Šport a olympizmus
5 min. čítania

Postavenie a úlohy Slovenského olympijského a športového výboru v súčasnej situácii slovenského lyžovania

Dušan ŤAŽKÝ
Aj Petra Vlhová netrpezlivo čaká na rozhodnutie Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Už niekoľko mesiacov je na slovenskej športovej scéne „horúcou témou“ situácia v slovenskom lyžovaní. Pred zimnou olympijskou sezónou 2021/22 sa Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) a Zväz slovenského lyžovania (ZSL) uchádzajú o právo zastupovať svoj šport na medzinárodnej scéne i mať štatút národného športového zväzu.

V podobnej situácii nebol ešte žiaden slovenský šport. Na základe poverenia od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ministerstvo školstva) je dnes Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) garantom lyžiarskeho športu voči Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS). Čo dnešnému stavu všetko predchádzalo a aké úlohy plní SOŠV v súčasnej situácii?

Dôležité dátumy a míľniky

Napätie v slovenskom lyžovaní sa rokmi postupne stupňovalo. Prvé vážne náznaky, že niečo nie je v poriadku, sa začali objavovať ešte počas aktívnej kariéry úspešnej zjazdovej lyžiarky Veroniky Velez Zuzulovej. Problémy, na ktoré poukazovali „zuzulovci“ sa dlhodobo neriešili, mali svoje pokračovanie aj u „vlhovcov“. Keď nenašla komunita zjazdových lyžiarov partnerov vo vlastnom hnutí, rozhodla sa vydať na vlastnú cestu.

Dňa 1. decembra 2020 ministerstvo školstva listom štátneho tajomníka pre šport oznámilo FIS, že väčšinu lyžiarov na Slovensku už nezastupuje SLA, ale ZSL. Toto oznámenie spustilo celý rad udalostí, ktoré aj dnes majú stále zásadný vplyv na to, čo sa v lyžovaní odohráva.

Reakcia zo strany FIS bola veľmi rýchla. Už 2. decembra 2020 federácia oznámila, že na základe listu z ministerstva školstva pozastavuje SLA členstvo a s tým aj súvisiace práva a povinnosti z neho vyplývajúce. Zároveň FIS informovala, že je pripravená v súlade so svojimi stanovami spolupracovať so SOŠV ako dočasnou národnou lyžiarskou asociáciou. Podmienila to ochotou SOŠV prevziať túto ochotu.

SOŠV ako strešná organizácia slovenského športu, najmä v záujme zabezpečenia ochrany a práv športovcov, ale aj úloh spojených so športovou reprezentáciou, túto úlohu akceptoval. Informáciu poslal FIS 4. decembra. Od tohto dátumu generálny sekretár SOŠV Jozef Liba vo svojej pôsobnosti komunikuje s výkonnými orgánmi FIS, riaditeľka medzinárodného oddelenia SOŠV Petra Gantnerová a riaditeľ športového oddelenia SOŠV Roman Buček zabezpečujú administratívu súvisiacu s každodennou činnosťou.

Ministerstvo školstva 26. januára 2021 listom štátneho tajomníka pre šport informovalo SOŠV, že v súčasnosti v Slovenskej republike nepôsobí národný športový zväz pre lyžiarsky šport, nakoľko 15. decembra 2020 v súlade so zákonom č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov odobralo SLA osvedčenie o uznaní za národný športový zväz. Zároveň oznámilo, že vzhľadom na súčasnú absenciu národného športového zväzu pre lyžiarsky šport v Slovenskej republike prihliada na predpisy FIS a SOŠV považuje za dočasnú zodpovednú autoritu pre lyžiarsky šport. 

SOŠV je naďalej partner FIS

Veronika Velez Zuzulová
Prvé rozpory medzi zjazdármi a ďalšími odvetviami v SLA sa objavili ešte v časoch, keď jazdila Veronika Velez Zuzulová.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

SOŠV počas rozbehnutej zimnej sezóny, vrcholiacej majstrovstvami sveta a majstrovstvami sveta juniorov v takmer každom lyžiarskom odvetví, čiastočne prevzal na seba plnenie úloh národného športového zväzu pre lyžiarsky šport. Túto úlohu naďalej vykonáva, keďže sa doterajší stav nezmenil.

Napriek tomu, že 59. valné zhromaždenie SOŠV hlasovaním prijalo uznesenie, ktorým schválilo „na základe vyjadrenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR stanovisko SOŠV pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) s odporúčaním uznania Zväzu slovenského lyžovania za organizáciu zodpovednú za lyžovanie na Slovensku“, situácia sa nemení a SOŠV je naďalej partnerom FIS.

Predpisy FIS hovoria, že ak v krajine nepôsobí národná lyžiarska asociácia, môže túto úlohu vykonávať národný olympijský výbor. Národná lyžiarska asociácia sa však nerovná národný športový zväz. SOŠV síce podľa FIS plní úlohu národnej lyžiarskej asociácie, ale zároveň nie je národným športovým zväzom pre lyžiarsky šport podľa zákona o športe.

Až do rozhodnutia FIS bude problematika lyžovania v rukách SOŠV

Ministerstvo školstva požiadalo SOŠV o vypracovanie rozpočtu pre lyžiarsky šport na sezónu 2021/2022, zabezpečenie športovej reprezentácie na významných podujatiach a ďalšie úlohy, ktoré má podľa Zákona o športe plniť národný športový zväz. Najmä v záujme ochrany športovcov a ich práv sa SOŠV podujal túto úlohu splniť.

Komunikácia SOŠV so SLA a ZSL nie je jednoduchá. Obe organizácie majú rôzny pohľad na smerovanie slovenského lyžovania. SOŠV zbiera podklady, na základe ktorých by bolo možné menovať reprezentačné družstvá, žiadosti o zaradenie pretekov do medzinárodného kalendára FIS, finančné podklady na zabezpečenie účasti na významných medzinárodných podujatiach, pripravuje nominačné kritériá na významné podujatia a pod. V podstate čiastočne plní tie úlohy, ktoré by mali byť v kompetencii národného športového zväzu.

Isté však je, že kým na základe odporúčaní ministerstva školstva a SOŠV nerozhodne FIS o tom, kto bude v budúcnosti zastupovať slovenské lyžovanie v jej štruktúrach, dovtedy bude táto problematika v rukách SOŠV.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV