Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek žiada v otvorenom liste o sprístupnenie bazéna na tréning reprezentantov

Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek.
Foto
TASR/Martin Baumann

Prezident Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivan Šulek zaslal kompetentným orgánom otvorený list so žiadosťou o sprístupnenie športoviska – plaveckého bazéna pre slovenských reprezentantov v plávaní, vodnom póle, synchronizovanom plávaní i v diaľkovom plávaní, a prihováral sa aj za triatlon. K opätovnému uzavretiu vnútorných bazénov prišlo 11. októbra v súvislosti s rastúcim počtom prípadov ochorenia COVID-19.

List adresoval Ivan Šulek štátnemu tajomníkovi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivanovi Husárovi, hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi a splnomocnencovi vlády pre mládež a šport Karolovi Kučerovi. V liste ich opätovne upozornil na mimoriadnu vážnosť situácie slovenských plavcov, ktorým „pomaly, ale isto uniká aj posledná šanca na účasť OH Tokio, a to vďaka absencii bazálnych podmienok pre plavecké športy“.

Šulek uviedol, že od 23. októbra sa obracal na všetky inštitúcie, aby poskytli plavcom rovnaké podmienky ako v okolitých krajinách, kde majú športovci v plaveckých športoch na rozdiel od nás možnosť prípravy na vrcholné podujatia v štátom garantovaných mimoriadnych podmienkach. „S radosťou a nádejou sme prijali správu o tom, že tento týždeň sa rozhodne o otvorení karanténneho strediska v XBS Šamorín, ktorý ponúka pre naše potreby excelentné domáce podmienky. Dostal som ústny prísľub od pána štátneho tajomníka, ale sledujem aj Vaše facebookové vyjadrenia v statusoch ku tzv. bubline v Šamoríne. Žiaľ, do dnešného dňa nemáme od Vás žiadne pozitívne správy pre športovcov,“ píše sa v liste.

Šulek vyjadril ochotu plavcov pracovať v uzavretých, karanténnych podmienkach aj niekoľko mesiacov a ochotu federáciu testovať ich športovcov niekoľkokrát týždenne. „Sme pripravení zaplatiť za strediskové podmienky v zmysle cenníka XBS. Prosím, aby ste nezabúdali aj na fakt, že plávanie je jeden zo základných lokomočných športov a na rozdiel od iných športov, musí z hľadiska bezpečnosti patriť do základnej povinnej výbavy každého človeka. Nemôžem sa ako prezident SPF nečinne pozerať na to, že niektoré športy môžu dokonca súťažiť (vo veľa prípadoch ide o cudzích štátnych príslušníkov v kluboch) a naši domáci špičkoví športovci, pripravujúci sa na najvyššie medzinárodné športové podujatie majú štátom zakázané trénovať! Cit pre vodu je pre nás neskutočne dôležitý prvok a v prípade výkonov na úrovni olympionika je úplne nemožné kvalifikovať sa na OH bez prípravy vo vodnom prostredí,“ uviedol v liste.

Prezident SPF v otvorenom liste žiada od uvedených troch funkcionárov jednoznačnú odpoveď, kedy môžu plavci počítať s otvorením bazéna v Šamoríne. „V opačnom prípade sme nútení poslať našich športovcov do zahraničia, v čase keď sa celá Európa a svet zmieta v neľahkej situácii. Máme jednoznačný záujem investovať peniaze od štátu do prípravy našich športovcov doma na Slovensku, kde sú v bezpečí a sme ochotní správať sa mimoriadne zodpovedne,“ napísal.

Ivan Šulek uviedol, že v boji o miestenky na OH v Tokiu stále sú títo slovenskí športovci: plavci Richard Nagy, Nikoleta Trníková, Tomáš Klobučník, Andrea Podmaníková a Vladimír Štefánik, 16-členné družstvo vodných pólistiek a dve akvabely Nada Daabousová a Diana Miškechová. K nim doplnil ešte bývalého plaveckého reprezentanta a najlepšieho slovenského triatlonistu Richarda Vargu, ktorý v príprave na OH v Tokiu tiež potrebuje trénovať v bazéne. „Veríme, že sa Vám v čo najkratšom čase podarí uspokojiť potreby našich, ale aj Vašich špičkových športovcov,“ zakončil svoj otvorený list prezident SPF.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV