Šport a olympizmus
Podcast
4 min. čítania

Málo spánku = veľa problémov. Nečakajte na víkend, dospite sa čo najskôr!

Tomáš Tomaggio Kadlec

Počúvajte na:  Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS 

„Univerzálne číslo, koľko musí človek spať neexistuje. Závislí to od veku, pohlavia, zdravotného stavu a mnoho iného. Osem hodín je priemer. Mali by ste spať tak, aby ste boli odpočinutý, neboli zábudlivý a nekoordinovaný. Keď zle spíš, si agresívnejší a môžeš mať horšie medziľudské vzťahy. Keď dobre spíš, si ťažšie manipulovateľný a môžeš kriticky myslieť.”

Spánok potrebujú všetky zvieratá. Je to základný stav všetkých mozgových buniek. Je to niečo, čo mozog prirodzene očakáva a potrebuje. Až posledné roky však prichádzame na to, prečo je spánok dôležitý, ako funguje a ako ho využiť.

spanok

S hlavným partnerom Slovenského olympijského tímu Allianz máme pre vás novoročnú výzvu, akú ste ešte nezažili! Vašou jedinou úlohou bude poriadne sa vyspať.Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok.

Chcem spať a vyhrať

Hosťom najnovšieho Olympijského podcastu bol Tomáš Eichler, neurogenetik, ktorý skúma spánok a mozog.

O čom všetkom sa spolu s moderátorom Tomaggiom rozprávali?

· Prečo vlastne musíme spať?

· Prečo spávame v noci, no sme ospalí aj na obed?

· Aké sú najčastejšie dôsledky nedostatku spánku?

· V akej fáze spánku snívame?

· Koľko potrebujú spať deti, adolescenti, dospelí a seniori?

· Prečo sa počet hodín, ktoré potrebujeme prespať, vekom mení?

· Prečo si ľudia dobrovoľne odopierajú spánok?

· Ako súvisí kvalitný spánok so športovým výkonom?


Kto je Tomáš Eichler?

Tomáš Eichler je slovenský vedec – neurogenetik. Pracuje a pôsobí vo Viedni, kde je súčasťou Research Institute of Molecular Pathology (IMP), Konrad Lorenz Institute for Evolution and Cognition Research (KLI) a Viedenskej univerzity. V doktorandskom štúdiu sa zameral na výskum mozgu počas spánku a zobúdzania sa. Vyvrátil predpoklady o tom, že červy nespia a poukázal na to, ako sa prebúdzajú. Mechanizmy spánku a prebúdzania opísal v článku, ktorý vyšiel v prestížnom vedeckom časopise Science. Jeho vedecká práca a znalosti mu pomohli získať prestížne štipendiá ako Konrad Lorenz Institute PhD writing-up Fellowship a Boehringer Ingelheim Fonds PhD Fellowship. Ako prvý Slovák získal tiež ocenenie Vienna Biocenter Art & Science Prize. Tomáš čerpá informácie nielen z vedy, ale aj z meditácie, ktorej sa aktívne venuje. Popularizuje a zjednodušuje výsledky vedeckých bádaní pre verejnosť, učí ľudí ako efektívne spať, meditovať , kriticky myslieť a brániť sa pred manipuláciou. Koučuje meditáciu, písanie a prednášanie. Vystupuje na rôznych festivaloch, konferenciách, prednáškach, seminároch a v médiách. Hovorí plynule anglicky, nemecky a slovensky. Venuje sa tvorbe vedeckých článkov a aktuálne tiež písaniu kníh.

Na svojom Instagramovom a Facebookovom profile @neurogeneticist pravidelne zverejňuje novinky zo sveta vedy, spánku a meditácie. Viac informácií o Tomášovi nájdete na www.tomaseichler.com.


Počúvajte na:  Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS 

Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu.  Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google PodcastsSpotify...). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV