Športové aktuality
3 min. čítania

MOV odsúhlasil trojicu kandidátov na usporiadanie ZOH 2026 a zvolil deväť nových členov

Buenos Aires 10. októbra (MOV/SOV) – Počas olympijských hier mládeže prebiehalo v Buenos dvojdňové zasadnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré v utorok prijalo viaceré významné rozhodnutia. Jedným z nich je definitívne odsúhlasenie trojice kandidátov na usporiadanie ZOH 2026. Oficiálnymi kandidátmi sú kanadské Calgary (dejisko ZOH 1988), švédsky Štokholm (dejisko OH 1912 a jazdeckých súťaží OH 1956) a spoločne talianske mestá Miláno a Cortina d'Ampezzo (dejisko ZOH 1956). O dejisku zimných olympijských hier 2026 sa rozhodne na 134. zasadnutí MOV v júni 2019. Zasadnutie sa pôvodne malo konať v Miláne, ale keďže talianske mesto samo kandiduje, MOV rozhodol o presune miesta konania do Lausanne.

MOV v utorok prijal deväť nových členov. Individuálnymi členmi sa stali 24-ročná afganská basketbalistka Samira Asghariová (MOV tým vyslal signál podpory žien v krajinách, kde bojujú o rovnoprávnosť), litovská strelkyňa, päťnásobná olympionička a víťazka OH 2000 v Sydney Daina Gudzineviciute, prvá viceprezidentka NOV Rwandy a bývalá zdravotná sestra Felicite Rwemarikaová, prezident NOC Paraguaja Camilo Perez a s platnosťou od 1. januára 2019 prezident NOV Talianska Giovanni Malago. Novými členmi MOV z 15-člennej kvóty, vyhradenej pre zástupcov národných olympijských výborov, sa stali prezident NOV Ugandy William Blick a prezident NOV Bhutánu princ Jigyel Ugyen Wangčhung. Do 15-člennej kvóty, vyhradenej v MOV pre zástupcov medzinárodných športových federácií, zase pribudli japoský prezident gymnastickej FIG Morinari Watanabe a brazílsky prezident Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons.

Ďalší traja členovia MOV – katarský šejk Tamim Bin Hamad A-Thani, jordánsky princ Faisal Al-Husajn a Španielka Marisol Casadová - boli znovuzvolení. Slávny ukrajinský atlét Sergej Bubka, ktorý bol ako šéf NOV Ukrajiny doteraz v kvóte zástupcov NOV, sa zase po novom stal individuálnym členom MOV, teda bez väzby na výkon vysokej funkcie.

Vzhľadom na dovŕšenie vekového limitu individuálnymi členmi MOV koncom tohto roka prestanú byť malajský princ Tunku Imran, Talian Mario Pescante a Juhoafričan Sam Ramsamy. Vzhľadom na ukončenie pôsobenia v doterajších funkciách sa členstvo v MOV skončí aj Richardovi Peterkinovi zo Sv. Lucie a Novozélanďanovi Barrymu Meisterovi. S okamžitou platnosťou sa skončilo členstvo v MOV prezidentovi lyžiarskej FIS Gianfrancovi Kasperovi, ktorý bol v roku 2016 zvolený aj do exekutívy MOV ako reprezentant Asociácie medzinárodných olympijských federácií zimných športov (AIOWF). Ako zástupca zimných športov ho v exekutíve MOV nahradí prezident Medzinárodnej bobovej a skeletonovej federácie (IBSF) Ivo Ferriani, ktorý dostal štvorročný mandát.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV