Šport a olympizmus
5 min. čítania

Miloslav Mečíř chce spájať, Peter Vozár budovať infraštruktúru

(pp, tasr)
Novozvolený prezident STZ Miloslav Mečíř chce spájať tenisové hnutie.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Olympijský víťaz zo Soulu 1988 Miloslav Mečíř sa stal novým prezidentom Slovenského tenisového zväzu (STZ). Na čele Slovenského zväzu biatlonu (SZB) zostáva Peter Vozár. Obe športové zväzy mali v sobotu na programe rokovania svojich najvyšších orgánov.

Kým v biatlonovom hnutí pred voľbami neboli žiadne emócie, atmosféra v tenisovom svete bola pred rokovaním Rady STZ veľmi búrlivá a podávali sa aj trestné oznámenia.

JASNÁ ZÁLEŽITOSŤ OLYMPIJSKÉHO VÍŤAZA

Voľby prezidenta STZ sa napokon stali jasnou záležitosťou Miloslava Mečířa. Dostal 21 hlasov, kým Martin Kližan len osem a Ján Krošlák žiaden.

Päťdesiatsedemročný bývalý skvelý tenista a dlhoročný kapitán daviscupového tímu Slovenska nahradil vo funkcii prezidenta Tibora Macka, ktorý prvýkrát od roku 1998 nekandidoval. Záujem síce prejavil, ale napokon sa ešte Radou STZ kandidatúry vzdal.

„Je to dosť zaväzujúce. Uvedomujem si, že je to významná funkcia, spojená s mnohými povinnosťami. Verím, že budeme vedieť zúročiť moje skúsenosti a budem zväzu nápomocný,“ povedal Mečíř.

V hlasovaní mal vysokú podporu: „Netipoval som, ako to dopadne. Pred voľbami som sa zúčastnil na viacerých regionálnych konferenciách, viedol som viaceré debaty a rozhovory v krajoch. Veľa klubov mi už predtým vyslovilo podporu, napriek tomu som si netrúfal predpovedať výsledok. Teraz nás čaká veľa práce, hneď po veľkonočných sviatkoch ideme makať. Už som sa zhováral s predsedami zväzov. Určíme si teraz hlavné priority, treba urobiť komisie, ktoré budú zodpovedné za určité oblasti.“

MILOSLAV MEČÍŘ V STARŠOM VEKU VIDÍ VECI INAK

Mečíř st. bol 23 rokov daviscupový kapitán SR. Dlhodobo sa angažoval v aktivitách STZ, je aj šéftréner Národného tenisového centra. Ešte nedávno priznal, že si nepripúšťal ďalšie pôsobenie na funkcionárskom poli, ale viaceré okolnosti z uplynulého obdobia vrátane vyhrotenej prezidentskej kampane ho prinútili k zmene názoru. Zdôraznil, že má ambíciu nadviazať na prácu Macka.

„Keď som bol malý chlapec a pozeral som sa, ako sa páni schôdzujú, vravel som si, že to nemá s tenisom nič spoločné. Ale dospel som do veku, keď veľa vecí vidím inak. Som rád, že môžem odovzdať skúsenosti. Záleží mi na tenise. Keď som videl nejasnú budúcnosť, že niekto chce prísť s veľkou reformou, pritom nebolo jasné, z čoho sa to bude celé financovať a na akých princípoch chce zväz stáť, nezdalo sa mi to férové. To ma naštartovalo a rozhodol som sa uchádzať o funkciu. Budem sa snažiť pomôcť svojimi skúsenosťami.“

Cieľom Mečířa je spojiť tenisové hnutie na Slovensku, nevylučuje ani spoluprácu so zdolanými protikandidátmi vo voľbách: „Vyzval som aj Martina Kližana, že ak má dobré nápady, nie sme proti tomu, aby sme nejaké implementovali. Bude záležať od ich vôle, ako budú chcieť spolupracovať. Pre mňa je dôležité, aby boli nastavené jednotné pravidlá a vedeli sme spolu vychádzať, dávať si navzájom rady a zdieľať svoje postrehy.“

PETER VOZÁR DOSTAL JEDNOZNAČNÚ PODPORU

Peter Vozár dostal dôveru po prvých dvoch rokoch vo funkcii viesť naďalej Slovenský zväz biatlonu. V Osrblí podporilo jeho kandidatúru na nasledujúce štyri roky 63 z celkového počtu 67 delegátov.

Peter Vozár
Prezident SZB Peter Vozár sa sústredí aj na budovanie infraštruktúry.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

„Je to pre mňa veľký záväzok. Na dôvere som pracoval dva roky, keď sme dvere na biatlonovom zväze otvorili pre všetkých. Konkrétne pre všetky kluby, športovcov a trénerov. Potrebujeme zvýšiť profesionalitu zväzu vo všetkých oblastiach. Nielen v riadení sekretariátu, ale aj v rámci mládeže a štátnej športovej reprezentácie. Chceme naďalej budovať a modernizovať Národné biatlonové centrum v Osrblí. Bez výraznej pomoci štátu, Fondu na podporu športu a ministerstva nemôžeme v súčasnosti robiť viac, ako robíme. Verím, že sa kompetentní v Bratislave zobudia a začnú sa venovať aj športu v regiónoch, nielen v Bratislave. Ďalším mojim cieľom je intenzívna podpora mládeže,“ vyjadril sa pre TASR opätovne zvolený prezident SZB Peter Vozár.

Delegáti Valného zhromaždenia zvolili aj šiestich viceprezidentov. Všetci získali 90 až 95 percentnú podporu. Viceprezidentom pre štátnu športovú reprezentáciu sa stal Peter Kazár, pre ekonomiku a marketing Maroš Badáň, pre technické záležitosti Ondrej Kosztolányi, pre mládež Ľubomír Machyniak, pre športovcov Jana Daubnerová a pre organizovanie ďalšej činnosti zväzu a činnosti klubov Jaroslava Lauková.

SZB z dotácie poskytnutej v roku 2019 vo výške jeden milión eur začína už o dva týždne s výstavbou dva a pol kilometrového úseku kolieskovej dráhy v Národnom biatlonovom centre v Osrblí a časť z týchto financií pôjde do rozvodov zasnežovania.

„Od tejto schválenej dotácie z roku 2019 nešlo do modernizácie a dobudovania NBC zo strany štátu ani jedno euro. Prevádzku a menšie investície ťahá zväz z vlastného rozpočtu. Fond na podporu športu nevyhlásil ani jednu výzvu na športovú infraštruktúru národného významu a hrozí, že bude vracať prostriedky do štátneho rozpočtu. Je to pre mňa veľkou záhadou a sklamaním, že sa v tomto smere nekoná a iba sa rozpráva, diskutuje. Neviem, kde je problém. My máme pripravené projekty, len čakáme na vyhlásenie výzvy,“ posťažoval sa na slabú podporu biatlonu zo strany štátu prezident SZB.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV