Športové aktuality
Paríž
3 min. čítania

Parížske olympijské prípravy sú podľa koordinačnej komisie MOV na dobrej ceste

Logo OH 2024.
Foto
Paris 2024

Koordinačná komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) pre tohtoročné olympijské (OH) a paralympijské hry (PH) v Paríži ukončila svoju poslednú návštevu hostiteľského mesta. „Paríž 2024 je na dobrej ceste splniť svoju výnimočnú víziu hier. S pokračujúcou podporou zainteresovaných strán sa neuveriteľne zameriavajú na to, čo ich čaká, a na konečný cieľ priniesť veľkolepé, pôsobivé a udržateľné hry,“ konštatoval na záver trojdňovej návštevy predseda komisie Pierre-Olivier Beckers-Vieujant.

Olympijské hry v Paríži 2024 sa začínajú 26. júla a potrvajú do 11. augusta. Následné paralympijské hry budú od 28. augusta do 8. septembra. Kvalifikačný proces na obe podujatia je v pokročilom štádiu. Pokiaľ ide o OH, kvalifikačné kritériá už splnilo 5779 športovcov, čo predstavuje takmer 55 percent stanovenej kvóty celkového počtu účastníkov.

S rýchlo sa blížiacim termínom OH sa množia dôležité udalosti, spojené s hrami. Len zhruba pred mesiacom organizátori predstavili dizajn olympijských i paralympijských medailí a následne aj oficiálny spoločný plagát oboch podujatí. Do užívania bola nedávno odovzdaná stavba olympijskej a paralympijskej dediny.

Koncom apríla v antickej Olympii odštartuje štafeta s olympijským ohňom. Pochodeň po prenesení z gréckej kolísky olympijských hier bude putovať po celom území Francúzskej republiky. Púť štafety po hostiteľskej krajine hier odštartuje v Marseille.

„Keď vstúpime do tejto záverečnej fázy, štafeta bude slúžiť ako katalyzátor, ktorý bude znamenať kľúčový míľnik operačných aktivít organizačného výboru. Zároveň posilní angažovanosť a vzrušenie, ktoré s približovaním sa k hrám naďalej rastie," povedal Beckers-Vieujant.

Práve počas trojdňovej návštevy koordinačnej komisie sa v Porte de la Chapelle konala testovacia súťaž v bedmintone. Organizátori hier členom komisie prezentovali, že ich čaká usporiadať ešte 15 testovacích podujatí, ktoré budú previerkou štábu ľudí, infraštruktúry aj logistických procesov.

Medzi ďalšie zostávajúce kľúčové úlohy patrí odborná príprava približne 45 000 dobrovoľníkov a pracovníkov, ktorí budú pôsobiť počas hier, ako aj dokončenie podrobných operačných plánov na zabezpečenie bezproblémového chodu hier a hladkého fungovania organizácie v hostiteľských a spoluhostiteľských mestách.

Prezident organizačného výboru OH a PH 2024 Tony Estanguet pred komisiou vyhlásil, že idú do cieľovej rovinky so sebadôverou, že prípravy idú podľa harmonogramu a sú hrdí na zachovanie svojich ambícií napriek všetkým výzvam posledných siedmich rokov. „Vieme, že celý svet od nás očakáva, že toto leto prinesieme niečo špeciálne,“ poznamenal.

Počas návštevy organizátori potvrdili, že otvárací ceremoniál OH 2024 sa začne 26. júla o 19:30 miestneho času (SELČ).

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV