Športové aktuality
3 min. čítania

Petra Vlhová je olympijská víťazka v slalome

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Petra Vlhová to dokázala! Vyrovnala sa s tlakom i s úlohou favoritky a aj keď jej podložka na tratiach v Jen-čchingu nesedela, stala sa olympijskou víťazkou v slalome. Po Ondrejovi Nepelovi a Anastasii Kuzminovej je tretia Slovenka s olympijským zlatom.

Po prvom kole bola veľmi nespokojná, do druhého vstupovala z 8. miesta s výrazným 72-stotinovým odstupom na Nemku Lenu Dürrovú. V druhom kole, ktoré postavil jej tréner Mauro Pini, našla v sebe iskru a ukázala aj veľkú bojovnosť. Po svojej jazde sa usadila na 1. priečke a už ju žiadna zo súperiek nepredstihla.

Streda 9. februára 2022 sa teda zapíše do kroniky slovenského športu opäť zlatými písmenami. Petra Vlhová vybojovala historické zlato v zjazdovom lyžovaní pre Slovensko a už dnes si vypýtala jasnú kandidatúru na štvrté ocenenie pre Športovca roka na Slovensku za sebou.

„Mieša sa momentálne vo mne veľa emócií, ani ich neviem opísať. Po prvom kole som od seba očakávala lepší výkon. Snažila som sa všetko hodiť za hlavu. Členovia môjho tímu mi verili, čo bolo pre mňa dôležité. Neustále mi opakovali, že som silná a dokážem aj nemožné. Teraz som olympijská víťazka,“ povedala Petra Vlhová.

Prvé kolo

Prvé kolo jej nevyšlo úplne podľa predstáv. Na zjazdovke Ľadová rieka v Jen-čchingu zaostávala na 8. priečke za zatiaľ vedúcou Lenou Dürrovou z Nemecka o 72 stotín sekundy. Prekvapením bolo, že po obrovskom slalome skončila v úvodných bránkach favorizovaná Američanka Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová sa pustila medzi bránky, ktoré na trati rozmiestnil Shiffrinovej tréner Mike Day, ako druhá po Dürrovej. Nezachytila hneď začiatok. V hornej časti jej chýbala uvoľnenosť, ktorá ju zdobí v pretekoch Svetového pohára. Na všetkých medzičasoch za Nemkou zaostávala, aj keď v dolnej cieľovej pasáži manko aspoň čiastočne zmazala.

Po príchode do cieľa 26-ročná Liptáčka priznala, že sa jej na čínskom technickom snehu nelyžovalo ideálne. Výhodu mali pretekárky, ktoré nejazdia silovo.

„Prvé kolo sa mi hodnotí len veľmi ťažko. Strata 72 stotín nie je možno veľká, ale nie je ani malá. Na tomto snehu sa trápim. Celý život jazdím agresívne s veľkou silou. Potrebovala by som zmeniť lyžiarsky štýl, ale po toľkých rokoch to nejde zo dňa na deň. Chýba mi rýchlosť, idem silovo ako vždy, ale skôr brzdím, ako zrýchľujem. Viem, kde je chyba,“ hodnotila líderka slalomového poradia Svetového pohára.

Druhé kolo

Pred druhým kolom nezložila zbrane a zabojovala. Ukázala jazdu buď – alebo a oslavovala olympijské zlato. Medzičasovo začala pomalšie, ale rýchlo chytila správny rytmus a od druhého medzičasu už išla ako lyžiarska kráľovná. V cieli čakala, čo vyvedú jej súperky. Jedna za druhou prichádzali dole so stratami. Dobrú dolnú pasáž mala Katarina Liensbergerovú, ale tá išla vrch pomalšie a napokon zaostala o osem stotín sekundy.

„Do 2. kola som išla s tým, že dám do toho všetko a nakoniec sa to vyplatilo. Ten čas, ktorý som čakala, bol hrozný. Človek nevie, či mu to vyjde na medailu. Keď som bola minimálne tretia, už to bolo s takým pokojom, ale stále som verila, že získam tú zlatú. Mala som šťastie, pretože Sara išla veľmi dobre a potom chytila špicara. Ak v športe dosiahnete niečo veľké, potrebujete aj trochu toho šťastia,“ povedala Vlhová.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV