Šport a olympizmus
2 min. čítania

Na 46. ročníku Memoriálu Ferdinanda de Martinenga bola odovzdaná plaketa Klubu fair play SOŠV

Katarína Ráczová

V dňoch 18.-19. novembra 2023 bola bratislavská športová hala Elán opäť hlučná od rinčania mierových zbraní. Viac ako 170 šermiarov z 20 krajín nastúpilo na planše, aby si na turnaji v rámci okruhu Európskej šermiarskej konfederácie zmerali svoje schopnosti.

Turnaj je pomenovaný po Ferdinandovi de Martinengovi, ktorý je považovaný za zakladateľa slovenského organizovaného športu. V polovici 19. storočia založil v Bratislave aj prvú telocvičňu a šermiarsku školu v Uhorsku. Dodnes je po ňom pomenovaný Bratislavský šermiarsky klub. V roku 1846 sa mu podarilo presadiť vyučovanie telocviku na školách.

Na tomto významnom turnaji sa nestratili ani naši reprezentanti. V šerme fleuretom žien dosiahla krásny výsledok Rebeka Forgachová (Klub šermu Šamorín). Vekom ešte kadetka skončila na treťom mieste. V korde mužov medzi 60 štartujúcimi dosiahol pekný úspech zástupca už spomínaného Bratislavského šermiarskeho klubu Ferdinanda de Martinenga, Alex Duduc, ktorý nás reprezentoval aj na nedávnych Európskych hrách v Krakove. Jeho 6. miesto je pekné a sľubné umiestnenie. Alex na turnaji však dokázal, že ani ideály a myšlienky fair play mu nie sú cudzie a nezabudne na ne ani v zápale boja. V zápase o postup do finálovej osmičky vo vyrovnanom boji pomohol korigovať nedôslednosť rozhodcu vo svoj neprospech. Alex zápas nakoniec vyhral najtesnejším rozdielom 15:14. Jeho príkladné gesto, za ktoré získal Plaketu fair play KFP SOŠV, by určite potešilo aj Ferdinanda de Martinenga, ktorý bol považovaný za veľkého humanistu.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV