Šport a olympizmus
3 min. čítania

Tománková, Novotná či Chladoňová idú v stopách Forsterovej, Gajanovej či Mintálovej

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Patrícia Tománková.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Džudistka Patrícia Tománková, strelkyňa Kamila Novotná či cyklistka Viktória Chladoňová sa stali členkami Juniorského olympijského tímu pre rok 2024. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Nadácia SOŠV spustili siedmy ročník projektu pre mladých talentovaných športovcov, ktorí sa v budúcnosti môžu dostať na olympijské hry. Projekt Juniorský olympijský tím 2024 potrvá do konca kalendárneho roka 2024. 

Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme mladým športovcom pomáha v dôležitej časti kariéry – pri prechode z juniorskej do seniorskej reprezentácie. Projektom prešli viacerí športovci, ktorí majú za sebou už účasť na olympijských hrách či sa chystajú na športový vrchol. Patria medzi nich aj Viktória Forster, Gabriela Gajanová, Eliška Mintálová, Vanesa Hocková, Viktória Čerňanská, Rebeka Jančová či Marián Skupek.

JOT

Do Juniorského olympijského tímu 2024 bolo tentoraz vybraných na základe návrhov od zväzov a federácií a podľa posúdenia športových výsledkov v roku 2023 celkovo 22 športovcov a športovkýň do 18 rokov. Sedemnásť z nich je z letných športov, zvyšných päť zo zimných. Športové oddelenie SOŠV navrhlo do projektu zaradiť aj tenisový pár Mia Pohánková, Soňa Depešová, ktorý získal zlato na Európskom olympijskom festivale mládeže 2023 v Maribore, či sánkarskú dvojicu Christián Bosman, Michal Macko.

Medzi vybranými sú viaceré mená, ktoré už pozná slovenská športová verejnosť. Juniorskému olympijskému tímu 2024 dominuje džudistka Patrícia Tománková, ktorá v roku 2023 vyhrala Európsky olympijský festival mládeže v Maribore, majstrovstvá sveta i majstrovstvá Európy dorastencov a z 29 súbojov na medzinárodných tatami v dorasteneckej a juniorskej kategórii vyhrala 28. Okrem zlatých medailistiek z EYOF v Maribore Pohánkovej, Depešovej a Tománkovej sa do JOT 2024 dostala aj bronzová z podujatia v Slovinsku Nina Filkorová.

Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme získala aj strieborná medailistka z Európskych hier v Krakove Kamila Novotná, ktorá sa usiluje vybojovať si olympijskú miestenku do Paríža. V tíme je aj medailista zo zimného EYOF 2023 vo Friuli Venezia Giulia Michal Adamov. Grant a ďalšie výhody členstva získa aj jedna z najlepších mládežníckych triatlonistiek sveta Margaréta Vráblová, bronzová z ME junioriek v boxe Bibiana Lovašová, bronzový z majstrovstiev sveta do 19 rokov vo veslovaní Peter Strečanský či víťazka Európskeho pohára mládeže v športovom lezení Martina Buršíková. Skvelé výsledky v cyklokrose i v cestnej cyklistike zasa dosahuje Viktória Chladoňová. Preniknúť do seriálu Svetového pohára v skokoch na lyžiach sa snaží Hektor Kapustík.

Nadácia SOŠV medzi členov Juniorského olympijského tímu 2024 prerozdelí 48-tisíc eur. Jednotlivci i dvojice dostanú štipendium vo výške 2400 eur, rovnako tak aj nefinančné plnenie od dodávateľov SOŠV, služby mentálneho kouča či možnosť vzdelávať sa v témach ako správna výživa či antidoping.

Juniorský olympijský tím 2024

Kamila Novotná, Emma Kortišová (obe streľba), Patrícia Tománková, Nina Filkorová (obe džudo), Mia Pohánková/Soňa Depešová (tenis), Margaréta Vráblová (triatlon), Bibiana Lovašová (box), Martina Buršíková, Lea Slobodová (športové lezenie), Peter Strečanský (veslovanie), Jakub Ševčík (vodný slalom), Viktória Chladoňová (cyklistika), Branislav Lančarič (šerm), Simona Emma Pernischová (taekwondo), Ráchel Závacká (vzpieranie), Peter Dávid (atletika), Michal Adamov, Tamara Molentová (obaja biatlon), Christián Bosman/Michal Macko (sánkovanie), Hektor Kapustík (skoky na lyžiach).

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV