Šport a olympizmus
4 min. čítania

Organizátori 73. ročníka TIPOS Národného behu Devín – Bratislava odovzdali symbolický šek na takmer 30-tisíc eur zdravotníkom

Zástupcovia organizátorov Národného behu Devín - Bratislava odovzdali šek na 29 310 eur pre slovenských zdravotníkov.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Jubilujúci Národný beh Devín – Bratislava, ktorý v tomto roku oslávil storočnicu svojho vzniku (prvý raz sa uskutočnil 24. 4. 1921), dal definitívnu bodku za svojou tohtoročnou edíciou v stredu na Primaciálnom námestí v Bratislave.

Organizátori najstaršieho slovenského atletického i športového podujatia – mesto Bratislava, Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava (STaRZ), Slovenský atletický zväz (SAZ), Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a agentúra Be Cool – odovzdali iniciatíve #KtoPomozeSlovensku symbolický šek na sumu 29 310 eur, ktorá jej prostredníctvom poputuje zdravotníckym pracovníkom pomáhajúcim pacientom zápasiacim s koronavírusovým ochorením. Práve zdravotníkom patril aj symbolický veniec určený tradične víťazom populárneho „Devína“.

Dobrá vec sa podarila

Devín - Bratislava

Na takmer 30-tisíc eur sa poskladalo 2495 účastníkov 73. ročníka TIPOS Národného behu Devín – Bratislava, ktorí sa po „lockdowne“ v dôsledku pandémie COVID-19 neodhlásili z pretekov ani po zmene klasického behu na virtuálny.

„Dobrá vec sa podarila vďaka nezištnej spolupráci viacerých inštitúcií i jednotlivcov. Teším sa, že sme sa napriek zložitej situácii nevzdali a storočnicový beh sme zorganizovali. Ako správne sa ukázalo aj rozhodnutie venovať kompletné štartovné našim zdravotníkom. Tento ročník Národného behu Devín – Bratislava bol akoby symbol, že vieme spolupracovať a chceme pomáhať i druhým,“ zdôraznil riaditeľ STaRZ Ladislav Križan.

Viceprimátorka Bratislavy zodpovedná okrem iného aj za oblasť športu Zdenka Zaťovičová sa poďakovala kvartetu organizátorov, ktoré spoločne zvládlo neľahkú a v dôsledku pandémie

neustále meniacu sa situáciu s prípravou podujatia.

„Všetko sa menilo zo dňa na deň, vrátane formátu, o to to bolo všetko ťažšie. Žiaľ, napokon sa behalo len virtuálne. Obrovská vďaka patrí všetkým bežcom, že aj po tejto zmene nám zostali verní a vďaka nim sa podarilo vyzbierať krásnu sumu pre zdravotníkov, morálnych víťazov tohtoročného Národného behu Devín – Bratislava. Verím, že v roku 2022 si tieto populárne preteky odbehneme aj reálne,“ nádejala sa Zdenka Zaťovičová.

Myšlienka pomôcť zdravotníkom sa ujala

Viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru a zároveň prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok pripomenul, že pre atletickú i športovú komunitu bolo dôležité, aby jeden z klenotov slovenského športu oslávil svoju storočnicu dôstojne.

„Myslím si, že sa to podarilo – vďaka všetkým organizátorom i generálnemu partnerovi. Dvadsiaty štvrtý apríl 1921, keď sa z Devína do Bratislavy bežalo prvý raz, je aj jedným zo šiestich pamätných dní slovenskej atletiky. Na svete nie je veľa podujatí, ktoré stále existujú a majú v rodnom liste zapísaný starší dátum narodenia. Teší ma, že myšlienka pomôcť zdravotníkom sa ujala. Športová a bežecká komunita ukázala spolupatričnosť a prispela na dobrú vec,“ skonštatoval šéf slovenskej atletiky.

Generálnym partnerom 73. ročníka Národného behu Devín – Bratislava bola národná lotériová spoločnosť TIPOS, a. s., najväčší donor slovenského športu. Člen predstavenstva Stanislav Molnár vyslovil nádej, že spolupráca s „Devínom“ bude pokračovať aj v ďalších rokoch.

„Na jednej strane vidím veľký smútok, že to, na čo sa tisíce ľudí tešili, sa neuskutočnilo v klasickej forme, ale na druhej strane si nesmierne vážim, že sa aj táto nepriaznivá situácia sa premenila na pozitívum a pomohli sme tým, ktorí nám pomáhajú deň čo deň,“ dodal Stanislav Molnár.

Bežalo sa aj v Ekvádore

Šek na takmer 30-tisíc eur za iniciatívu #KtoPomozeSlovensku prevzali Lucia Pašková, Zuzana Suchová, Barbara Korimová a Michal Meško.

„Mrzí nás, že sa nebežalo klasicky, čo by bol pre mnohých veľký zážitok. Sme však radi, že organizátori venovali celé vyzbierané štartovné zdravotníckemu personálu, ktorý už dva roky neúnavne a nezištne zachraňuje ľudské životy. Je pekné, že sa na nich myslí v týchto ťažkých časoch,“ zdôraznila Zuzana Suchová.

Z 2495 prihlásených bežcov na 73. ročník Národného behu Devín – Bratuslava si napokon 11,5-kilometrovú trať odbehla individuálne takmer tisícka bežcov: čas si odmerali buď smarthodinkami alebo v aplikácii v smartfóne a nahrali ho do výsledkového systému. Okrem Slovenska sa do virtuálneho 73. ročníka Národného beh Devín – Bratislava zapojili bežci aj v Česku, Maďarsku, Nemecku, Rakúsku, Rumunsku, Rusku, Francúzsku, Španielsku, na Ukrajine, ba dokonca sa behalo aj v Ekvádore!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV