lantošim, v Bratislave nahradí Lantošiho 28-ročný Jurčo. „Bude to o jednoduchosti a o podpore. Tomáš je silný na puku, verím, že budeme hrať zodpovedne. Darilo sa nám na tréningu, dúfam, že to potvrdíme v zápasoch,“ dodal Cehlárik.

Z kvalifikačnej D-skupiny postúpi do Pekingu len víťaz, takže v konkurencii ostatných tímov si nebudú môcť zverenci trénera Craiga Ramsayho dovoliť žiadne zaváhanie. „Máme papierovo dobrý tím, mali by sme to zvládnuť,“ vyhlásil Tomáš Jurčo.

Predchádzajúcu sezónu strávil košický odchovanec v NHL a AHL, momentálne je bez klubu. Ponuku reprezentovať vzal hneď. Mal by sa predstaviť aj v prvej presilovkovej formácii. „Rozloženie je celkom fajn, mohlo by to fungovať. Okrem nás troch z útoku je tam Christián Jaroš, ktorý by ako pravák mal byť pripravený na strelu z prvej,“ povedal Jurčo.

Reprezentácii v boji o Peking nepomôže obranca Martin Fehérváry. Dvadsaťjedenročný obranca utrpel svalové zranenie, ktoré si vyžaduje týždňovú pauzu. Na jeho miesto povolali tréneri Martina Bučka.

Istotu má deviatka tímov

Istú účasť v Pekingu (od 4. do 20. februára 2022) majú vďaka postaveniu v renkingu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) reprezentácie Kanady, USA, Ruska, Švédska, Fínska, Česka, Nemecka a Švajčiarska. Domáca Čína dostala voľnú kartu a tri krajiny doplnia konečnú dvanástku z kvalifikácie.

Boje o Peking začali už na jeseň v roku 2019, keď sa odohrali turnaje v Číne a Luxembursku. Víťazi skupín Kirgizsko a Taiwan postúpili do ďalšej fázy, hostiteľmi troch turnajov boli Chorvátsko, Španielsko a Rumunsko. Z tejto vetvy si postup vybojovali Chorvátsko, Holandsko a Rumunsko. V treťom predkole sa vlani vo februári predstavili už aj papierovo silnejšie tímy. V troch turnajoch sa do štvrtej fázy prebojovali Maďari, Slovinci a Poliaci.

Štvrtá fáza sa okrem Bratislavy bude hrať v lotyšskej Rige, kde sa popri domácom výbere predstavia Maďarsko, Francúzsko a Taliansko, a v Osle, kde budú súperiť domáci Nóri, Dáni, Slovinci a Kórejská republika.

Poliaci na striedačke so slovenským trénerom

Pre slovenského fanúšika bude zaujímavé sledovať aj reprezentáciu Poľska. V jej drese sa predstavia útočník Dominik Pas, ktorý na skúške v Michalovciach bojuje o pôsobenie v najvyššej slovenskej súťaži, a aj krídelník Kamil Walega. Ten sa dohodol na zmluve s MHK Liptovský Mikuláš. Poliakov vedie ako hlavný tréner Slovák Róbert Kaláber.

„Pozeráme sa na prvý zápas. Favoritom na postup sú iné mužstvá, my chceme ísť od zápasu k zápasu, každý sa začína od 0:0. Chceme niečo uhrať, sami sme vo veľkom očakávaní, že čo sa nám podarí. Uvidíme po prvom zápase,“ uviedol Kaláber pre TASR.

Zápasy na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu bude môcť vidieť až 7000 divákov. Aktuálne platné protipandemické opatrenia dovoľujú zaplniť hľadisko aj na stopercentnú kapacitu. Slovenský zväz ľadového hokeja sa však rozhodol využiť možnosť zaplnenia štadióna na 75 percent s takzvaným OTP režimom, čo znamená, že na hokejové zápasy bude môcť prísť čo najširšia skupina ľudí – očkovaní, testovaní a osoby po prekonaní ochorenia za dodržania podmienok, tak ako ich definuje 241 Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí.

Program D-skupiny kvalifikácie ZOH 2022

Štvrtok 26. augusta: Bielorusko – Poľsko (15.15), Rakúsko – SLOVENSKO (19.15).

Piatok 27. augusta: Bielorusko – Rakúsko (15.15), SLOVENSKO – Poľsko (19.15).

Nedeľa 29. augusta: Rakúsko – Poľsko (13.30), SLOVENSKO – Bielorusko (17.30).

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV