Športové aktuality
10 min. čítania

Reakcie zahraničných médií na v nedeľu skončené ZOH vo Vancouvri: alpské veľmoci zväčša nariekajú

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Vancouver 1. marca (TASR) - Zimná olympiáda v kanadskom Vancouvri vstúpila v nedeľu do análov, ale bezprostredne po jej skončení sa stala objektom hodnotení médií v každej zo zúčastnených krajín. Reakcie z poltucta európskych štátov priniesla nemecká agentúra dpa.
TALIANSKO
La Gazzetta dello Sport:
"Azúrové družstvo si nezaslúži viac ako označenie priemerné, napriek zlatej medaile Razzoliho v mužskom lyžiarskom slalome v poslednej minúte. Päť medailí je z nášho pohľadu trochu málo vzhľadom na vynaložené investície. Razzoli urobil perfektný záchranný krok v poslednej minúte, ale teraz sa musia všetci zamyslieť, ako sa opäť prepracovať medzi najlepších".

La Stampa: "Azúrové vozidlo sa musí obnoviť a prestavať. Máme na to štyri roky, ale najlepšie bude začať s tým okamžite. Zlato Razzoliho aspoň sčasti zachránilo v 90. minúte expedíciu. Šestnáste miesto v medailovej bilancii, najhoršie v histórii, dokumentuje, že Taliansko na vancouverských ZOH zmeškalo vlak".

La Repubblica: "Razzoliho zlato v lyžiarskom slalome prikrášlilo hlboký pád talianskych zimných športov, ale nepribrzdilo ho. Taliansko padlo, ďaleko od špičky sveta, na 16. miesto v medailovej bilancii, 109 športovcov dosiahlo priemerné výsledky. Taliansko zaostalo za konkurenciou, ktorá povyrástla".

ŠVAJČIARSKO

Neue Zürcher Zeitung: "Olympijská bilancia Švajčiarska je na prvý pohľad potešujúca: šesť zlatých medailí je výnimočných, krajina ich doteraz na jedných ZOH nezískala. Celkový počet deviatich medailí je však zreteľne pod vytýčeným cieľom. Vzhľadom na potenciál, ktorý sme v Kanade mali, je 9 medailí nedostatočných. Švajčiarske využitie šancí bolo na úrovni 50 percent a to nie je dostatočné. Predovšetkým v nových športových odvetviach, ako napríklad snoubording, nepotvrdili švajčiarski reprezentanti dominanciu z minulých rokov".

Blick: "Dvanásť až štrnásť olympijských medailí - s týmto cieľom sa hlavný švajčiarsky olympijský boss Gian Gilli lúčil 2. februára pri odchode do Vancouvru. Zostalo však "iba" pri deviatich medailách. Ako to uzavrieť? Misia sa nenaplnila? Kvantitatívne možno áno, ale kvalitatívne určite nie. Šesť zlatých medailí Švajčiarsko v histórii zimných olympiád ešte nezískalo. Vzostup oproti Turínu je markantný."

POĽSKO

Rzeczpospolita: "Olympijská vlajka vo Vancouvri spadla. O kanadských zimných hrách existujú rozdielne mienky, pre niektorých to bola najhoršie zorganizovaná olympiáda v celej histórii. Z poľského pohľadu to však boli najúspešnejšie ZOH. V predchádzajúcich 86 rokoch sme získali celkove iba osem medailí. Z Kanady si poľskí reprezentanti priviezli šesť medailí, medzi nimi opäť aj zlatú."

RAKÚSKO

Kurier: "Na jednej strane sa môže Rakúsky lyžiarsky zväz (ÖSV) hrdiť tretím najúspešnejším vystúpením v histórii zimných olympiád. Najmä vďaka novým športovým odvetviam, ktoré pri posledných "domácich" hrách v roku 1976 v Innsbrucku ešte neboli v programe. Na druhej strane zostali muži v alpskom lyžovaní po prvý raz bez medaily. Vancouver? Fancouver! Bolo správne rozhodnutie, keď pred časom dostal túto olympiádu Vancouver, a nie Salzburg."

Rakúsko: "Sme svetovou špičkou v športových odvetviach, ktoré sme pred pár rokmi poriadne ani nepoznali. Kanada nám ukázala, ako doteraz v zimných športoch v podstate bezvýznamná krajina môže vysokou angažovanosťou a vlastenectvom vyrásť na športovú krajinu číslo jeden. Ponúkla nám vzor, z ktorého sa môžeme učiť."

Der Standard: "Národná kríza, národná dráma, národná katastrofa. Tak sa bude, aspoň sem a tam, posudzovať 'Salto Nullo' rakúskych alpských lyžiarov na zimnej olympiáde vo Vancouvri."

Kronenzeitung: "Usporiadatelia zimnej olympiády sa prezentovali ako priateľskí, féroví, kompetentní, výborne organizovaní - a športovo úspešní. Národ, ktorý predtým nezískal na vlastnej pôde ani jedinú zlatú medailu, bol prvý v medailovej bilancii. Osemdesiat miliónov eur, ktoré pre tento triumf krajina medzi Atlantikom a Pacifikom vynaložila, sa vyplatilo!"

Die Presse: "Ešte nikdy necestovali červeno-bielo-červení alpskí lyžiari bez medailí zo zimných olympiád. Neprišlo žiadnych osem, ako pred štyrmi rokmi v Turíne. Úpadok zasiahol ÖSV nečakane."

FRANCÚZSKO

L'Équipe: "Hry nám priniesli celú paletu emócií a je čas na bilancovanie. Na ministerstvách a zväzoch sa budú počítať medaily a pri dlhých stretnutiach sa bude diskutovať o tom, čo fungovalo a čo sa malo či musí zmeniť. Kým sa opäť rozbehne normálny život a spod očí zmiznú tiene z hodín strávených pred televíznou obrazovkou, budú si fanúšikovia vo svojej mysli premietať mnohé obrázky. Skvelé okamihy, smiech, slzy. Predovšetkým slzy všetkých, ktorí stáli blízko 21-ročného gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašiliho."

Le Figaro: "Jedenásť medailí, tým sa vyrovnala rekordná žatva zo Salt Lake City v roku 2002. Aby to rástlo, a krajina postúpila v hierarchii o niekoľko miest, musí francúzsky olympijský tím rozšíriť svoj horizont. Ambície zasadiť do ľadu, kde sa v rýchlokorčuľovaní (36) a v šortreku (24) rozdeľuje množstvo medailí".

HOLANDSKO

De Volkskrant: "Kanada chcela zorganizovať najpríjemnejšie olympijské hry všetkých čias. Relatívne teplé počasie urobilo organizátorom určité škrty. Na jednej strane sa to dalo vzhľadom na prímorskú klímu očakávať. V každom prípade však vyvstala otázka, kde sa v budúcnosti majú zimné olympiády uskutočňovať. Mnohé z tradičných zimných športových stredísk nemôžu vzhľadom na stále sa stupňujúce nároky Medzinárodného olympijského výboru (MOV) kandidovať. Keď však počasie nebude v súlade s potrebami, môže byť východiskom technické zasnežovanie. Pri pohľade na vec čisto technicky, mohli by sa všetky súťaže uskutočniť pod strechou. Nasledujúca zimná olympiáda v subtropickom Soči bude zaujímavým experimentom."

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV