Šport a olympizmus
3 min. čítania

Rím bol hostiteľom Európskeho kongresu fair play

Katarína Ráczová

V dňoch 2.- 5. novembra 2022 hostilo talianske hlavné mesto Rím Európsky kongres fair play, na ktorom sa zúčastnili delegáti z viac ako 20 krajín.

Kongres otvoril prezident Európskeho hnutia fair play (EFPM) Philippe Housiaux (BEL) a prítomných delegátov pozdravil prezident Európských olympijských výborov Spyros Capralos. K vrcholom kongresu patrilo odovzdávanie cien fair play, za ktoré bola zodpovedná Katarína Ráczová. Je prezidentkou novej poroty na udeľovanie cien, ku ktorej patria také významné osobnosti zo sveta športu ako Ryszard Stadniuk z Poľska, bronzový olympijský medailista vo veslovaní z OH 1980 v Moskve, Belgičanka Kim Gaveartová , členka víťaznej štafety na 4x100m na OH v Pekingu v roku 2008, ako aj Slovenka Alena Kánová, držiteľka  paralympijského zlata z OH v Sydney v stolnom tenise, ako aj ďalších 17 medailí z vrcholných svetových a európskych podujatí.

Porota v tomto roku dostala rekordný počet návrhov, preto prvýkrát v histórii EFPM udelilo aj Diplomy uznania.

Cenu Plameň fair play, venovanú mladej generácii do 18 rokov, získal mladý slovinský reprezentant v jiu-jitsu Aleks Švelc, ktorý po padnutí svojho súpera odmietol využiť túto výhodu, ale pomohol mu postaviť sa, aby mohli pokračovať v boji o zlato, ktorý Aleks nakoniec prehral.

V tejto kategórii bol vyznamenaný aj Edoardo Ferrari zo San Marina. Organizátori kickboxového podujatia vyhlásili 10-ročného športovca za víťaza turnaja vo svojej kategórii, nakoľko jeho súper z dôvodu dopravných problémov nedorazil včas na finálový zápas a oficiálne mu odovzdali zlatú medailu. Keď sa Edoardo dozvedel, že sa jeho protivník medzitým dostavil do haly, vrátil medailu a požiadal organizátorov a rozhodcov, aby sa zápas dodatočne uskutočnil a dostal tak možnosť vytúžené zlato vybojovať v čestnom boji na žinenke.

Cenu Hlas fair play, ktorú udeľuje EFPM pod patronátom AIPS Europe, si za propagáciu základných etických pravidiel športu z rúk Charlesa Camenzulliho, prezidenta AIPS Europe, prevzal zástupca chorvátskeho športového vysielača Sportska televizija.

Plaketu fair play, ktorú udeľuje každoročne EFPM pod patronátom Európskych olympijských výborov, získal Ranu Frunes z Rumunska, neúnavný propagátor a organizátor rôznych podujatí pre mládež, na ktorých rezonujú olympijské hodnoty vrátane fair play.

Zoznam všetkých ocenených je na domovskej stránke EFPM: www.fairplayeur.com

Ústrednou témou európskeho kongresu bola “Rodová rovnosť v športe”. V úvodnej prednáške Nicolas Delorme z Francúzska predstavil dokument Rodová rovnosť v športe, aktuálny výskum a odporúčania, v rámci ktorého informoval o správe pracovnej skupiny Európskej komisie pre rovnosť v športe, ktorá bola publikovaná v marci 2022. Chorvátka Sanda Čoraková sa vo svojom príspevku s názvom “Čo môžeme robiť lepšie?” zamerala na praktické odporúčania spomínaného dokumentu. Poukázala na skutočnosť, že na európskej úrovni zastávajú ženy v priemere 14 % rozhodovacích pozícií vo federáciách olympijských športov. Po prednáškach sa uskutočnila panelová diskusia a následne sa o téme kongresu diskutovalo v štyroch pracovných skupinách. Z diskusie vzišli závery kongresu, ktoré budú poskytnuté členom a partnerom EFPM na pripomienkovanie.

Večer boli členovia VV EFPM pozvaní na slávnostné zapálenie Ohňa mieru EYOF 2023 pri príležitosti blížiaceho sa multišportového podujatia mládeže, ktoré sa bude konať v oblasti Furlansko Julské Benátky.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV