Športové aktuality
4 min. čítania

Nadia Comaneciová a Simone Bilesová nedostali nič zadarmo

pp, olympics.com
Nadia Comaneciová zmenila gymnastický šport.
Foto
TASR/AP

Bývalá rumunská športová gymnastka Nadia Comaneciová stále patrí medzi ženy, ktoré ovplyvňujú športový svet. Päťnásobná olympijská víťazka očarila športový svet na olympijských hrách 1976 v Montreale. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v seriáli o ženách, ktoré zmenili šport, sa redaktori portálu MOV olympics.com exkluzívne porozprávali s deväťnásobnou olympijskou medailistkou o jej úlohe pri revolúcii v gymnastike a o vplyve Simone Bilesovej na športový svet.

Nadia Comaneciová ako prvá v olympijskej histórii dostala za svoje gymnastické cvičenie na bradlách v Montreale 1976 absolútnu známku 10,0. Neskôr jej absolútnu desiatku udelili rozhodcovia ešte šesťkrát. Pre všetkých to však bolo veľké prekvapenie. Výsledné hodnotenie šokovalo aj vtedy 14-ročnú gymnastku.

„Pred olympijskými hrami sa ma pýtali, že čo tam predvediem a dosiahnem. Nevedela som, čo odpovedať. Hovorila som, že dúfam, že získam medailu a že by mohla byť zlatá,“ spomína Comaneciová v exkluzívnom rozhovore pre Olympics.com. „Nemala som žiadne očakávania. Vedela som, že som dobrá v tom, čo robím, ale nevedela som, aká som dobrá v porovnaní s ostatnými.“

O výslednej známke vôbec nerozmýšľala. Viac sa v olympijskej súťaži sústredila na to, aby neurobila chybu. Chcela predviesť čo najlepšiu zostavu. „Olympijské hry sú každé štyri roky. Len som sa snažila sústrediť na to, čo musím predviesť. To bolo jediné, čo som mala v hlave.“

Nadia Comaneciová: Chyby vám dávajú kreativitu

Keď Comaneciová docvičila, na informačnej tabuli pri pódiu zasvietilo skóre 1,00. Informačná tabuľa v tom čase vedela znázorniť len tri číslice a výsledky museli obsahovať stotiny bodu. Aj preto museli organizátori improvizovať. Po Montreale 1976 zaviedla medzinárodná federácia nové tabule, ktoré už dokázali ukazovať aj 10,00.

„Hovorila som si, že by to mohlo byť tak 9,90. Odrazu to hrozne zahučalo z tribún. Otočila som sa k tabuli a na nej svietilo 1,00. Čože? Pozrela som nechápavo na ostatných z nášho družstva. A potom som si uvedomila, že všetko je správne. Tabuľa nebola pripravená na známku 10,00. Nebolo tam dosť miesta pre štyri číslice,“ spomínala neskôr pre televíziu BBC.

Nástup Comaneciovej okrem techniky zmenil aj celý gymnastický šport. Štíhla Rumunka predvádzala prvky, ktoré iné gymnastky nedokázali robiť. Najmä na bradlách bola neprekonateľná.

Niektoré prvky sa naučila úplne náhodne: „Keď robíte chyby, snažíte sa ich odstrániť a niečo vymyslíte. Vďaka chybám dostávate kreativitu. Nútia vás posúvať sa. Skúšala som premet z nižšej na vyššiu hrazdu a udrela som sa o päty. Tréner mi obalil päty penou, pretože som si ich neustále udierala. Ja som postupne našla techniku, aby som odchádzala z cvičenia bez bolesti.“

Comaneciovej prelomová akrobacia a štýl posunuli tento šport do nových výšin. „V Montreale som si to celkom neuvedomovala. Po skončení gymnastických súťaží som letela domov. Mnohé veci mi došli, až keď som sa vrátila domov. Teraz, keď sa pozerám na to cvičenie spätne, si hovorím, že to som asi necvičila ja. Vidim len štrnásťročné dievča s dostatkom odvahy, bláznovstva a predovšetkým odhodlania.“

Simone Bilesová
Simone Bilesová
Foto
TASR/AP

Simone Bilesová je gymnastka/športovkyňa tejto generácie

Len málo športovcov malo taký vplyv na svoj šport ako Comaneciová. Dnes však bojuje o úspechy nová gymnastická legenda – Simone Bilesová. V mnohom už dnes 62-ročnú Rumunku prekonala. „Je to gymnastka i športovkyňa tejto generácie,“ hovorí Comaneciová o svojej nástupkyni.

Obe spája, že svojimi zručnosťami a čistým prevedením jednotlivých prvkov deklasujú súperky. Na náradiach spôsobujú revolúciu. „Práve Simone ukázala silu žien. Počas cvičení hovorí, že toto som ja a nikto ma nezastaví. Motivovala a povzbudila malé dievčatá, aby športovali,“ pridáva postreh Comaneciová.

Hoci cvičenie oboch gymnastických legiend vyzerá jednoducho, je za ním veľa tvrdého tréningu. Obe si museli prejsť náročným obdobím a poučiť sa z chýb.

„Každý oslavuje úspešných, ale v športe sa úspech nedostaví zo dňa na deň. Ak sa pozriete na život úspešných športovcov, uvedomíte si, že nič nedostali zadarmo. Nebolo to len tak, že sa zobudili a puf,“ dodala v rozhovore pre Olympics.com Comaneciová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV