Šport a olympizmus
Prešov
3 min. čítania

Olympijský klub Prešov funguje už tridsať rokov

Ján Jacoš
Beh Olympijského dňa organizuje Olympijský klub Prešov od svojho vzniku každoročne.
Foto
Viktor Zamborský

Olympijský klub Prešov funguje už tridsať rokov. Jeho slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 26. februára 1993 v tenisovom klube Tatran Prešov. Boli na ňom člen predseda Slovenského olympijského výboru a Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Vladimír Černušák, aj podpredsedníčka SOV a predsedníčka Olympijskej spoločnosti Slovenska Mária Mračnová.

Predsedom Olympijského klubu Prešov bol od jeho vzniku dlhé roky strieborný hádzanársky olympionik z Mníchova 1972 Vincent Lafko. Bol veľkým motorom činnosti klub. Tento svet opustil v decembri 2012. Pod jeho vedením sa klub svojou pestrou a bohatou činnosťou s aspektom na šírenie olympijských myšlienok a rozvoj kalokagatie čoskoro zapísal do povedomia širokej verejnosti.

Unikátnym sa v Prešove stal turnaj v plážovej hádzanej - bol prvý v strednej Európe. Veľkú obľubu si získali Beh Olympijského dňa aj vedomostné súťaže o olympizme pre stredné a základné školy, ktoré organizuje docentka Viera Bebčáková.

Od roku 2013 je predsedom Olympijského klubu Prešov hokejový olympionik René Pucher, podpredsedami sú Viera Bebčáková a Ladislav Dvorščák.

Členovia Olympijského klubu Prešov sú od jeho vzniku organizátormi a spoluorganizátormi mnohých športových a športovo-spoločenských podujatí. Na ocenenia Klubom fair play SOŠV, vyznamenania a výročné ceny Slovenského olympijského a športového výboru navrhujú osobnosti prešovského športu. Pripravujú podujatia od predškolákov po vitálnych seniorov. Klub sa podieľal na inštalácii Siene slávy prešovského športu na pôde prešovskej radnice. 

Na Behu Olympijského dňa v Prešove sa zúčastňujú aj bežci v seniorskom veku.
Na Behu Olympijského dňa v Prešove sa zúčastňujú aj bežci v seniorskom veku.
Foto
Viktor Zamborský

V činnosti klubu je podstatná olympijská výchova a olympijské aktivity. Dôležitá je spolupráca so žiakmi, s učiteľmi, ženami a seniormi. Značnému záujmu sa tešili olympijský festival materských škôl, olympijský päťboj seniorov, vedomostné a výtvarné súťaže o olympizme.

Olympijský klub Prešov má veľmi dobrú spoluprácu s Fakultou športu Prešovskej univerzity - v jej priestoroch aj sídli, mestom Prešov, viacerými školami, aj s centrom voľného času ABC.

Úspešný bol projekt pre seniorov Vykročte za zdravím, ktorého garantkou bola prodekanka Fakulty športu Prešovskej univerzity Lenka Tlučáková. Vydaril sa i kurz nordic walking, omladinu zaujal workshop Objav svoj šport. Obľube sa tešia Beh Olympijského dňa, Jarný beh v rámci Medzinárodného dňa športu pre rozvoj a mier, Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže, či Silvestrovský beh.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV