Športové aktuality
3 min. čítania

Petra Vlhová u prezidentky SR: Som hrdá Slovenka

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej Petra Vlhová, hokejisti, ktorých zastupovali z pekinskej olympijskej zostavy Branislav Konrád a Samuel Takáč, i medailisti zo zimných paralympijských hier 2022 priniesli do slovenských domácnosti a rodín pocity optimizmu a radosti. Hlava štátu prijala úspešných športovcov v Prezidentskom paláci.

Športovci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou
Úspešní olympionici a paralympionici z Pekingu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Počas prijatia sa Zuzana Čaputová poďakovala medailistom z olympijského a paralympijského Pekingu za úspešnú reprezentáciu Slovenska. Pripomenula, že v neľahkých časoch Petra Vlhová či hokejisti dodali Slovensku optimizmus a nádej a vyjadrila vieru, že štáty a národy si budú opäť merať sily len na športovom poli v čestnom a férovom zápolení s férovým rešpektom.

„Rada by som vám vyslovila obdiv a poďakovanie za reprezentáciu Slovenska. V neľahkých časoch nám dodávate optimizmus a nádej. Priniesli ste do našich rodín a domácností radosť zo života, pocity úspechu a hrdosti na Slovensko,“ prihovorila sa športovcom Zuzana Čaputová.

Foto zo súkromného prijatia športovcov si môžete pozrieť vo fotogalérii.

Slová uznania pre Petru Vlhovú i hokejistov

Osobitné slová následne venovala každému z medailistov: „Milá Petra, pre mnohých bolo nádherné zobudiť sa ráno s tým, že Slovensko má olympijskú víťazku. Pre nás ostatných bolo radosťou sledovať vašu istotu na lyžiarskej trati a tešiť sa z vášho triumfu s vami. Cenu zlata má však aj príklad, ktorým ste pre ostatných mladých ľudí. Presadiť sa vo vrcholovom športe sa podarí len najlepším, no radosť z prekonávania vlastných síl a pestovanie vlastností, ako sú cieľavedomosť a poctivosť, budú odmenou pre všetkých, ktorí vás nasledujú.“

Hokejistom pripomenula, že opäť vrátili na Slovensko pocity eufórie, ktoré krajina prežívala v minulosti pri svetových šampionátoch. Hokejový tím doprial Slovákom pocity slávy. Podľa prezidentky SR má bronz pre Slovensko a aj pre samotných hráčov cenu zlata.

„Nepatrím medzi odborníkov na hokej, ale pochopila som, že silou tímu bola mladosť, odhodlanie a kolektívny duch. Potvrdili ste, že úspešní vieme byť vždy, keď sa zomkneme. Ukázali ste, že spoločne sa dá dosiahnuť viac. To platí aj mimo ľadovej plochy,“ prihovárala sa Zuzana Čaputová dvojici Branislav Konrád a Samuel Takáč.

Petra Vlhová je hrdá Slovenka

Medailisti z Pekingu si následne prevzali od prezidentky ďakovné dekréty. Zopár slov pridala aj olympijská víťazka v slalome Petra Vlhová, ktorá sa predovšetkým poďakovala za prijatie a hovorila o tom, že je hrdá Slovenka.

„Je pre nás všetkých cťou reprezentovať Slovensko. Snažíme sa na podujatiach podávať čo najlepšie výkony. Som hrdá, že som Slovenka a že som pre svoju krajinu mohla vybojovať olympijské zlato. Cítim hrdosť a pocity šťastia, že môžem stáť opäť pred vami, pani prezidentka,“ prihovorila sa Petra Vlhová.

Po fototermíne sa Petra Vlhová s realizačným tímom vrátane brata Borisa a trénera Maura Piniho, Samuel Takáč, Branislav Konrád, športový riaditeľ SOŠV Roman Buček i zástupcovia paralympionikov vybrali na súkromný rozhovor s prezidentkou SR.

„Bolo to milé stretnutie. V týchto priestoroch som prvýkrát a ktovie, možno aj posledný. Rozprávali sme sa s pani prezidentkou, ako sme prežívali náš úspech a ako to vyzeralo v Pekingu,“ povedal Branislav Konrád.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV