Šport a olympizmus
Rozhovor
5 min. čítania

Moderátor Sajfa: Miesto narodenia si nevyberáme, koho chceme reprezentovať áno

Jozef Pikula
Sympatický moderátor priznal, že meno Jakuba Grigara donedávna vôbec nepoznal.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Návštevníci Olympijského festivalu v Šamoríne majú počas tohto týždňa možnosť stretnúť naživo aj moderátora Fun rádia Mateja Sajfu Cifru. V prenosnom vysielacom štúdiu Fun rádia vedľa hlavného pódia moderuje svoju popoludňajšiu šou. Sympatický moderátor priznal, že meno Jakuba Grigara donedávna vôbec nepoznal. A svoje odkázal aj všetkým, ktorí píšu negatívne komentáre na adresu Roryho Sabbatiniho.

Ako sa ti páči na Olympijskom festivale?

Mne sa tu veľmi páči, pretože si myslím, že podujatia tohto typu slúžia na to, aby primäli ľudí k tomu, aby sa trochu viac hýbali, športovali, aby si deti vyskúšali rôzne športy a atrakcie. Videl som tu beh cez prekážky, lezectvo, loptové hry. Šport je tak intenzívnou súčasťou života, že ak to raz má niekto v sebe a šport je mu blízky, tak aj žije spokojnejší a šťastnejší život.

V areáli festivalu je aj štúdio Fun rádia a tento týždeň z neho vysielaš svoju šou. Zastavili sa tu nejakí ľudia, ktorí sa chceli s tebou odfotiť?

Bolo tu niekoľko ľudí, neboli to zas nejaké masy. Ja si myslím, že nie som giganticky masovo najpríťažlivejší. Ale tí ľudia, ktorí vedia, prišli. V našej vysielacej búde, kde vysielame našu popoludňajšiu šou Fun rádia, sme trochu inkognito. Boli to veľmi príjemné stretnutia s návštevníkmi.

Návštevníci Olympijského festivalu v Šamoríne majú počas tohto týždňa možnosť stretnúť naživo aj moderátora Fun rádia Mateja Sajfu Cifru.
Návštevníci Olympijského festivalu v Šamoríne majú počas tohto týždňa možnosť stretnúť naživo aj moderátora Fun rádia Mateja Sajfu Cifru.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Sám intenzívne propaguješ šport, v posledných týždňoch vychádza množstvo videí aj s našimi olympionikmi. Máš svojho obľúbeného? Ktorý sa ti páči?

Musím sa priznať, že som mnohých predtým nepoznal a prvýkrát sme sa zoznámili pri výrobe. Keďže sa nepohybujem okolo vodného slalomu, meno Jakub Grigar bolo pre mňa úplne nové. Jakub bol extrémne príjemný a ľudský. Hneď ako som ráno prišiel do Liptovského Mikuláša, mal som pocit a vedel som, že je to dobrý a sympatický chalan.

Emma Zapletalová bola pre mňa tiež príjemným prekvapením. Je veľmi mladá a má toho ešte veľa pred sebou. Sú tam ešte nejaké dievčenské črty, ale je extrémne talentovaná. Škoda, že nepostúpila do finále, ale nič sa nedá robiť. Na majstrovstvách Európy do 23 rokov bola dominantná. To sú perfektní športovci, ktorí sú aj pre mňa inšpiráciou.

Spomenul si Jakuba Grigara. S odstupom času má eskimák, ktorého si mohol zažiť na kanáli v Liptovskom Mikuláši spolu so strieborným olympijským medailistom, ešte väčšiu hodnotu...

On mi dopomohol, pretože ja by som sám toho eskimáka nedokázal spraviť. Musel by som tomu možno venovať trochu viac času. Verím, že by som sa dokázal otočiť. On mi pomohol, ale ja som nemal nejaký veľký strach z toho. Bolo to veľmi príjemné a Jakub je úžasný.

Aké športy sleduješ počas olympijských hier?

Veľmi ma baví atletika. Zaujíma ma 5 000, 10 000 metrov a, samozrejme, maratón. A potom chôdza, či bude Matej Tóth dominantný tak ako pred piatimi rokmi. To budú veci, ktoré budem sledovať. Ak aj nie úplne naživo, tak určite sa chcem o tom čo najskôr dozvedieť.

Olympijský víťaz Miloš Mečíř oslavuje v pondelok päťdesiatku

Ty si vášnivý bežec. Ktorý šport by si si vedel predstaviť, že by si robil profesionálne?

Pamätám si, že keď som bol malý, tak som chodil na tenis a sníval som o tom, že by som mohol byť raz tenista. Pamätám si olympijské hry v Soule v roku 1988, keď náš reprezentant Miloslav Mečíř získal pri premiére tenisu v programe olympijských hier zlatú medailu. To si pamätám ako veľký športový moment, ktorý ma veľmi povzbudil a bol som namäkko z toho, že Československo malo vtedy takéhoto olympijského víťaza. Takže ten tenis by bol pre mňa perfektný.

 

Rory Sabbatini získal počas víkendu striebornú medailu v golfe. Mnohí fanúšikovia sa potešili. Avšak na sociálnych sieťach sa objavilo aj množstvo nenávistných komentárov typu: „Sabbatini nie je Slovák, nech si medailu nechá!“ Čo by si povedal všetkým, ktorí píšu podobné komentáre?

Ak by som bol na Roryho mieste, veľmi by som sa nad tým nezamýšľal. Myslím si, že je úžasné, že človek, ktorý takto reprezentuje šport samotný, zakotvil na Slovensku, lebo tu mal ideálne príležitosti na to, aby mohol fungovať. Máme z golfu neočakávanú medailu a mám pocit, že sa z toho môžeme tešiť. Nevyberáme si, kde sa narodíme a kde fungujeme, ale keď sa nám niekde v živote páči viac, tak možno zakotvíme tam a objavíme novú krajinu. A možno on v sebe objaví svojich pravekých slovanských predkov.

Rory Sabbatini so striebornou olympijskou medailou.
Rory Sabbatini so striebornou olympijskou medailou.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Mediálnym partnerom prvého Olympijského festivalu v Šamoríne je Fun rádio.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV