Športové aktuality
Toruň
2 min. čítania

Martin Vaculík tretí v seriáli MS na plochej dráhe, dosiahol historický úspech

TASR, sou
Martin Vaculík.
Foto
TASR/Dušan Hein

Slovenský plochodrážnik Martin Vaculík obsadil konečné 3. miesto v prestížnej Speedway GP. V záverečných pretekoch 10-dielneho seriálu MS v poľskej Toruni nepostúpil do finále rovnako ako jeho konkurent v súboji o bronz Austrálčan Jack Holder. Na bronzovej priečke sa umiestnil vďaka vyššiemu počtu bodov v základnej časti. V Toruni obsadil 5. miesto, za ktoré získal 12 bodov, Holder bol siedmy.

Pre Vaculíka i slovenskú plochú dráhu ide o historický úspech. Doteraz najvyššie v seriáli MS skončil v roku 2019 – piaty. Okrem toho trikrát obsadil konečné 9. miesto (2017, 2020 a 2022). V tomto roku po prvý raz prekročil hranicu 100 získaných bodov.

"Sú to fantastické pocity, niečo neuveriteľné. Ďakujem všetkým, ktorí mi k tomu pomohli. Náš tím odviedol počas celej sezóny fantastickú prácu, veľké ďakujem patrí všetkým jeho členom. Ďakujem aj mojej rodine, blízkym, fanúšikom a všetkým, ktorí ma podporovali," uviedol Martin Vaculík krátko po semifinálovej jazde, v ktorej obsadil nepostupové 3. miesto. Bodku za úspešnou sezónou dá v nedeľu 8. októbra na pretekoch v Žarnovici.

Až záverečné preteky sezóny rozhodli o majstrovi sveta, ktorým sa opätovne stal Poliak Bartosz Zmarzlik. Priebežný líder celkového poradia zdolal v štvorčlennom finále konkurenta v boji o titul Švéda Fredrika Lindgrena, ktorý obsadil druhé miesto aj v celkovom poradí. Pre 28-ročného Zmarzlika je to už štvrtý titul v kariére (2019, 2020, 2022, 2023). V histórii Speedway GP získali viac titulov len Austrálčan Ivan Mauger (6) a Švédi Tony Rickardsson (6) a Ove Fundin (5).

Konečné celkové poradie seriálu MS (po 10 pretekoch): 1. Zmarzlik (Poľ.) 158 b, 2. Lindgren (Švéd.) 150, 3. Martin VACULÍK (SR) 125, 4. Holder (Aus.) 123, 5. Madsen (Dán.) 111, 6. Lambert (V. Brit.) 108.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV