Šport a olympizmus
Bratislava
10 min. čítania

Komisia športovcov MOV spustila online prieskum názorov športovcov z celého sveta na pravidlo 50 Olympijskej charty, cenné bude aj zapojenie Slovákov

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Olympijská vlajka pred sídlom Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne.
Foto
TASR/AP

V olympijskom hnutí v rôznych kútoch sveta od začiatku tohto roka prebieha polemická diskusia o pravidle 50 Olympijskej charty, ktoré hovorí o obmedzení reklamy, demonštrácií a propagandy na olympijských hrách. Viacerí športovci žiadajú jeho úpravu.

PRAVIDLO 50 HOVORÍ: V OLYMPIJSKÝCH PRIESTOROCH, NA ŠPORTOVISKÁCH A NA INÝCH MIESTACH NIE JE POVOLENÝ ŽIADNY TYP DEMONŠTRÁCIÍ ALEBO POLITICKEJ, NÁBOŽENSKEJ ČI RASOVEJ PROPAGANDY.

Vzhľadom na prebiehajúcu búrlivú diskusiu vo viacerých krajinách komisia športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorej podpredsedníčkou je slovenská strelkyňa Danka Barteková, nedávno spustila dotazníkový online prieskum názorov športovcov na túto tému. Tento celosvetový prieskum nadväzuje na vlastné prieskumy niektorých komisií športovcov národných olympijských výborov.

Keďže ide o vážnu vec, ktorá sa priamo či nepriamo či nepriamo môže dotýkať každého, žiada sa čo najmasovejšie zapojenie športovcov do prieskumu. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) preto týmto vyzýva slovenských športovcov, aby neváhali vyjadriť svoj názor a návrhy, a zapojili sa tým do celosvetovej diskusie. Tá sa realizuje prostredníctvom celosvetovej platformy Athlete365, určenej na vzájomnú komunikáciu športovcov.

Po registrácii na https://www.olympic.org/athlete365/athlete-expression-rule-50/ dostanú športovci unikátnu linku na prihlásenie, ktoré im umožní vyplniť dotazník.

Článok z časopisu OLYMPIC.sk jeseň/zima 2020: Pravidlo 50 blokuje Pandorinu skrinku

V prvom tohtoročnom čísle časopiseckého magazínu SOŠV OLYMPIC.sk jar/leto 2020 sme informovali o upresnení výkladu pravidla 50 Olympijskej charty. Na základe návrhu svojej komisie športovcov ho v januári schválila exekutíva Medzinárodného olympijského výboru.

O niekoľko mesiacov však nastal búrlivý vývoj, ktorý k pravidlu 50 znovu pripútal veľkú pozornosť. V texte autora Ľubomíra Součka nazvanom Pravidlo 50 blokuje Pandorinu skrinku sme sa mu venovali aj v magazíne OLYMPIC.sk jar/leto 2020, ktorý vyšiel teraz v decembri.

Vzhľadom na to, že tento článok zaraďuje celú problematiku do širších súvislostí a ukazuje rôzne jej aspekty, pre slovenských športovcov môže poslúžiť ako cenný podklad na premýšľanie pred tým, než vyjadria svoj názor. Celý text nájdete nižšie, pôvodné medzititulky sú aktualizované.

Volanie po revízii či zrušení pravidla 50

V máji v americkom Minneapolise po brutálnom zásahu policajtov zomrel Afroameričan George Floyd. To vzbudilo v USA masové protesty proti rasizmu. Následne sa tam rozvinula rozsiahla kampaň hnutia Black Lives Matter (vo voľnom preklade „Životy čiernych zavážia“), ktorá našla mnoho podporovateľov aj v zahraničí. Mnohí športovci najmä v USA (ale trebárs aj superhviezda F1 Lewis Hamilton) vyjadrili svoje sympatie tomuto hnutiu a odpor proti rasizmu pokľaknutím na začiatku zápasov profesionálnych líg, ale aj rovnakým či odlišnými prejavmi pri ceremoniáloch na iných súťažiach. A viacerí športovci v tejto súvislosti začali volať po zrušení, resp. revidovaní pravidla 50 Olympijskej charty.

Pripomeňme znenie druhého článku tohto pravidla, ktoré platí počas OH/ZOH, aj mládežníckych: V olympijských priestoroch, na športoviskách a na iných miestach nie je povolený žiadny typ demonštrácií alebo politickej, náboženskej či rasovej propagandy.

Olympijské sondovanie názorov z každej strany

Na základe podnetov od množstva športovcov zo sveta sa komisia športovcov (KŠ) MOV od mája znovu zaoberala pravidlom 50. Jej predsedníčka Kirsty Coventryová požiadala prezidenta MOV Thomasa Bacha, aby MOV obnovil diskusiu o ňom. Exekutíva MOV následne poverila KŠ, aby viedla konzultácie s komisiami športovcov národných olympijských výborov (NOV) aj medzinárodných športových federácií (MŠF) a aby pripravila návrh úprav v tejto záležitosti.

Komisia športovcov MOV vstúpila do veci veľmi aktívne. Na úvod mali jej členovia konferenčný hovor s komisiami športovcov NOV USA, Veľkej Británie, Kanady a s panamerickým združením športových organizácií. Potom komunikovali s komisiami športovcov ďalších organizácií, vrátane paralympijských, a mali aj tri konferenčné hovory s globálnym rozmerom. Zúčastnilo sa na nich vždy okolo 150 ľudí. Do októbrovej diskusie sa zapojil aj prezident MOV Thomas Bach.

Dá sa povedať, že v olympijskom hnutí sa v prvej fáze sondovali názory z každej strany. Druhá fáza sa spustila v novembri, keď komisia športovcov MOV poskytla potenciálnym účastníkom OH v Tokiu z celého sveta obsiahly a veľmi precízne formulovaný dotazník. Ten má pomôcť jasne zmapovať sumár názorov, aj návrhov na prípadné zmeny.

„Konzultácie sme vždy začínali vysvetlením, aké vyjadrenie protestov či názorov na problémové témy umožňuje aktuálne znenie pravidla 50. Verbálne vyjadrenia pri rôznych príležitostiach či na sociálnych sieťach sú povolené aj teraz. Protesty a demonštrácie počas OH sú zakázané na športoviskách, v Olympijskej dedine, aj počas otváracieho, záverečného a iných oficiálnych ceremoniálov,“ hovorí podpredsedníčka komisie športovcov MOV, slovenská strelkyňa Danka Barteková.

Polemická diskusia nielen o rasizme, ale o ľudských právach vo všeobecnosti

Vďaka tomu, že Barteková je do celého procesu priamo zainteresovaná (konkrétne má na starosti styk s komisiami športovcov NOV Slovenska a Česka, aj MŠF volejbalu a vzpierania), máme o vývoji diskusie o pravidle 50 informácie z prvej ruky.

Bartekovej slov vyplýva, že doterajšia diskusia má veľmi polemický charakter. „Športovci chcú diskutovať o všetkých možných problémoch. Dominantná je téma rasizmu, ale rezonujú aj témy porušovania ľudských práv – najmä v súvislosti s Čínou a najnovšie s Bieloruskom, ďalej diskriminácie na základe sexuálnej orientácie a ďalších odlišností. Mimo diskusie sú zatiaľ prejavy vierovyznania. A zaujímavé je, že prakticky sa nehovorí o nerovnoprávnom postavení žien v mnohých krajinách,“ prezrádza.

Tí, ktorí požadujú zmenu pravidla 50, sa podľa slovenskej strelkyne odvolávajú na to, že potláča ich ľudské právo vyjadriť svoj názor. Protiargumentom je zase to, že uprednostnenie práva jedného športovca môže byť diskriminačné voči iným.

„Kritici súčasného stavu nechápu, že prejavom svojho názoru pri oficiálnych príležitostiach na OH/ZOH môžu ubližovať iným športovcom. Snažíme sa ich presvedčiť, že je dôležité zachovať jedinečnosť a neutralitu olympijských hier. Pritom existuje dosť možností na verbálne vyjadrenie svojho názoru napríklad na sociálnych sieťach, či počas tlačových besied,“ vysvetľuje Barteková.

„V Kanade a v Austrálii už realizovali prieskumy, podľa ktorých je viac než polovica športovcov za udržanie platnosti pravidla 50 pre ceremoniály, športoviská a olympijskú dedinu. Nechcú, aby sa na hrách demonštrovali politické problémy. Podobne dopadol prieskum aj v Írsku. Komisia športovcov SOŠV sa vyslovila jednoznačne za zachovanie pravidla 50 v existujúcej podobe. V Česku väčšina členov komisie potvrdila status quo. Pravda, sú aj organizácie či združenia, ktoré pokračujú v kritike,“ hovorí Barteková.

Čo hovorí aktuálny výklad pravidla 50

Podľa výkladu pravidla 50, schváleného MOV, existuje fundamentálny princíp, že šport je neutrálny a musí byť oddelený od politických, náboženských alebo iných typov vplyvov. Osobitne na olympijských športoviskách a pri ceremoniáloch sa musia oslavovať výkony športovcov a prezentovať to najlepšie zo športu a jeho hodnôt. Je potrebné rešpektovať športovcov a ich chvíle slávy, a žiadnym spôsobom nesmerovať pozornosť mimo nich.

Demonštráciami na športovisku, v Olympijskej dedine, alebo pri oficiálnych ceremoniáloch by sa narúšala dôstojnosť súťaží alebo ceremoniálov a negatívne by sa to dotýkalo všetkých športovcov.

Ak by jednotlivec uprednostnil svoje rozhorčenie, akokoľvek legitímne, pred pocitmi iných športovcov a pred samotnou súťažou, došlo by k oslabeniu jednoty, harmónie, ako aj k znehodnoteniu oslavy športu a toho, čo dosiahli ľudia.

Vyjadrenie názoru nie je totožné s protestmi alebo s demonštráciami. Za protest možno považovať napríklad zobrazovanie akéhokoľvek politického posolstva, vrátane označení či návlekov na rukávoch, gestá politickej povahy – ako gestá rúk alebo pokľaknutie, odmietnutie podriadenia sa protokolu, ceremoniálu, ale aj iné konanie.

Najhlasnejší sú v USA, inde majú odlišné problémy

Sledovanie debát o revízii pravidla 50 prezrádza, že najhlasnejší sú v USA, kde je hlavnou témou rasizmus. „Mali sme konferenčný hovor so športovcami USOPC, na ktorom sa z ich strany zúčastnili výlučne športovci tmavej pleti. Všetci sa vyjadrili, že sa vo svojej vlasti cítia byť diskriminovaní a chcú proti tomu na OH protestovať – buď pokľaknutím, alebo vztýčením zaťatej päste. Diskutoval aj bývalý atlét John Carlos, jeden z dvoch hlavných aktérov protestu proti rasizmu v USA na stupni víťazov na OH 1968 v Mexico City. Za porušenie Olympijskej charty ho vtedy poslali z hier domov. Stále to cíti ako krivdu a očakáva ospravedlnenie,“ prezrádza Barteková.

Ako podpredsedníčka komisie športovcov MOV sa však stretáva aj s diametrálne odlišným postojom. „Napríklad zástupcovia športovcov z Tichomoria hovoria, že ich oveľa viac ako rasizmus trápi potápanie ostrovov, na ktorých žijú. A pýtajú sa, či teda oni majú na OH protestovať proti zmene klímy. Inde sa zase ozývajú príslušníci národnostných či sexuálnych menšín, ktoré sa cítia byť utláčané,“ dodáva.

Riziko otvorenia Pandorinej skrinky so všetkými strasťami sveta

Medzi racionálne uvažujúcimi ľuďmi v olympijskom hnutí, ktorí zvažujú aj súvislosti, podľa slovenskej členky MOV nie sú zriedkavé názory, že pravidlo 50 drží zatvorenú Pandorinu skrinku. Podľa gréckej mytológie keď dievčina Pandora otvorila skrinku od bohov, uvoľnili sa z nej všetky trápenia, strasti a choroby – a po jej priklopení zostala len nádej.

Presne z toho sú obavy aj teraz. Keby sa povolili protesty počas oficiálnych olympijských ceremónií, nikto by to nedokázal regulovať ani ustrážiť. A jedinečný moment v živote športovcov by sa mohol zmeniť na nočnú moru.

„Počas olympijských hier by sa dominantná pozornosť mala sústrediť na šport a športovcov, nie na prezentáciu problémov sveta,“ vyjadruje Barteková svoje presvedčenie, ktoré zdieľajú aj mnohí jej kolegovia.

V marci sa vyjasní, čo si športovci budú môcť dovoliť na OH v Tokiu?

Danka Barteková predpokladá, že definitívne stanovisko k možnej úprave pravidla 50 schváli MOV už na svojom marcovom zasadnutí v Aténach. A to preto, aby v dostatočnom predstihu štyroch mesiacov bolo jasné, čo si na OH v Tokiu športovci a členovia výprav z celého sveta budú môcť dovoliť, a čo nie. Sama predpokladá, že k zmene textácie pravidla 50 nedôjde, ale že bude prijatý vykonávací predpis, alebo nejaký kódex, ktorý umožní tým, čo chcú protestovať proti diskriminácii, niečo nad rámec súčasných obmedzení. Ale to je len jej predpoklad.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV