Šport a olympizmus
3 min. čítania

Pred letným EYOF v Banskej Bystrici: Koncept podujatia a rozloženie športovísk

Mapka rozloženia dejísk súťaží aj miest ubytovania a schéma prepravy účastníkov EYOF v Banskej Bystrici.
Foto
EYOF 2022

Banská Bystrica bude od 24. do 30. júla hostiť XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Pod Urpínom nás čaká najrozsiahlejšie multišportové podujatie v histórii na našom území. Je to preto ideálna príležitosť pripomenúť si vznik a význam podujatia tohto typu, jednotlivé edície letného EYOD/EYOF a predovšetkým slovenskú účasť na nich.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) vydal k XVI. letnému EYOF v Banskej Bystrici brožúru s názvom „EYOF javisko budúcich hviezd“ autorov Martina Horvátha a Ľubomíra Součka. Od štvrtka 14. júla z nej postupne zverejňujeme časti textu.

KONCEPT EYOF V BANSKEJ BYSTRICI

Na XVI. letnom EYOF 2022 sa bude súťažiť v 9 tradičných športoch, ktoré sú v programe každej edície podujatia, plus v bedmintone. Ako sme uviedli pri prehľade doterajších letných EYOD/EYOF, z programu tohtoročnej edície napokon vypadol triatlon, ktorý mal byť jedenástym športom.

Slovensko ako usporiadateľská krajina má právo na plné zastúpenie v každom športe, teda aj na obsadenie všetkých turnajov v kolektívnych športoch. Vďaka tomu bude naša výprava najpočetnejšia v histórii letných EYOF.

Centrom podujatia je BANSKÁ BYSTRICA, kde sa súťažné dianie sústredí predovšetkým v športovom areáli na Štiavničkách, ktorý na tento účel dostal názov Športový park EYOF. Jeho súčasťou budú aj hlavné akreditačné a operatívne centrum podujatia, služby pre národné olympijské výbory, stravovací stan, tzv. chill-out zóna, hlavné tlačové stredisko, aj centrum lekárskych a antidopingových činností.

Mapka Športového parku EYOF v Banskej Bystrici.
Mapka Športového parku EYOF v Banskej Bystrici.
Foto
EYOF 2022

Dominantou parku je nedávno renovovaný Štadión SNP, na ktorom sa bude súťažiť v atletike, hneď vedľa je aj tréningový štadión. V susedstve ležia krytá plaváreň aj džudistická hala VŠC Dukla. Neďaleko odtiaľ, v tesnej blízkosti plážového kúpaliska, sa bude súťažiť v tenise aj v bedmintone. O niečo ďalej, v telocvični Univerzity Mateja Bela, budú hrať basketbalistky. Je to unikátny koncept prepojených športovísk, ktorý nemá u nás obdobu. Diváci môžu na malej ploche navštíviť súťaže vo viacerých športoch.

Gymnastické súťaže sa odohrajú na zimnom štadióne. Ulice Banskej Bystrice a priľahlé cesty budú miestami zápolení v cestnej cyklistike. Otvárací aj záverečný ceremoniál sa plánujú v parku pod Pamätníkom SNP v centre mesta, tam má byť aj fanzóna. Neďaleko odtiaľ aj jedna z troch olympijských dedín. Ďalšie dve dediny budú v internátnych komplexoch neďaleko od Športového parku EYOF.

Mesto pod Urpínom nedisponuje takou športovou vybavenosťou, aby mohlo hostiť všetky súťaže EYOF. Tie sa odohrajú ešte na ďalších štyroch miestach regiónu, z ktorých najvzdialenejšia (45 km) je Detva. Najbližšie – 10 km od centra podujatia – leží BADÍN, kde budú hrať basketbalisti. V 25 km vzdialenom ZVOLENE sa v športovom centre RaTeS uskutočnia turnaje chlapcov vo volejbale aj v hádzanej. V DETVE sa v mestskej hale bude hrať turnaj hádzanárok. A napokon v SLOVENSKEJ ĽUPČI (12 km od Banskej Bystrice) sa takisto v mestskej hale odohrá turnaj volejbalistiek.

Mapka miest, v ktorých sa uskutočnia súťaže letného EYOF 2022.
Mapka miest, v ktorých sa uskutočnia súťaže letného EYOF 2022.
Foto
EYOF 2022
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV