Športové aktuality
Tallinn
2 min. čítania

Patrik Jány so striebrom z ME a miestenkou na OH 2024

Patrik Jány so striebrom z majsrtovstiev Európy v streľbe v Tallinne.
Foto
ARCHÍV

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány získal na ME v estónskom Tallinne striebornú medailu vo vzduchovej puške na 10 m. Vďaka 2. miestu získal miestenku na olympijské hry do Paríža 2024. V Tallinne rozdávali dve miestenky do olympijskej súťaže. 

V sobotňajšom finále ME prehral Jány s Nemcom Maximilian Ulbrichom 12:16. Bronz si vybojoval Rakúšan Alexander Schmirl.

Vo vzduchovej puške 60 sa na olympijských hrách 2024 v Paríži predstaví 29 strelcov. Jedna miestenka patrí hostiteľskej krajine – Francúzsku. Prvé štyri miestenky rozdali na vlaňajších majstrovstvách sveta, piatu vlani na americkom kontinentálnom šampionáte. Ďalšie dva získali Maximilian Ulbrich a Patrik Jány v Tallinne. Tento rok majú Európania šancu získať miestenky ešte na Európskych hrách v Poľsku a na svetovom šampionáte.

Jány vybojoval miestenku pre krajinu rovnako ako vlani Zuzana Rehák Štefečeková v trape a Vanessa Hocková v skeete. Slovensko má v súčasnosti v kvalifikačnom procese pre Paríž 2024 isté tri miesta, všetky v streľbe.

Dvadsaťpäťročný slovenský reprezentant, ktorý v tejto disciplíne obhajoval titul z vlaňajšieho kontinentálneho šampionátu v nórskom Hamare, sa do vyraďovacej časti dostal vďaka tretej priečke v kvalifikácii. V nej získal 631,1 b. Vo vyraďovačke obsadil s nástrelom 260,9 druhé miesto za najlepším Ulbrichom (263,1). S ním následne zabojoval o titul. Jány sa vo finále dostal do vedenia, ale v závere mal presnejšiu mušku Nemec.

Ďalší slovenský strelec Štefan Šulek nepostúpil z kvalifikácie, v ktorej skončil na 58. mieste.

Patrik Jány pridal do svojej zbierky ďalší cenný úspech. V rovnakej disciplíne získal zlato aj v roku 2019 na Svetovej univerziáde v Neapole a v novembri 2021 vyhral finále Svetového pohára vo Vroclave. Na OH v Tokiu skončil vo vzduchovej puške na 10 m siedmy. Vlani v úvodných pretekoch sezóny SP v Káhire ovládol ľubovoľnú malokalibrovku 3x50 a vo vzduchovej puške na 10 bol druhý.     

ME vo vzduchových zbraniach – výsledky, vzduchová puška 10 m, muži - finále: Maximilian Ulbrich (Nem.) - Patrik JÁNY (SR) 16:12, konečné poradie: 1. Ulbrich - 263,1 vo vyraďovačke, 2. JÁNY 260,9, 3. Schmirl (Rak.) 260,5, 4. Richter (Izr.) 259,2, 5. Dallinger (Nem.) 206,6, 6. Smetana (ČR) 206,6.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV