Šport a olympizmus
5 min. čítania

Ministerstvo obrany modernizuje športovú infraštruktúru VŠC Dukla, vojenský šport chce viac medailí z OH

Letecký pohľad na súčasný stav rekonštrukčných prác na Štadióne SNP na banskobystrických Štiavničkách.
Foto
EYOF/ANDREJ DOBRÍK

Do Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica je v súčasnosti začlenených 185 športovcov z 25 športov a ďalších 41 športových odborníkov. Armádne centrum je živý organizmus a už myslí aj na nasledujúci olympijský cyklus. Medzi ciele VŠC Dukla patrí aj zisk čo najväčšieho počtu olympijských medailí. Činnosť VŠC Dukla je previazaná aj so Slovenským olympijským a športovým výborom.

V posledných rokoch stúpa výška financií, ktoré poskytuje Ministerstvo obrany SR pre svoje športové centrum. Kým v roku 2019 išlo v rezorte na šport 6,5 milióna eur, v roku 2021 sa počíta s nárastom o 125 percent na 15,9 milióna eur. V porovnaní s rokom 2020 je to zvýšenie o 8 percent. „Vojenský šport i šport všeobecne je pre mňa veľmi dôležitý. Šport vo VŠC Dukla bude mať podporu ministerstva. Nárast financií bude pokračovať aj v ďalších rokoch,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Modernejší štadión na Štiavničkách

Financie plynú predovšetkým do rozvoja infraštruktúry. V súčasnosti je už zrekonštruovaná tréningová plocha pri Štadióne SNP na Štiavničkách, na ktorej je 400-metrový tartanový ovál i ihrisko s umelou trávou. Modernizácia hlavného štadióna by sa mala skončiť do konca septembra. Ministerstvo obrany navýšilo rozpočet rekonštrukcie o 1,2 milióna eur, aby štadión spĺňal požiadavky Svetovej atletiky a UEFA mu udelila tri hviezdičky. „V pôvodnom projekte sa počítalo s kapacitou 4000 miest, po úpravách celého projektu budeme atakovať hranicu 8000 sedadiel. Celkové náklady na rekonštrukciu sú 14,165 milióna eur. Verím, že za tie peniaze dostaneme kvalitu a Banskobystričania budú už na jeseň mať pekný športový stánok,“ uviedol Jaroslav Naď.

V novom projekte pribudli ďalšie sociálne zariadenia či stánky s občerstvením, ale aj oplotenie Štiavničiek. Celý areál bude zrevitalizovaný, pripravuje sa výrub alergénnych topoľov a výsadba stromov, ktoré nebudú tvoriť alergény nepríjemné pre športovcov.

Štiavničky budú v roku 2022 dejiskom Európskeho olympijského festivalu mládeže i zápasov majstrovstiev Európy futbalistov do 18 rokov. Slovenský atletický zväz za chce pre Banskú Bystricu získať usporiadanie majstrovstiev Európy v atletike do 18 rokov 2024.

Už 23. apríla by sa mali na tréningovom štadióne uskutočniť chodecké preteky v rámci kola atletickej ligy. Bude to jeden z malých míľnikov pri rekonštrukcii Štiavničiek. Dnes už športovisko využíva aj olympijský víťaz Matej Tóth. „Ak by sa nepresunuli olympijské hry, už by som na tomto štadióne naplno netrénoval. Kvalita povrchu je výborná, je priepustný, netvoria sa na ňom mláky. Aj prostredie človeka motivuje,“ priznal Matej Tóth.

Ministerstvo obrany modernizuje aj ďalšie športoviská a priestory VŠC Dukla. Už tento rok by sa mala uskutočniť komplexná oprava ubytovne za 1,6 milióna eur, počas tohto a budúceho by sa mal zmeniť kuchynsko-jedálenský blok na kryté tréningové športovisko za 1,2 milióna eur. Počíta sa aj s rekonštrukciou hlavnej administratívnej budovy, ale aj modernizáciou športovej haly na Štiavničkách, kde zo štátnych prostriedkov vo výške 125-tisíc určených pre Európsky olympijský festival mládeže 2022 opravia vzduchotechniku. Na budúci rok sa plánuje oprava chaty na Králikoch a už sa aj realizuje projekt biatlonového športoviska v tomto areáli.

„V poslednom čase sa urobilo veľa investícií do infraštruktúry. Verím, že 185 športovcov a ďalších 41 športových odborníkov vidí a cíti, že máme záujem o Duklu,“ vyjadril sa minister obrany. Riaditeľ VŠC Dukla Roman Benčík avizuje aj ďalšie investície do majetku, ale aj lekársko-diagnostických prístrojov.

Stratégia na nový olympijský cyklus

Matej Tóth, Jaroslav Naď a Roman Benčík počas stretnutia s médiami na pôde VŠC Dukla Banská Bystrica.
Matej Tóth, Jaroslav Naď a Roman Benčík počas stretnutia s médiami na pôde VŠC Dukla Banská Bystrica.
Foto
EYOF/ANDREJ DOBRÍK

Vojenské športové centrum Dukla má významné miesto v ekosystéme slovenského športu. Jeho aktivity sú úzko previazané aj so Slovenským olympijským a športovým výborom. Roman Benčík predložil už ministrovi obrany aj návrh koncepcie na ďalší olympijský cyklus do roku 2024. Aj v tomto období by chceli pokračovať vo VŠC Dukla vo svojich rozvojových projektoch. Cieľom je získať viac olympijských medailí ako doteraz. Roman Benčík so spolupracovníkmi teraz bude čakať, či sa s návrhom stotožní aj ministerstvo obrany. „Doterajšia koncepcia nám končí v lete po olympijských hrách v Tokiu, po nej ju uzavrieme. Už dnes však musíme pracovať na novej. Dukla je živý organizmus a nebránime sa zmenám. Ak bude mať niektorý z u nás nezaradených športov dobrú výkonnosť a budeme mať voľné miesta, môžeme mu dať priestor. Aj v minulosti sme mali u nás len jedného karatistu, Klaudia Farmadína, a dnes ich už zastrešujeme desať,“ hovoril Roman Benčík.

Dnes v rámci VŠC Dukla fungujú dve desiatky športových odvetví. Cieľom ministerstva obrany je udržať kvalitu športu na najvyššej úrovni. „Stratégiu si v rámci rezortu dôkladne prejdeme. Chceme podporiť armádny šport a vytvoriť mu adekvátne podmienky s elitným zabezpečením i lekárskou starostlivosťou. Nemôžeme však donekonečna nafukovať balón. Verím, že o rok sa budeme na Duklu pozerať ešte s väčším optimizmom, keďže budeme opäť ďalej,“ dodal Jaroslav Naď.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV