Športové aktuality
8 min. čítania

Petra Vlhová po striebornom domácom dni: Rodina je pre mňa najviac

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová na trati druhého kola Svetového pohára v Jasnej.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Napriek druhému miestu nebola úplne spokojná. Petra Vlhová aj v sobotu potvrdila, že je maximalistka a chce vyhrávať. Na domácom svahu v Jasnej v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok bojovala ako levica, hľadala najlepšie kombinácie medzi bránkami, po prvom kole viedla, vyrovnala sa aj s veľkým tlakom verejnosti, ale napokon sa musela skloniť pred umením veľkej súperky Mikaely Shiffrinovej.

Američanka zdolala Slovenku o 34 stotín sekundy a po piatich rokoch si zopakovala na svahoch Chopka triumf v pretekoch Svetového pohára. Vlhová druhým miestom znížila stratu v hodnotení Svetového pohára na vedúcu Laru Gutovú-Behramiovú na 107 bodov.

Aj keď sa v Demänovskej doline predstavili všetky svetové slalomové esá, od rána sa oči každého upierali predovšetkým na Petru Vlhovú. Aj televízne kamery si najčastejšie počas dňa všímali v oficiálnych priestoroch kroky druhej ženy hodnotenia Svetového pohára a jednej z favoritiek sobotňajšieho slalomu. S veľkým tlakom sa dokázala vysporiadať.

Petra Vlhová
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

„Som už skúsenejšia, súčasťou mojej prípravy je aj mentálny tréning. Od rána až do konca pretekov som sa koncentrovala iba na môj výkon. Uzavrela som sa do svojej bubliny a sústredila sa na seba. Nechcela som sa rozptyľovať, tlak som si nepripúšťala. Neriešila som, čo sa deje okolo mňa, aby to nebrzdilo môj výkon,“ vysvetľovala.

OD RÁNA NA ZJAZDOVKE

Jej pracovný deň sa začal už pred ôsmou ráno, keď sa objavila na Lukovej v priestoroch štartu. Následne počas prehliadky trate pozorne študovala jednu bránku za druhou, spoločne s trénerom Liviom Magonim hľadali čo najlepšiu možnosť prejazdu okolo rozostavených tyčí, aby zbytočne nestratila cenné stotiny sekundy. Občas prehodili zopár dlhších viet, niekedy stačilo, aby jej tréner naznačil gestom, čo má urobiť. Sem-tam sa na dlhšiu chvíľu zastavila, privrela oči a v hlave si prehrávala jednotlivé úseky a kombinácie bránok. S traťou sa chcela čo najviac zžiť. Aj keď sa okolo nej hýbali súperky, koncentrovala sa iba na seba a nevšímala si nič okolo seba. Nechcela nič podceniť.

Veľkú koncentráciu bolo vidieť aj na štarte prvého kola. Na trať sa vydala ako prvá. Aj keď sa hovorilo, že slalomárky čaká dlhý slalom, Slovenka zvládla prvé kolo za 51,64 sekundy. Získala najmä v dolnej pasáži za Priehybou. Líderská pozícia jej svedčala a zotrvala na nej do konca prvého kola. V kresle vedúcej pretekárky vydržala sedieť v súlade s pravidlami do odjazdenia prvej pätnástky, potom rýchlo rozdala zopár rozhovorov pre televízne spoločnosti a utekala sa pripravovať na druhú jazdu. „Prvé kolo sa snažím jazdiť vždy naplno. Do každej jazdy dávam všetko. Nebolo jednoduché vybojovať si v domácom prostredí, že budem stáť na štarte druhého kola ako posledná,“ povedala Vlhová.

Okrem Petry Vlhovej stála na štarte sobotňajšieho slalomu aj ďalšia slovenská lyžiarka. Petra Hromcová absolvovala premiéru v seriáli Svetového pohára. S číslom 57 vyšla na trať posledná, v druhej polovici zjazdovky sa však jej jazda predčasne skončila. „Musím priznať, že som bola najmä na začiatku nervózna. Až do momentu, keď som chytila ,špicara’som si jazdu užívala. Špicar bol možno aj výsledkom už rozbitej trate, na ktorej som zle nadišla ryhu a to viedlo k chybe,“ povedala Hromcová.

Hodinu pred začiatkom druhého kola bola spoločne so súperkami opäť na trati a absolvovala podobný proces ako pred prvým. Znova hľadala ideálne prejazdy bránok, všetko konzultovala s Liviom Magonim.

KRÁTKODOBÚ MRZOSŤ VYSTRIEDALI ÚSMEVY

Petra Vlhová v debate s Mikaelou Shiffrinovou.
Petra Vlhová v debate s Mikaelou Shiffrinovou.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN
Petra Vlhová v debate s Mikaelou Shiffrinovou.

Jej druhú jazdu všetci sledovali so zatajeným dychom. V cieli sa okamžite pozrela na svetelnú tabuľu. Hodnota 34 stotín sekundy v červenom poli ju sklamala. „Neboli to jednoduché preteky. Dnes chcelo vyhrať viacero dievčat, Mikaela bola skutočne najlepšia. Chcela som veľmi v Jasnej, kde som lyžiarsky vyrastala, zvíťaziť. Nepodarilo sa, aj taký je však šport. Škoda, že som nepotvrdila pozíciu z prvej jazdy. Dala som však do druhého kola všetko, robila som, čo som mohla. Bol to však veľký boj,“ priznala Vlhová.

Krátkodobú mrzutosť po dojazde do cieľa však rýchlo vystriedali úsmevy. Prvýkrát v sezóne sa mohla pod zjazdovkou zvítať so svojimi najbližšími. „Mám veľkú radosť, že mohli byť v Jasnej, vidieť ma naživo a byť pri mne. Rodina je pre mňa najviac. Škoda, že nemohli prísť na preteky fanúšikovia. Verím, že sa ešte dočkám aj domácich pretekov s nimi,“ prezradila 25-ročná Liptáčka.

INÉ POCITY AKO PRED PIATIMI ROKMI

Rovnako ako pred piatimi rokmi pri poslednej návšteve cirkusu Svetového pohára na Slovensku aj tentoraz bola najvyššie americká vlajka, vedľa nej viala slovenská. Kým v roku 2016 bola druhá Veronika Velez Zuzulová, tentoraz ju na pódiu nahradila Petra Vlhová. Pred piatimi rokmi bola pod Chopkom deviata. „Tentoraz to bolo iné ako naposledy, boli to predvšetkým iné pocity. Na štarte som sa veľmi tešila. Slalomové preteky som si poriadne užila,“ porovnala dvojicu pretekov, medzi ktorými dorástla do absolútnej svetovej lyžiarskej hviezdy.

Po slávnostnej ceremónii sa presunula na virtuálnu tlačovú konferenciu a potom už utekala do svojho hotela, kde chcela regenerovať, načerpať späť stratené sily a zároveň sa aj pripraviť na nedeľňajší obrovský slalom. „Verím, že vydarené vystúpenie v slalome mi pomôže aj psychicky. Do obrovského slalomu môžem nastúpiť pokojnejšia. Chcem v ňom opäť vydať zo seba všetko,“ doplnila Vlhová.

SHIFFRINOVÁ SPOZNALA KÚSOK SLOVENSKEJ KULTÚRY

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová si v Jasnej rozšírila zbierku rozprávkových ocenení z podujatí Svetového pohára. Po víťazstve v sobotnom slalome mohla zapózovať ako Kvetinová kráľovná s partou na hlave a sklenou trofejou Ľadový kvet v ruke. Vyzdvihla, že vďaka tejto symbolike mohla spoznať kúsok slovenskej kultúry.

Dvadsaťpäťročná Američanka sa už na potulkách prestížnym seriálom viackrát stala Snehovou kráľovnou v Záhrebe, Zlatou i Diamantovou líškou v Slovinsku či Princeznou snehového vesmíru vo Flachau. Teraz má nový titul. „Cestujeme po svete a na niekoľko okamihov môžeme okúsiť miestnu kultúru. Všade je odlišný spôsob oceňovania a tieto tradície sú veľmi zaujímavé,“ povedala Shiffrinová, ktorá partu obdivovala už pred pretekmi: „Je veľmi krásna, cestou na lanovke som videla plagát s Petrou Vlhovou. Povedala som si, fíha, to je naozaj pekný obrázok. Viem, že na Slovensku to je tradičná záležitosť. V starostlivosti o kvetiny však nie som dobrá, dúfam, že prežijú cestu domov.“

Mikaela Shiffrinová
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Dekorovanie prišlo na rad po dramatických pretekoch, v ktorých si Shiffrinová vybojovala víťazstvo o 34 stotín sekundy pred Vlhovou. Po prvom kole viedla domáca lyžiarka. „Poznám tento tlak, keď ste na čele, ale ešte nemáte istotu víťazstva. Ťaží vás pocit, že musíte uhájiť svoju pozíciu. Je potrebné ísť rýchlo, ale zároveň nechcete riskovať až príliš. Je to Petrin domov, všetci jej tu držali palce, určite chcela doma vyhrať. V tejto sezóne však môže dosiahnuť väčšie veci ako jedno domáce víťazstvo,“ zdôraznila Shiffrinová a pripomenula, že Vlhová je na čele hodnotenia slalomu aj v hre o celkové prvenstvo vo SP.

Držiteľka troch veľkých glóbusov sleduje súperenie medzi Slovenkou a Larou Gutovou-Behramiovou. „Lara aj Petra sú nesmierne silné. Do konca ročníka zostáva niekoľko pretekov, no nie veľa. Viac sa ich pôjde v technických disciplínach, uvidíme, ako to bude vyzerať vo finále SP v Lenzerheide. Môže to byť boj do záverečnej súťaže. Petra môže získať historický veľký glóbus, Lara ho už vyhrala v minulosti, ale má za sebou ťažkosti z predchádzajúcich sezón. Obe by napísali krásne príbehy, nech už zvíťazí ktorákoľvek, bude sa s ňou radovať mnoho ľudí.“

V súčasnej situácii sa však fanúšikovia môžu radovať iba na diaľku. „Je zvláštne súťažiť bez divákov, pred piatimi rokmi tu bol obrovský a hlučný dav. Slovenskí priaznivci sú energickí a tú atmosféru naozaj cítite. Teraz to bolo oveľa tichšie, teším sa, keď si budeme môcť sňať masky a počuť ľudí. Predstavujem si ich v hlave, ako momentálne sledujú preteky a fandia iným spôsobom," dodala Shiffrinová. (tasr)

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV