Šport a olympizmus
3 min. čítania

RTVS spustí 20. decembra športový kanál

(pp, TS RTVS)

Nová programová služba mediálneho partnera Slovenského olympijského a športového výboru RTVS pod názvom Šport, zameraná na šport a životný štýl, začne vysielať v pondelok 20. decembra o 17.00 h. Špecializovaná športová televízia prinesie fanúšikom každý deň 24-hodinový program.

Nebudú chýbať priame prenosy, dynamické športové spravodajstvo i archívne materiály či magazíny o zdravom životnom štýle. Príchodom štvrtého vysielacieho okruhu dostane ešte väčší priestor regionálny šport, pričom jednou z priorít nového kanála bude aj podpora vzdelávania a motivácie ľudí k pohybovým aktivitám.

O športovom kanáli RTVS sa uvažovalo už dlhšiu. Televízia ho mala v rokoch 2008 až 2011, následne zanikol. V posledných rokoch sa objavili viaceré snahy o jeho obnovenie, spustiť sa mal vlani pred majstrovstvami sveta v hokeji, majstrovstvami Európy vo futbale či pred olympijskými hrami. Realizácia sa stala skutočnosťou až tentoraz.

Prvým programom bude 20. decembra otváracia beseda, po ktorej bude o 17.30 h nasledovať dokument z príprav športovej televízie pod názvom Ako sa stavia sen. O 18.00 h sa začne hokejové štúdio, ktoré otvorí vybraný zápas 27. kola hokejovej Tipos Extraligy.

„Zmyslom novej programovej služby nie je len prinášať kvalitne remeselne spracované prenosy zo športových podujatí, ale najmä podnietiť všetky vekové a sociálne vrstvy a štruktúry obyvateľstva k pohybu, pretože čím viac sa človek každý deň hýbe, tým väčší predpoklad je, že bude silnejšia aj jeho imunita a zdravie,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Upozornil zároveň na to, že nová stanica umožní lepšie profilovať jednotlivé programové služby a prinesie tak i zvýšenie podielu národnostného vysielania či detskej tvorby. „Na už existujúcich programových službách sa o 100 percent rozšíri vysielanie premiérových programov národnostného a regionálneho vysielania, ktoré dostane pevný časový priestor. Bude sa stabilizovať a rozširovať detské vysielanie, Večerníček a bude vytvorený štvrtý detský blok. Vytvorí sa pravidelný priestor pre umelecké a hudobné programy i reprízy pôvodných programov,“ spresnil.

Podľa šéfa sekcie športu RTVS Mateja Hajka má verejnoprávna televízia na rok 2022 zazmluvnené všetky významné podujatia a odvysiela viac ako 3600 hodín priamych prenosov. „Na našich obrazovkách sa objavia všetky kľúčové podujatia budúceho roka - ZOH v Pekingu, MS v hokeji vo Fínsku či MS vo futbale v Katare, rovnako však i ďalšie prestížne akcie a súťaže v rámci širokého spektra športov,“ prezradil Matej Hajko.

Upozornil tiež, že cieľom novej stanice je podporovať slovenský šport vrátane propagácie športového diania v regiónoch. „Výrazne väčší priestor v televíznom vysielaní dostanú aj doposiaľ menej verejne prezentované športy a športovci na Slovensku,“ uistil Hajko. Súčasťou programu bude i dynamické spravodajstvo, tvorcovia Športu majú takisto ambíciu oživiť športovú dokumentárnu tvorbu a zvýšiť podiel športovej publicistiky.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV