Športové aktuality
3 min. čítania

Slovensko má po modernizácii Štadióna SNP dôstojný atletický stánok

Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Slovenská atletika po komplexnej rekonštrukcii Štadióna Slovenského národného povstania na Štiavničkách v Banskej Bystrici získala dôstojný stánok, ktorý spĺňa všetky medzinárodné parametre. Zrekonštruované športovisko otvorili v utorok predpoludním slávnostným prestrihnutím pásky aj za účasti ministra obrany Jaroslava Naďa, prezidenta SOŠV Antona Siekela a prezidenta atletického zväzu a viceprezidenta SOŠV Petra Korčoka.

Atléti i ďalší športovci Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica dostali do užívania moderné športovisko. Po rozsiahlej rekonštrukcii v hodnote vyše 14 miliónov eur spĺňa nielen požiadavky Svetovej atletiky pre medzinárodné a národné súťaže, ale má aj certifikát UEFA pre futbalové štadióny kategórie 3.

Moderný atletický a futbalový štadión

Strihanie pásky na štadióne SNP
V utorok slávnostne prestrihli pásku na zmodernizovanom Štadióne SNP v Banskej Bystrici
Foto
MO SR

Banskobystrické Štiavničky budú na budúci rok v závere júla centrom Európskeho olympijského festivalu mládeže, Slovenský atletický zväz sa tiež uchádza o organizáciu majstrovstiev Európy do 18 rokov 2024.

„Reprezentantom Vojenského športového centra Dukla môžeme dnes na oplátku za ich výkony a výsledky poskytnúť kvalitné podmienky pre prípravu na modernom atletickom a futbalovom štadióne,“ povedal pri otvorení minister obrany SR Jaroslav Naď.

Súčasťou areálu Štadióna SNP je aj tréningový štvordráhový štadión či špeciálna naklonená bežecka rovinka na rozvoj sily a zdokonaľovanie techniky behu. Tieto objekty otvorili už v apríli. Na zrekonštruovanej hlavnej ploche je vyhrievaný trávnik. Kapacita štadióna je vyše 7000 miest, aj keď sa pôvodne uvažovalo o 4000 sedačkách. V útrobách hlavnej tribúny je aj priestor na rozcvičovanie.

Atletický štadión SNP slávnostne otvorili 22. augusta 1959 pri príležitosti 15. výročia SNP. Jeho rekonštrukcia sa začala symbolicky pri príležitosti 75. výročia SNP, po 60 rokoch od jeho otvorenia. Štadión SNP je majetkom Slovenskej republiky v správe VŠC Dukla Banská Bystrica. V minulosti sa na Štiavničkách uskutočnila podľa webu Slovenského atletického zväzu šesťkrát niektorá z líg ME družstiev, resp. Európskeho pohára družstiev (I. liga – 2002, II. liga – 2000, 2006, 2008, 2009, III. liga – 2013), míting Atletický most (v kooperácii s Dubnicou) a desiatky slovenských šampionátov.

Zlepšené možnosti na prípravu atlétov i ďalších športovcov

Rekonštrukciu realizovalo na základe verejného obstarávania združenie AŠ VŠC DUKLA Banská Bystrica, ktoré tvorili spoločnosti SPORT Construction a.s., ŠPORTFINAL, s. r. o. a Metrostav, a. s. Podmienkou bolo preukázanie skúseností s výstavbou atletických štadiónov medzinárodného významu, pričom podkladom pre rekonštrukciu boli štandardy Svetovej atletiky týkajúce sa výstavby atletických štadiónov s možnosťou organizovania medzinárodných podujatí.

Podľa dosluhujúceho riaditeľa VŠC Dukla Romana Benčíka, ktorého nahradí od 1. novembra Matej Tóth, sa po otvorení modernizovaného štadióna zlepšia podmienky predovšetkým pre atlétov, ale aj možnosti na kondičnú prípravu ďalších členov strediska.

„Nie je samozrejmosťou, že sa športu dostáva takejto pozornosti a podpory zo strany zriaďovateľa. Preto chcem v mene športovcov poďakovať rezortu obrany,“ uviedol v tlačovej správe ministerstva obrany Roman Benčík.

Štadión SNP
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV