Šport a olympizmus
3 min. čítania

Spolu pre šport - otvorený list poslancom a poslankyniam NR SR

Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Najvyšší predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru poslali v predchádzajúcich dňoch otvorený list poslancom a poslankyniam Národnej rady SR pred ich hlasovaním o novom Zákone o športe. Text listu zverejňujeme v kompletnom znení.

Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci,

slovenský šport nikdy nebol jednotnejší ako teraz. Dovoľujeme si Vás informovať, že náš postoj voči neprijatiu návrhu Zákona o športe je jednotný a to sa ukázalo pri diskusiách na rôznych fórach. Slovenské športové hnutie už niekoľkokrát nepodporilo návrh Zákona o športe, o ktorom budete rokovať. Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský paralympijský výbor, Slovenský futbalový zväz, Slovenský zväz ľadového hokeja, Slovenská plavecká federácia, Slovenský atletický zväz, Slovenská gymnastická federácia a  ďalšie športové subjekty vyzvali predkladateľov, aby legislatívnu normu stiahli z rokovania Národnej rady SR a po konzultáciách s odborníkmi zo športu ju prepracovali. Na tomto postoji naďalej trváme.

Šport má významný prínos pre spoločnosť. Osobitne možno spomenúť najmä jeho pozitívne zdravotné, výchovné, vzdelávacie a sociálne prínosy a motivačné pôsobenie na deti, mládež, dospelých ľudí, seniorov i zdravotne znevýhodnených občanov. Z tohto dôvodu sme presvedčení, že by mal byť aj zo strany štátnych autorít vnímaný ako dôležitá súčasť verejných politík štátu a významná spoločenská činnosť, ktorá zvyšuje kvalitu života každého obyvateľa Slovenskej republiky.

A práve to by malo byť premietnuté aj do základného právneho predpisu upravujúceho túto oblasť – do Zákona o športe. Podľa nášho názoru Zákon o športe, ak bude prijatý v súčasnej forme, nebude športu pomáhať a skôr bude brzdiť jeho rozvoj.

Financovanie športu sa dá navýšiť aj nástrojmi na motiváciu podnikateľského prostredia, aby podporovalo šport, čo však zákon úplne obchádza.

Nespochybňujeme dobrý úmysel tvorcov legislatívnej normy a snahu pomôcť športu. V návrhu zákona, ktorý sa nás bytostne dotýka, i v pozmeňovacích návrhoch, ktoré sa ho snažia vylepšiť, je určite i veľa pozitívnych vecí v prospech športu a športového hnutia.

O súčasnej jednotnosti slovenského športu svedčia aj podpisy, ktoré sa v týchto dňoch zhromažďujú pod Deklaráciu slovenského športu, ktorú nájdete na webe www.olympic.sk. Postupne ju podpisujú najvyšší predstavitelia slovenského športu, vrcholoví i rekreační športovci či fanúšikovia. Aj tento proces svedčí o tom, že slovenský šport je jednotný.

Dovoľte, aby sme Vás preto požiadali, aby ste stiahli z rokovania Národnej rady SR návrh Zákona o športe a dali ho dopracovať, prípadne ho v terajšej podobe neschválili.

Za kladné vybavenie našej žiadosti Vám už teraz ďakujeme.

Spolu pre šport

Slovenský olympijský a športový výbor

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV