Športové aktuality
DEMÄNOVSKÁ DOLINA
7 min. čítania

Jasná by sa s divákmi otriasala v základoch, Vlhovej pomohla zmena lyží

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Ak by boli v nedeľu pod Chopkom fanúšikovia, Jasná by bola pravdepodobne hore nohami. Na domovskom kopci sa Petre Vlhovej podarilo prvýkrát v sezóne zvíťaziť v obrovskom slalome Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Po triumfe sa v jej očiach zaleskli aj slzy a evidentne z nej opadlo všetko napätie z posledného obdobia. K úspechu jej pomohlo domáce prostredie i zmena lyží pre obrovský slalom.

V Jasnej splnila Vlhová jeden zo svojich tohtosezónnych cieľov. Vyslala všetkým jasný signál, že je silná fyzicky i psychicky a dokáže sa vyrovnať aj s veľkým tlakom. Liptáčka v súčte oboch kôl zdolala Novozélanďanku Alice Robinsonovú o 16 stotín. Tretia skončila s mankom 37 stotín Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá po prvom kole viedla a útočila na víťazné double pod Chopkom.

VEĽKÉ EMÓCIE PO TRIUMFE

Vlhová
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Slovenka vyťažila z domácej zastávky Svetového pohára celkovo 180 bodov do celkového hodnotenia, keďže v sobotu bola v slalome druhá. „Musím sa priznať, že netuším, či som niekedy prežívala podobné emócie ako dnes. Snažila som sa jazdiť čo najlepšie. Som rada, že sa mi podarilo naplniť svoj sen. Sezóna sa však ešte nekončí,“ povedala Vlhová, ktorej bolo ľúto, že pri trati a v cieľovom priestore chýbali diváci. Ak by bola možnosť, pod Chopkom by sa tiesnilo možno aj 20-tisíc fanúšikov, ktorí by vytvorili pre pretekárky nezabudnuteľnú kulisu.

Vlhovej sa v predošlých týždňoch v najtechnickejšej lyžiarskej disciplíne príliš nedarilo. Počas tejto súťaže boli jej maximá dve tretie miesta zo Söldenu a Courchevelu. Už prvá jazda v domácom prostredí naznačila, že v nedeľu bude patriť k favoritkám na celkové víťazstvo. Boli to už iné jazdy v obrovskom slalome ako pred zopár týždňami. „Pred približne dvoma týždňami sme zmenili pre túto disciplínu lyže, vzala som si ľahšie. Urobili sme akoby krok dozadu, ale postupne som sa začala cítiť lepšie a lepšie. Bolo to dôležité. Počas tréningov v Jasnej som už lyžovala celkom dobre. Verila som aj v zlepšenie v pretekoch, aj keď som neverila, že môžem hneď vyhrať. Od rána som sa cítila dobre. Toto víťazstvo v obrovskom slalome som potrebovala,“ priznala Slovenka.

Pôvodne mal byť program v Demänovskej doline odlišný. V sobotu mal byť obrovský slalom, v nedeľu slalom. Predpovede počasia a veľká oblačnosť v prvý deň pretekov však zapríčinili, že sa poradie disciplín zmenilo. Pre slovenskú hviezdu to bola veľká výhoda: „Aj mi pomohla. Po slalome som bola oddýchnutejšia, cítila som sa po prvom dni lepšie, ako keby som počas neho išla jazdy obrovského slalomu. Bol by to dlhý deň. Sú to však len teórie a nikto nevie, ako by to dopadlo v inom prípade.“

ZLOMENÚ BRÁNKU NEZAREGISTROVALA

Na trati s prevýšením 400 m sa lyžiarky museli vyrovnať aj so zmenou snehovej podložky. Dolná polovica bola viac utlačená a zľadovatelá, keďže sa na nej v sobotu nepretekalo v slalome. Trať síce nebola veľmi náročná, ale pretekárky nemali čas na nej si vydýchnuť. Ich jazdy si vyžadovali maximálne sústredenie a nepoľavenie v agresivite. Ostré slnko striedajúce sa s pasážami v tieni robili niektorým tiež vážne problémy.

„Som vždy nastavená, že chcem dosiahnuť maximum. Ak sa mi to nepodarí, mrzí ma to. Nemôžem však povedať, že mi teraz spadol kameň zo srdca. Som šťastná, že sa v obrovskom slalome už cítim lepšie, mám v ňom istotu a môžem bojovať o popredné priečky,“ hovorí dvadsaťpäťročná Liptáčka.

V druhej jazde bola taká koncentrovaná, že si nevšimla, ako sa jej podarilo zlomiť jednu z bránok. To vyrušilo koncentráciu Mikaely Shiffrinovej na štarte, ktorá musela dve minúty čakať, kým bránku opravia. „Počas mojej jazdy som nezaregistrovala, že sa niečo stalo. Až keď som bola v cieli a boli preteky prerušené, som si všimla, že sa niečo deje. Keďže som bola už dole, tušila som, že bude asi niečo s bránkou. Vymenili ju a preteky sa dokončili,“ skonštatovala deväťnásťnásobná víťazka pretekov Svetového pohára.

Mikaela Shiffrinová bola po pretekoch bola rozčarovaná. Vyrušilo ju, že po jazde Petry Vlhovej preteky na chvíľu prerušili, aby opravili jednu z bránok. V štartovej bránke musela čakať na povolenie vydať sa na trať. „Petra zajazdila skvelé preteky. Neprofesionálnu pomoc však nepotrebuje, vie vyhrať aj bez nej. Oprava bránky trvala namiesto tridsiatich sekúnd skutočne veľmi dlho,“ hovorila pokojným hlasom Shiffrinová.

SÚSTREDÍ SA LEN NA LYŽOVANIE

Petra Vlhová na trati obrovského slalomu SP v Jasnej.
Petra Vlhová na trati obrovského slalomu SP v Jasnej.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

V Jasnej sa stala aj víťazkou Veľkej ceny Demänovskej doliny, keď v súčte časov z oboch dní tesne zdolala Mikaelu Shiffrinovú. Veľkú cenu vyhrala aj pred dvoma rokmi, keď bola súčasťou Európskeho pohára.

Domáci víkend pomohol Vlhovej aj v bojoch o krištáľový glóbus. Pred dvoma záverečnými zastávkami seriálu v Are a finále v Lenzerheide sa priblížila k Švajčiarke Lare Gutovej-Behramiovej na rozdiel 36 bodov. „Keď som videla, že Mikaela stráca čoraz viac a v cieli je za mnou, aj som si poplakala. Bol to môj sen zvíťaziť v Jasnej a potešiť nielen seba, ale aj všetkých ľudí na Slovensku. Na body nemyslím, sústredím sa len na svoje lyžovanie. Je to ľahšie bez tlaku a zbytočného kalkulovania a úvah, ako som na tom v celkovom poradí,“ priznala po piatom víťazstve a deviatom pódiu v tejto sezóne Svetového pohára.

Následne zhodnotila aj celý víkend: „Bol skutočne dobrý. Nečakala som, že budem druhá v slalome a vyhrám obrovský slalom. Je to však šport, nič sa nedá povedať vopred. Cítila som sa skvelo. Pritom pred dvoma týždňami pri pomyslení na Jasnú sa mi vybavil predovšetkým tlak domáceho prostredia. Odvtedy som sa úplne uvoľnila. Vytvorila som si vlastnú bublinu a koncentrovala sa na seba. Neriešila som vonkajší svet. Dodalo mi to veľkú silu.“

PO KRÁTKOM ODDYCHU DO AARE

Okrem rôznych cien si mohla ako víťazka zapózovať v jedinečnej bohato zdobenej kvetinovej čelenke - parte, ktorá bola v minulosti súčasťou ľudového krojového odevu. Partu smeli nosiť len dospelé slobodné dievčatá počas významných príležitostí. „Je to zvláštna, ale pekná cena. Keď som ju videla už počas príprav, povedala som, že je veľmi pekná. V sobotu mi jej zisk ušiel, podarilo sa na druhý deň, čo ma veľmi teší,“ dodala Petra Vlhová.

Oslavovať triumf bude len veľmi krátko, v pondelok si dopraje chvíle voľna a potom už bude hlavou vo švédskom Aare, kde odlieta v stredu.

Nadšenie z úspechu svojej dcéry neskrýval ani otec Igor Vlha. Nervózny bol najmä počas sobotňajšieho slalomu. V nedeľu už bol pokojnejší, ale tiež stále napätý. Po triumfe Liptáčky sa veľmi tešil. „Celý sa trasiem, ani neviem, čo mám povedať. Petra iba nebojovala, ona poriadne drela. Dosiahla krásny výsledok. V jej hlave sa teraz veľa zmení, veď dosiahla výsledok z ríše snov. Boli to dôležité preteky, ktoré urobili Slovákom radosť v ťažkej dobe. Za kľúčové považujem, že sa prehodil program disciplín. Po slalome mala Petra čistú hlavu.“

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV