Šport a olympizmus
Blog
7 min. čítania

Nezlomil sa...

PETER BUČEK, člen kolégia Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru
Foto
ENVATO

Tento text vznikol pri príležitosti Dňa fair play, ktorý si pripomíname 7. septembra. Viac informácií k téme fair play v športe nájdete TU. 

Len nedávno som sa vracal domov na bicykli a idúc po hlavnej ceste vidím stáť vpravo na vedľajšej veľké čierne osobné auto. V duchu si hovorím, že ma vidí a určite mi dá prednosť, lebo som išiel pomerne svižnou rýchlosťou. Nedal. V momente, keď som sa k nemu približoval, šliapol na plyn, aby som do neho náhodou nevpálil, lebo som mal čo robiť, aby som ubrzdil. Automaticky som zodvihol ruku a gestom som mu „zamával“, že čo to vlastne robí. Vtom skočil na brzdu on, vytiahol sa z okienka a vychŕlil na mňa gejzír nespisovných výrazov. Kričal na mňa, aby som prišiel k nemu. Zrejme mi chcel ešte aj naložiť. Bol som síce v práve, ale čo z toho...

V ten večer mi prišla esemeska, ktorú som vlastne podvedome aj tak trochu očakával. Napísal mi ju ešte len 19-ročný talentovaný futbalista moravského Hodonína Marcus Adamec. V stručnosti povedané, slušne sa poďakoval za ponúkaný priestor a záujem s ním urobiť rozhovor. „Som presvedčený, že som sa zachoval čestne a svedomito, napriek tomu bolo moje meno spájané s predmetnou kauzou. Uvedené mi bolo len na ťarchu v mojej začínajúcej kariére,“ koniec citátu. Aj vzhľadom na predchádzajúcu medializáciu celého prípadu nemá Marcus záujem verejne sa prezentovať...

O čo vlastne išlo?

Minuloročné futbalové stretnutie FC Petržalka - FC Košice v 1. lige staršieho dorastu do 19 rokov sa skončilo výsledkom 0:4. Nebyť neochoty jedného z hráčov podieľať sa na manipulácii so zápasom, konečné skóre mohlo vyzerať úplne inak. K pokusu zmanipulovať zápas U19 malo dôjsť 21. mája 2022.

V nižších a mládežníckych súťažiach hrajú v drvivej väčšine amatéri, ktorí za futbal neberú žiadne peniaze. Aj preto sa otvárajú možnosti korupcie. Futbalisti jednoducho podľahnú šanci ľahko si privyrobiť. „Stačí“ len ovplyvniť vlastný zápas. V konkrétnom prípade išlo o súboj dorasteneckej ligy FC Petržalka – FC Košice. V tomto stretnutí  dvojica hráčov Petržalky oslovila pred zápasom spoluhráča s ponukou na finančnú odmenu výmenou za pomoc pri manipulácií zápasu zo stávkových dôvodov.

V zápase Petržalka prehrala s Košicami 0:4. Na margo celej situácie manažér integrity futbalu Slovenského futbalového zväzu Jakub Čavoj povedal: „Touto cestou by som chcel oceniť postup hráča U19, ktorý odmietol ponúkanú čiastku. Tá bola vysoká. Hráč sa zachoval správne a v súlade s predpismi a túto ponuku nahlásil predstaviteľom klubu, ktorý túto informáciu odovzdali nášmu oddeleniu. Rovnako by som rád ocenil postoj klubu FC Petržalka, ktorý v tomto prípade preukázal nulovú toleranciu voči takémuto konaniu a oboch hráčov okamžite vyhodil z klubu a počas celého konania poskytol plnú súčinnosť pri objasňovaní prípadu. Úprimne verím, že keďže išlo o prvý preukázaný prípad v mládežníckej súťaži, tak to bol ojedinelý prípad a v budúcnosti sa už nič podobné nebude vyskytovať. Prevencii v tejto oblasti venujeme veľkú pozornosť a pred sezónou 2022/2023 absolvovali školenia z integrity futbalu hráči všetkých klubov akadémii SFZ a ÚTM."

Na verejnosť preniklo neraz veľa príkladných činov, ktoré si zaslúžia nielen potlesk a morálne ocenenie, ale aj oveľa širšie spoločenské ocenenie. Mnohí neraz kládli na klát svoju hlavu, aby upozornili vo svojom okolí na nečestné konanie s cieľom napraviť situáciu a vrátiť ju do normálnych koľají. Mnohí z nás poznajú spoločenské ocenenie „Biela vrana“, ktoré získavajú na naše pomery hrdinovia v úvodzovkách , lebo ešte sme si nezvykli na priame a čestné vzťahy a je oveľa jednoduchšie len v tichosti stáť v rade a nerobiť si problémy. Problémy však majú zvyčajne tí, ktorí upozornia na nečestné konanie a prešľapy. Mnohí museli dokonca opustiť zamestnanie, lebo spolupracovníci im dokázali ich ďalší pobyt poriadne osladiť. No ale potom to tak aj v celej spoločnosti vyzerá.

Marcus Adamec má síce len 19 rokov, ale s futbalovou loptou za ten čas už stihol pobehať mnohé štadióny. Začínal v Senici, odkiaľ ako 9-ročný prestúpil dol rakúskeho St. Pöltenu. Po piatich rokoch sa vrátil domov, potom si odskočil do Podbrezovej a odtiaľ smerovala cesta tohto talentovaného brankára mládežníckych reprezentácií do FC Petržalka.

Až prišiel spomínaný duel s FC Košice, v ktorom sa Marcus zachoval príkladne a s hlbokým zmyslom pre čestnosť. Koľkí hráči by to dokázali? Veď vidina ľahko zarobených peňazí je lákavá pre každého, pre mladého chlapca zvlášť.

Aké myšlienkové pochody viedli dvojicu jeho spoluhráčov, keď prišli pred zápasom za ním s lákavou ponukou? Sami pred sebou sa zrejme nehanbili, keď to dokázali. Ako vlastne boli vychovávaní doma, v klube? Čo od nich môžeme očakávať neskôr, v dospelom veku?

„Problém vidím v prvom rade v rodine, ktorá na deti v dnešnej dobe nemá čas a nedokáže sa im venovať, ako by sa mala,“ hovorí psychológ Miroslav. „Už aj tým najmladším športovcom v prípravkách a žiackych kategóriách je nutné ukázať, čo je vlastne zmyslom športu a čestného súperenia. Viesť by ich k tomu mali doma rodičia pri dennodenných rozhovoroch a ilustrovať to aj na príkladoch. Pochváliť ich za pekné gesto voči spoluhráčovi i súperovi. No a samozrejme, že na tréningoch viesť deti k tomu tiež, ale to je už úloha samotných trénerov. Lebo práve ten tréner je pre malého chlapca veľkým vzorom a jeho gestá si dieťa pamätá dlhé roky. A ďalej aj osveta v škole je veľmi dôležitá tiež, práca učiteľa je nezameniteľná,“ pokračuje psychológ.

„Ja by som to zobral. Mladý ešte nepozná život, nevie, ako to chodí,“ reagoval na nadhodený problém jeden z futbalistov, ktorý hráva na dedine 7. ligu. „Veď vo futbale sa vždy točili čierne peniaze, bez toho to nejde. No a toto nie je žiaden problém. Aj v iných, väčších zápasoch sa toto robí...“ Nuž, aj to je názor...

„Marcus musel zvádzať vo vnútri veľký boj,“ uvažuje ďalej psychológ Miroslav. „Že odolal, svedčí o jeho správnej výchove a vedení už odmalička. A zároveň mal v sebe aj veľkú odvahu. Zrejme ide o osobnosť, lebo predpokladal, že mu to okolie dá pocítiť. Za odvahu sa totiž vždy platí. A najmä v našich zemepisných šírkach...“

Na jar tohto roku zmenil Marcus Adamec opäť dres a zamieril za rieku Morava. Stal sa hráčom treťoligového mužstva v Hodoníne, ktoré hráva tretiu Česko-moravskú futbalovú ligu. Verme, že sa tam nestretne s niečím podobným, hoci čert nespí...

Do klávesov počítača sa mi tlačí paralela so šoférom, ktorý mi nedal prednosť a len-len že ma na bicykli nezrazil. Aj Marcus mal prednosť, aj on bol v práve a rozhodol sa, ako mu svedomie kázalo. Nebál sa zareagovať v zmysle fair-play, v zmysle čestnosti a v zmysle svojho vnútorného hlasu. Aj za cenu logickej zmeny dresu. Zachoval si tvár a stal sa príkladom pre mnohých, ktorí to z rôznych dôvodov a výhovoriek nedokážu.

Marcus Adamec sa zaradil medzi mnohých našich športovcov, ktorí dokázali v praxi, ako sa zachovať v neočakávanej situácii. Vyhodnotil ju prirodzene v súlade so svojím svedomím a zostal s ním v harmónii.

Potlesk za tento jeho čin nepatrí len jemu, ale aj jeho rodičom, ktorí ho viedli k čestnosti a priamosti. Aj v mladom veku, prakticky na začiatku sľubne sa rozbiehajúcej kariéry, vedel si určiť svoje priority a zmysel a poslanie športu...

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV