Športové aktuality
3 min. čítania

Legendárny Michal Martikán by privítal sťaženie tratí

Michal Martikán
Foto
TASR

Na štarte víkendových pretekov Svetového pohára vo vodnom slalome vo francúzskom Pau bolo veľa medailistov z vrcholných podujatí, ale aj jedna legenda. Tak, ako sú pre futbalových fanúšikov ikonami Lionel Messi či Cristiano Ronaldo, tak je pre nadšencov kanoistiky na divokej vode idolom, legendou a hviezdou Michal Martikán.

Päť olympijských medailí, z toho dve zlaté, 23 cenných kovov z majstrovstiev sveta a rovnaký počet z európskych šampionátov robia z rodáka z Liptovského Mikuláša najúspešnejšieho vodného slalomára všetkých čias. Pre mnohých nadšencov tohto športu je inšpiráciou a idolom.

Michal Martikán zmenil tréningový plán

Aj vo veku 43 rokov bojuje Michal Martikán so svetovou špičkou. V Pau postúpil do semifinále a napokon skončil na 17. pozícii.

„Je to vždy príjemné, keď môžem jazdiť so špičkou. Milujem tento šport, mám ho veľmi rád,“ povedal pri svojom návrate do seriálu Svetového pohára Michal Martikán, ktorý posledné individuálne medaily na MS i na ME získal v roku 2017. V tom roku v nemeckom Markkleebergu aj naposledy vyhral preteky Svetového pohára. Vlani sa stal majstrom Európy v hliadkach.

„Dnes už trénujem trocha inak ako v minulosti. Musím pridávať tréningy na pokojnej vode, ktoré nemám priveľmi rád. Slalomu však ešte stále chýba väčšia náročnosť, aj preto tá zmena v mojom tréningovom pláne. Neviem, či je to vekom, ale v posledných rokoch ma navyše trápili menšie zdravotné problémy, ktoré mi nedovoľovali trénovať tak, ako by som chcel,“ priznal Martikán v rozhovore pre web Medzinárodnej kanoistickej federácie.

Kanoistika na divokej vode sa zmenila

Lipták je známy predovšetkým svojou vycibrenou technikou, vďaka ktorej skvele zvláda náročné úseky tratí. Súčasné trendy, keď sa rozmiestňujú bránky tak, aby sa pádlovalo na rýchlosť, mu veľmi nesedia. Aj v Pau by privítal ťažšiu trať.

„Bola veľmi ľahká, skôr juniorská. Chcel by som jazdiť na oveľa ťažších tratiach,“ hovoril vo Francúzsku.

Prvú veľkú medailu získal v roku 1995. Odvtedy získaval jeden úspech za druhým. Vodný slalom sa však od tých čias dosť zmenil. Vybavenie je modernejšie, trate v umelých kanáloch sa dajú rôzne modifikovať, zmenil sa aj štýl pádlovania.

„Teraz sa lode ovládajú oveľa jednoduchšie, keďže sú kratšie ako kedysi. Teraz už každý vie, ako správne kanoe či kajak natočiť a nasmerovať. Už je potrebné pripravovať sa inak ako v minulosti, keď sme jazdili na štvormetrových lodiach a manévrovanie s nimi bolo náročnejšie,“ dodal pre web ICF Michal Martikán.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV